Heraeusov estetski koncept

3424
Heraeusov estetski koncept

Novi materijali i njihova poboljšana svojstva, koja su do nedavno nezamislive zahvate učinili mogućima i, što je još važnije, vrlo pristupačnima, omogućili su nam da imamo širok izbor načina intervencija na našem osmehu. Tako i u slučaju koji opisujemo u ovom članku, mogućnosti je bilo više, ali odlučili smo se za opisanu verziju nakon što su uzeti u obzir svi faktori.

Pacijent se obratio doktoru dentalne medicine nezadovoljan svojom situacijom u usnoj šupljini i osmehom. Na prvoj fotografiji vidljivo je stanje koje je prethodilo zahvatu (slika 1). Na gornjim dvema jedinicama jasno se isticala promjena boje starog kompozitnog ispuna i granica između zuba i ispuna te je konstatovan problem sa zagrižajem zbog kojeg su se trošili zubi i oštećivali postojeći kompozitni ispuni. Među donjim prednjim zubima bili su vidljivi razmaci, tzv. diasteme.

Gornji zubi tretirani su protetski, tj. ugrađene su dve krunice od presovane keramike. Na taj način rešen je problem sa zagrižajem i postignuto je trajnije rešenje za ta dva najistaknutija zuba.

Zubi 11 i 21 brušeni su preparacijom sa stepenikom. Prilikom brušenja neimpregnirani konac je stavljen u gingivalni sulkus kako bi se zaštitila gingiva i omogućilo uzimanje otiska u istoj poseti. Otisak je uziman metodom korekcionog otiska Flexitime otisnom masom i to tako da se prvi otisak uzimao Flexitime Easy Putty materijalom, a korekcioni, tj. drugi otisak nakon obrade prvog otiska uzimao se Flexitime Correct flow materijalom (slike 2 i 3). Savršeno otisnutu preparaciju postižemo zahvaljujući izvrsnim svojstvima Flexitime materijala, njegovim hidroaktivnim svojstvima, jednostavnoj primeni i skraćenom intraoralnom vremenu, a produženom vremenu baratanja materijalom izvan usne šupljine. Osim što je taj materijal ugodniji za korištenje doktorima dentalne medicine, nemojmo zanemariti činjenicu ugodnijeg korištenja pacijentu.

   
 

Nakon izrade segmentiranog modela (slika 4), doktor dentalne medicine, dentalni tehničar i pacijent su se u zajedničkoj konsultaciji odlučili za izradu potpunih keramičkih krunica. Posle modelacije u organskom vosku, procesa ulaganja i žarenja kivete tehničar je u peći Heramat C3 Press, koja omogućuje i presovanje i pečenje keramike, ispresovao kapice iz HeraCeram Press keramike (slike 5 i 6). Zbog ujednačenog koeficijenta termalne ekspanzije (CTE), HeraCeram keramika tehničarima omogućuje fasetiranje na plemenite i neplemenite legure te HeraCeram Press kapice. Pre nanošenja HeraCeram keramike na press podlogu koristi se adhezivno sredstvo (slike 7 i 8) koje osim vezivnog svojstva između press objekta i same keramike pridonosi fluorescenciji gotovog rada.

 

  

 

Press podloga ispresovana je u A2 boji. Ujedno je to bila i zadata boja za samo individualno nanošenje slojeva, uz povećano korištenje opal keramičkih materijala u incizalnoj regiji (slika 9).

 

Budući da je dentinsko jezgro po boji već gotovo pri samom presovanju, prilagodljivost boje susednim zubima i različitim izvorima svetlosti možemo zahvaliti HeraCeram Matrix sastavu koji je u ovom slučaju u najvećem delu korišten. Matrix sastav u sebi sadrži visokokvalitetne delove opal kvarcnog stakla, koji tehničaru omogućuju približavanje i oponašanje prirodnih efekata kod prilagođavanja boje iz usne šupljine.

HeraCeram keramički materijali dentalnom tehničaru omogućuju unifikovan sastav slaganja boja, bilo da se radi o metal keramičkim krunicama, krunicama na cirkon dioksidnoj bazi ili iz potpune pres keramike. Programi pečenja nude uštedu vremena s obzirom da su kratki i identični su za sve sisteme fasetiranja.

Završen rad cementiran je cementom najnovije generacije - samoadhezivnim, svetlosnostvezujućim I-CEM Heraeusom. Metoda rada jednostavna je i brza tako da smo nakon ispiranja i sušenja jednostavnim mešanjem cementirali krunicu po krunicu, te osvetlili i odstranili suvišan materijal.

I za kraj, diasteme između donjih zuba popunjene su Heraeus submikrohibridnim kompozitnim materijalom - Charismom Opal. Uspešnom korištenju tih materijala prethodilo je čišćenje zuba peskiranjem i poliranjem, čime se osigurala dugotrajnost i maksimalan kvalitet ispuna. Pre nanošenja kompozita korišten je adheziv sedme generacije I-Bond, tako da nije bilo potrebno korištenje kiseline za jetkanje.

Kod oba zuba (31, 41) za zatvaranje diasteme korištena je i dantinska (OM) i gleđna (A2) boja kako bi se dobila što prirodnija rekonstrukcija, a transparentna (CO) nije korištena zbog delimične abrazije zuba.

Rezultat opisanog tretmana je vidljiv na poslednjim fotografijama (slike 10 i 11).

 
 

U navedenom slučaju Heraeusov estetski koncept rešio je pacijenta brige i učinio ga zadovoljnim svojim osmehom i izgledom.

 

Tomislav Pezelj
dentalni tehničar

Tina Vukičević
doktor dentalne medicine

 

Slični postovi

Heraeus proizvodi garantuju dobar odlivak

Heraeus proizvodi garantuju dobar odlivak

U današnje vreme CAD/CAM tehnologije, u zubnoj tehnici još uvek se neprestano javlja pitanje kako izraditi što bolji skelet kao podlogu...

3644
VIDEO SADRŽAJ - Vebinar Charisma Classic

VIDEO SADRŽAJ - Vebinar Charisma Classic

U sredu 12. oktobra 2022. godine, održao se vebinar na temu proizvoda "Charisma Classic". Charisma Classic je svetlosno polimerizirajući, radioopakni mikrohibridni kompozit koji predstavlja drugu generaciju Microglass tehnologije punila....

482
Charisma Bulk Flow One – najčešća pitanja i odgovori

Charisma Bulk Flow One – najčešća pitanja i odgovori

Zašto se Charisma Bulk Flow ONE može koristiti u područjima žvačnog opterećenja? Charisma Bulk Flow ONE je tečni bulk kompozit u samo jednoj nijansi koji je pouzdan i otporan prema žvačnom opterećenju u zadnjoj regiji. Ovaj materijal pokazuje...

382

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.