Adhezivno cementiranje parcijalnih faseta

4314
Adhezivno cementiranje parcijalnih faseta

Želja od estetski prijatnog, minimalno invazivnog i savršeno podudaranje anteriornih restauracija  postojala je od početka stomatologije. Međutim, tek nedavno je postalo moguće pretvoriti ovu želju u stvarnost.

Već dugi niz godina stomatolozi su se borili sa nejasnim metal-keramičkim krunicama pre nego što su postale potpuno dostupne keramičke krunice. Ipak, ovi keramički materijali nisu bili dovoljno otporni da bi bili pogodni za manje invazivne indikacije. Pre nekog vremena su uvedene keramičke fasete. Preparacija faseta je bila daleko manje invazivna od preparacija krunica – no i dalje  je bilo potrebno izbrusiti zub. Pored toga, fasete je bilo potrebno tako dizajnirati da prekriju celu vestibularnu površinu. Međutim, zahvaljujući napretku u keramičkoj tehnologiji i današnjim mogućnostima kompozitnih cemenata,  danas je moguće korištenje parcijalnih faseta i njihovo pričvršćivanje bez ikakvih poteškoća.
Parcijalne fasete su keramičke fasete koje prekrivaju samo onaj deo zuba koji nedostaje, koji je odlomljen ili oštećen. Kao rezultat, zub zahtijeva samo delimičnu ili nikakvu preparaciju.

Ovaj pristup je postao moguć iz dva razloga:
1. Dostupni su novi keramički materijali. Zubni tehničari sada imaju mogućnost izrade veoma tankih keramičkih nadoknada. Oni mogu odabrati fluorapatitni keramički materijal kao što je
IPS e.max Ceram ili presovati restauraciju od visoko translucentnog keramičkog ingota kao što su Opal ili HT ingoti iz asortimana IPS e.max Press.
2. Unapređeni su kompozitni cementi. Postao je dostupan širok spektar modernih estetskih cemenata. Nude se u nekoliko stepeni svetline kako bi se uskladili sa svetlinom prirodnog zuba koji se restaurira sa potpunim ili delimičnim fasetama. Nadalje, ovi kompozitni cementi sadrže nove fotoinicijatore koji poboljšavaju njihovu sposobnost polimerizacije i dugoročnu stabilnost boje.
Izbor keramičkog restaurativnog materijala zavisi od veličine defekta i/ili optičkim efektima, te potrebnoj čvrstoći. Tehnika slojevitog modelovanja je verovatno prvi izbor kod zuba sa složenim optičkim efektima. Ako su potrebne velike parcijalne fasete koje ne zahtevaju specijalne efekte, ali uključuju celu ivicu ruba, verovatno će izbor biti visoko otporna keramika kao što je  litijum - disilikat.
Kada je reč o odabiru materijala za cementiranje faseta i parcijalnih restauracija, tada je za mnoge stomatologe prvi izbor Variolink Veneer kompanije Ivoclar Vivadent. Ne tako davno je predstavljen novi proizvod,
Variolink Esthetic. Ovaj kompozitni materijal je dostupan u verziji sa isključivo svetlosnom polimerizacijom. Koncept boja proizvoda sa pet nijansi omogućava stomatologu da se prilagodi kliničkoj situaciji i prema potrebi postigne topliji ili svetliji utisak. Nadalje, boje se mogu proveriti pre završnog cementiranja pomoću Try-in pasti u odgovarajućoj nijansi. Kompozitni cement  sadrži novi patentirani svetlosni inicijator Ivocerin, koji cementu osigurava dugoročnu stabilnost boje. Osim toga, Variolink Esthetic se jednostavno koristi zahvaljujući fleksibilnoj konzistenciji i jednostavnom čišćenju.
U prikazu slučaja u nastavku opisuje se cementiranje dve parcijalne fasete pomoću cementa Variolink Esthetic u nijansi „warm“.

 

Prikaz slučaja

Jedan četrdesetšestogodišnji pacijent je posetio našu ordinaciju sa željom da mu se zameni Mirage parcijalna faseta stara 20 godina. On je bio uveren da je fasetu trebalo zameniti zbog istrošenosti susednog središnjeg inciziva (Slike 1. i 2.).

Odlučeno je da se koriste parcijalne fasete kako bi se poboljšala situacija. Slika 3. prikazuje preparaciju na zubima.

Nakon što smo iz laboratorija dobili fasete (IPS e.max Press HT), koristili smo Variolink Esthetic Try-in paste za određivanje odgovarajuće boje cementa pre završnog cementiranja. U ovom konkretnom slučaju smo postigli najbolji rezultat sa nijansom „Warm“ (Slike 4. i 5.). Zatim su susedni zubi prekriveni sa teflonskom trakom. Potom je između zuba postavljena Mylar matrica (Slika 6.). Gleđ je nagrižena 20 sekundi, a dentin 10 sekundi (Slike 7. i 8.), nakon čega je usledilo ispiranje s vodom (Slika 9.).

Zatim je utrljan Adhese Universal i ostavljen da deluje 10 sekundi (Slike 10. i 11.). Variolink Esthetic LC „Warm“ nanesen je na parcijalne ljuskice pre njihovog pozicioniranja (Slike 12. i 13.). Višak cementa je pažljivo uklonjen četkicom pre svetlosne polimerizacije (Slika 14.).

Fasete su prvo osvetljene sa obe strane po pet sekundi Bluephase Style lampom (Slika 15.). Radi uštede vremena završna polimerizacija povedena je uz pomoć dve Bluephase Style lampe sa svake strane po 30 sekundi (Slika 16.). Budući da svetlosna polimerizacija sa dve lampe intenziteta od 1100 mW/cm2 može rezultirati sa znatnim razvojem toplote, postoji potencijalni rizik od oštećenja pulpe. Stoga se preporučuje hlađenje sa vodom, kao što je prikazano na Slici 16. Nakon svetlosne polimerizacije višak cementa je uklonjen skalpelom (oštrica br. 12)(Slika 17.).

Konačni rezultat nakon četiri nedelje prikazan je na Slikama 18. i 19.

 

Slični postovi

Poređenje IPS d.SIGN i IPS Style keramičkih sistema

Poređenje IPS d.SIGN i IPS Style keramičkih sistema

Promena je uzbudljiva – takođe u svakodnevnom radu u zubotehničkoj laboratoriji. Autor je prešao na korišćenje IPS Style keramike pre nekog vremena. No pre početka, temeljito je testirao materijal i uporedio ga s proizvodima, koje je već koristio.

2862
Telio CS Link

Telio CS Link

Kada pričamo o Telio CS Link-u, u pitanju je dvostruko stvrdnjavajući kompozitni cement za privremeno cementiranje estetskih privremenih krunica, mostova,...

4104

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.