Dragoslav Stamenković: “Stomatološka protetika – parcijalne proteze”

7907
Dragoslav Stamenković: “Stomatološka protetika – parcijalne proteze”

Krajem januara 2018. godine, iz štampe je izašla knjiga Stomatološka protetika – parcijalne proteze, autora Dragoslava Stamenkovića.
 

 


Više o novom dopunjenom i osavremenjenom izdanju iz ugla profesorke Kosovke Obradović Đuričić, možete da pročitate u tekstu koje Vam prenosimo u celosti:
 

"Poštovane kolege,

Imam veliko zadovoljstvo da vas informišem da je, krajem januara, tek započete 2018. god, iz štampe izašla knjiga STOMATOLOŠKA PROTETIKA - parcijalne proteze u svom dopunjenom obliku, autora profesora Dragoslava Stamenkovića.

Sistematično i nadahnuto, autor je nakon cele jedne decenije prisutnosti prethodnog izdanja, koje je uveliko rasprodato, odlučio da stomatološku stručnu i naučnu javnost obraduje novim izdanjem. Prateći nove tehnologije, bez kojih savremena stomatologija ne bi mogla da ponese epitet moderne i aplikativne discipline, autor sagledava potrebu da se osvrne u dopunjenom rukopisu, na sve prisutniju digitalizaciju, robotiku i nove generacije materijala u stomatološkoj praksi.

Knjiga savremenog izgleda i kvalitetne štampe, a ponovo prepoznatljivog dizajna, iznedrenog u ranijim publikacijama i udžbenicima Klinike za stomatološku protetiku Stomatološkog fakulteta u Beogradu, napisana je na 466 strana, tematski definisana kroz 12 poglavlja i 72 naslova, ilustrovana sa 705 crteža i slika, te obogaćena rečnikom sa 134 najfrekventnija termina iz oblasti parcijalne proteze.

Kratko ću se osvrnuti na sadržaj knjige, kako bi čitaocima pojasnila suštinu štiva koje će sigurno uskoro držati u rukama, a kasnije za duže vreme čuvati u svojim stručnim bibliotekama.

Tako je, prvo poglavlje knjige posvećeno biološkim osnovama koje su prvi značajni koraci u indiciranju, planiranju i izradi parcijalnih proteza. Drugo poglavlje govori o oblicima parcijalnih pločastih proteza, da bi se treće poglavlje in extensio bavilo parcijalnom skeletiranom protezom, njenim planiranjem, retencijom i biostatikom, vešto spajajući potrebno znanje i kreativnost stomatologa. Kompleksne parcijalne proteze, često označene kao „zlatni standard“ u zbrinjavanju krezubih pacijenata opisane su u četvrtom poglavlju. Peto, šesto i sedmo poglavlje, veoma interesantno, govore o specijalnim oblicima parcijalnih proteza, sa posebnim osvrtom na proteze sa preciznim veznim elementima ili one u čijem se sastavu nalaze sistemi dvostrukih kruna. Ovde se autor, kao dopunu postojećem tekstu, osvrće i na bezmetalne parcijalne skeletirane proteze kao novi oblik proteza, promovišući primenu savremenih polimernih materijala u njihovoj izradi. Slučajevi suptotalne krezubosti, u praksi teško rešive indikativne dileme, kao i mogućnosti terapijskih modaliteta diskutovani su u osmom poglavlju knjige. Deveto poglavlje opisuje kliničke postupke u terapiji krezubosti parcijalnim protezama. Korak po korak opisane su kliničke procedure i diskutovane njihove prednosti i mane.

Deseto, novo poglavlje, ilustruje napredne procedure koje značajno pomeraju granice parcijalnih proteza kao terapijskih rešenja u zbrinjavanju krezubosti. Ovo poglavlje govori o digitalizaciji u dijagnostici, o robotizaciji u laboratorijskim postupcima, kao i mogućnostima uvodjenja novih generacija stomatoloških materijala specijalno dizajniranih za savremene tehnološke procedure. Kroz priču o digitalnom otisku, intraoralnim i ekstraoralnim skenerima i kompjuterskoj izradi modela metalnog skeleta, autor saopštava prednosti pomenutih uređaja i postupaka u izradi i planiranju skeletirane proteze u odnosu na konvencionalni protokol. Posebna pažnja čitalaca usmerena je na objašnjenje SLM tehnologije (Selective Laser Melting), kojom se izrađuje metalni skelet parcijalne proteze uz najmanji procenat grešaka.

Jedanaesto poglavlje posvećeno je estetskim vrednostima parcijalnih proteza koje su za pacijente, pored funkcionalnih, često opredeljujuće u odlukama i prihvatanjima lekarskih sugestija.

Terminološki rečnik, koji omogućava čitaocima brzi pregled definicija različitih pojmova, kao i aneksom tri poglavlja, veoma korisnim za praktičan rad studenata stomatologije i mladih stomatologa, završava se tekst udžbenika parcijalne proteze.

Poštovane kolege, čitanje knjige parcijalne proteze, predstavlja dobar put ka usvajanju svekolikih znanja iz jedne od najtežih oblasti stomatološke protetike. Suštinski ali i savremeni doktrinarni stavovi, saopšteni na jasno definisan, pragmatičan i ilustrativan način, čine ovu publikaciju, izuzetno vrednom, kako za studente stomatologije, tako i za iskusne praktičare.

Mišljenja sam da udžbenik STOMATOLOŠKA PROTETIKA - parcijalne proteze, u svom dopunjenom i osavremenjenom izdanju, blizak svetski priznatim udžbenicima, čini već dobro poznati opus profesora Dragoslava Stamenkovća još bogatijim i kvalitetnijim, te ga toplo preporučujem širokom stručnom publikumu."
 

Profesor Kosovka Obradović Đuričić

Stomatološki fakultet u Beogradu

 

 

Slični postovi

Saznajte zašto je Dürr Dental prvoklasni separator amalgama

Saznajte zašto je Dürr Dental prvoklasni separator amalgama

Dürr Dental amalgamski separatori pouzdano uklanjaju amalgam iz otpadnih voda vaše stomatološke stolice/jedinice koristeći precizan centrifugalni uređaj u kombinaciji sa hidrodinamičkim sistemom samočišćenja za održavanje visokih performansi.

2134
Miloš Ljubičić - stomatolog iza objektiva

Miloš Ljubičić - stomatolog iza objektiva

Dr Miloš Ljubičić, stomatolog i dentalni fotograf, odgovorio je na pitanja DM, ispričao sve o počecima bavljenja fotografijom i dao savete svima koji bi da uplove u vode dentalne fotografije.

4529
Lokalni anestetici ’’Globalni pravac ka bezbolnoj stomatologiji’’

Lokalni anestetici ’’Globalni pravac ka bezbolnoj stomatologiji’’

U ovom članku prikazaćemo najnovije trendove i razmišljanja kada je ova osnovna procedura u pitanju. Ukratko ćemo se podsetiti pojedinih definicija, podela i kriterijuma prilikom izbora anestetika, načina aplikacije i sl.

4996

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.