Case study: Efikasan pristup restauraciji mlečnih zuba

2643
Case study: Efikasan pristup restauraciji mlečnih zuba

Tečni bulk kompozitni materijali koriste se za nadoknadu dentina kod kaviteta I i II klase. U ovom radu prikazuje se jednostavan terapijski pristup, koji je takođe idealan za dečju stomatologiju. Lako ga je implementirati i vrlo je efikasan uz izvrsne estetske rezultate.


Dugo je vremena rastauracija karioznih mlečnih bočnih zuba kompozitnim materijalima zahtevala puno više napora u poređenju s drugim materijalima. Ta se percepcija temeljno promenila sa pojavom bulk kompozitnih materijala. U većini slučajeva, složeno i dugotrajno slojevito modelovanje materijala svedeno je na aplikaciju samo jednog sloja. Nedavno je razvijen Tetric® EvoFlow Bulk Fill koji je prikladan za ovu vrstu indikacija. U kombinaciji s ostalim komponentama iz asortimana Ivoclar Vivadenta, omogućuje doktorima stomatologije efikasno lečenje mladih pacijenata.

Razlike u lečenju mlečnih i trajnih zuba

Načini i sredstva za lečenje trajnih zubi kod odraslih pacijenata ne mogu se automatski preneti na mlečne zube kod dece. Ovo se odnosi i na restaurativnu terapiju. Pored psiholoških posebnosti i zahteva povezanih s lečenjem dece, razlike u mikromorfologiji mlečne i trajne denticije takođe igraju važnu ulogu. Na primer, važno je napomenuti da gornji sloj gleđi mlečnih zuba ima aprizmatsku strukturu (30 do 100 μm). Pojedinačno se ovaj sloj ne može nagrizati ortofosfornom kiselinom. Međutim, ako se površine zuba lagano abradiraju pre primene kiseline, kondicioniranje je dovoljno za postizanje retentivnog uzorka. Nadalje, mlečni zubi imaju veće dentinske tubule. Sadržaj minerala u intertubularnom dentinu niži je nego kod trajnih zuba. Zbog svoje specifične strukture, dentin mlečnih zuba ne sme da se nagriza ortofosfornom kiselinom duže od 10 sekundi. Ako se ostavi duže vreme u dodiru s kiselinom, demineralizacija će napredovati u dublja područja gde je primer više neće moći da neutralizuje. Samonagrizajući adhezivi kao što je Adhese® Universal udovoljavaju zahtevima ovakvih situacija i pokazali su da imaju povoljne vrednosti vezne čvrstoće na mlečnim zubima.

Adheziv igra presudnu ulogu u osiguravanju uspeha restaurativne terapije. Treba naglasiti da Adhese Universal omogućuje optimalno rukovanje za lečenje mlečnih zuba jer se nanosi uz pomoć aplikatora u obliku olovke s tankim metalnim vrhom.
 

Šta ovaj materijal za ispune čini tako posebnim?

Kao i kompomeri, kompozitni materijali prikladni su za primenu na mlečnim zubima. Kliničko istraživanje iz 2006. na kavitetima II klase na mlečnim kutnjacima pokazalo je da Tetric Flow pruža zadovoljavajuće rezultate. Mlečni zubi su manje podložni atriciji nego trajni. Stoga, manja otpornost na trošenje tekućih kompozita igra podređenu ulogu. Novi Tetric EvoFlow Bulk Fill je tekući kompozitni materijal koji se može nanositi u pojedinačnim slojevima debljine do 4 mm. Ako se koristi na mlečnim zubima, ne zahteva nanošenje pokrovnog sloja. Zbog toga se većina kaviteta na mlečnim zubima može ispuniti u jednom koraku. Inovativni fotoinicijator nazvan Ivocerin® odgovoran je za ovu odliku. Istraživanja su pokazala da se dubinska polimerizacija može postići čak i u teškim uslovima, npr. ako se polimerizacijska lampa drži u nagnutom položaju. Ova sigurnosna stavka osobito je korisna u dečjoj stomatologiji.

Kompozit se ne polimerizuje preuranjeno pod operativnim svetlom stomatološke jedinice, što olakšava rukovanje. Hemijski filter koji smanjuje osetljivost na svetlost, terapeutu omogućuje dugo radno vreme, tj. više od četiri minute bez potrebe za smanjenjem intenziteta svetlosti (8 000 luksa). Za razliku od većine tčnih bulk kompozita na tržištu, Tetric EvoFlow Bulk Fill ima nakon polimerizacije translucenciju sličnu dentinu i savršeno se bojom uklapa s okolnim mlečnim zubima. Od tri dostupne boje, posebno je boja IVW pogodna za korišćenje u pedodonciji.
 

Kako se materijal koristi u kliničkoj praksi?                                                                                                                                                                  

Kao i većina odraslih, mnogi mladi pacijenti nisu oduševljeni kada dolaze kod stomatologa. Nisu uvek spremni za saradnju. U takvim okolnostima stomatolog mora biti brz. Sledeći prikaz slučaja prikazuje kako se mlečni zubi mogu efikasno restaurirati koristeći Tetric EvoFlow Bulk Fill (slika 1.). Čisto i relativno suvo radno polje osigurano je OptraGate® retraktorom za usne i obraze. Pomaže u otvaranju usta mladih pacijenata i odmiče meko tkivo od zubi koji zahtevaju

lečenje. Dodatno se mogu koristiti vaterolice za izolovanje radnog polja. Nakon preparacije kaviteta i čišćenja karijesne lezije, postavljena je matrica (slika 2.). Zatim je nanesen adheziv Adhese Universal koji je izduvan i osvetljen (slika 3.). Kavitet je potom ispunjen kompozitom Tetric EvoFlow Bulk Fill (slika 4.). U tu svrhu, vrh aplikatora postavljen je na dno kaviteta i materijal je ušpricavan polako povlačeći vrh koji je celo vreme ostao uronjen u materijal, prema površini. Ova metoda aplikacije sprečava stvaranje vazdušnih mehurića. Tetric EvoFlow Bulk Fill odlikuje se izvrsnim površinskim svojstvima.

Ispun je osvetljen 10 sekundi (slika 5.). Zatim je uklonjena matrica (slika 6.) a višak materijala je uklonjen rotirajućim instrumentima (finozrnata dijamantni boreri, Arkansas kamenčić). Površina je redukovana i morfologija prilagođena po potrebi. Zatim je proverena okluzija i ispun je poliran. U tu je svrhu korišćen dokazani sistem za poliranje OptraPol (slika 7.). Polireri su punjeni sitnim dijamantnim česticama i brzo proizvode glatku i sjajnu površinu s dugotrajnim rezultatima (slika 8.).
 

Zaključak

Opisani terapijski pristup primenom tekućeg kompozita Tetric EvoFlow Bulk Fill i odgovarajućih popratnih komponenti vrlo je efikasan. Ispun se može izraditi brzo i jednostavno. Kritična faza lečenja svodi se na minimalno trajanje zahvaljujući brzoj aplikaciji i polimerizaciji. Posledično je ovaj materijal vrlo prikladan za postupke u dečjoj stomatologiji.

 

Slični postovi

Bluephase G4: Prva inteligentna Bluephase lampa za još bolje rezultate

Bluephase G4: Prva inteligentna Bluephase lampa za još bolje rezultate

Moderna, pouzdana i pametna: to je Bluephase G4 - prva Bluephase lampa za polimerizaciju sa automatizovanim asistentom. IV generacija lampi iz familije Bluephase ne izgledaju samo elegantno, već i nude novu i jednostavnu osobinu: Polyvision...

3276
Tetric EvoFlow Bulk Fill - Postupak sa kojim se štedi na vremenu

Tetric EvoFlow Bulk Fill - Postupak sa kojim se štedi na vremenu

Bulk kompoziti probili su put novim konceptima izrade kompozitnih ispuna. Sve je veća potražnja za sistemima koji su jednostavniji za korišćenje, a ipak osiguravaju jednako pouzdana svojstva.

4158

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.