BPS - uspeh u izradi totalnih proteza

6951
BPS - uspeh u izradi totalnih proteza

Biofunkcionalni Protetski Sistem


Teorija i praksa je dokazala da za izradu totalnih proteza postoji nekoliko uspešnih metoda. Firma Ivolcar Vivadent koristi svoju tzv. BPS metodu, koja je skraćenica za Biofunkcionalni Protetski Sistem. "Bio" oznaka pokazuje da Ivoclar-ov BPS sistem potiče iz života, i da je po njemu izrađena proteza kopija prirode. Sama kompleksna metoda - od uzimanja otiska do predaje gotove proteze - daje garanciju uspeha. Uzimanje anatomskog otiska kao prvi korak svima je poznat, ali registracija vertikalnog odnosa vilica pomoću Ivoclar Vivadent Centric Tray-a omogućuje izradu zagrižajnog šablona u artikulatoru Stratos.





Ovaj šablon se izrađuje od svetlopolimerizujćeg akrilata, a u isto vreme služi kao funkcionalna kašika. Pomoću Gnatometer M (koji se montira između dva bedema) određuje se i centralna relacija vilica. Izliveni funkcionalni modeli se artikulišu u Stratos 200 artikulator. Postavljanje zuba počinje sa postavom gornjih inciziva, a nastavlja se sa postavom očnjaka na nastavak prvih ruga palatina. Zatim se postavljaju gornji drugi sekutići.





Postava donjih zuba počinje sa očnjacima, a nastavlja se sa bočnim zubima. Gore se prvo postavljaju gornji bočni zubi, a tek na kraju donji frontalni. Nakon probe postave, izradu nastavljamo pomoću SR Ivocap sistema. Ulaganje se vrši u specijalne kivete, koje su izrađene za ubrizgavanje akrilata tople polimerizacije. Injektiranje SR Ivocap High Impact materijala vrši se na 6 bar, a polimerizacija se obavlja kontrolisano 35 min u polimerizacionoj kadi.





Kontinuirani pritisak prilikom procesa izjednačuje kontrakciju polimerizacije. Tako deformacija objekta postaje neznatna. Posle polimerizacije, vrši se reartikulacija zuba i obrada proteze. Gotova proteza je neuporedivo kvalitetnija od proteza dobijenih klasičnom metodom.

Autor: Gustav Bačlija zubni tehničar.

Slični postovi

Predstavljanje laboratorije: G – Dent

Predstavljanje laboratorije: G – Dent

Od samog početka prate inovacije u svetu i preuzimaju samo dobru praksu i nova funkcionalna rešenja sa kojima su zadovoljni stomatolozi i pacijenti. Tokom svih ovih godina izgradili su brend pouzdanosti o čemu govori i broj stomatologa sa kojim...

2120
Vertex Thermosens

Vertex Thermosens

Za samo 8 minuta ThermoJect 22 injektorska mašina dostiže temperaturu od 270°C. Zagrevanje patrone i termoplastičnog materijala je u potpunosti automatizovano. Imperativ proizvođača je bio postizanje precizne temperature i pritiska za predvidljive...

5472

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.