Miloš Ljubičić - stomatolog iza objektiva

4556
Miloš Ljubičić - stomatolog iza objektiva

O počecima, dentalnoj fotografiji i planovima za budućnost..

DM: Kada i kako ste počeli da se bavite fotografijom?

Dr Ljubičić: Fotografijom se bavim od devete godine. Vremena su se od tada značajno promenila. Fotografija je prešla iz analogne u digitalnu. To je omogućilo neuporedivo bržu razmenu podataka i otvorilo brojne nove mogućnosti.

Imao sam sreću da sam okružen ljudima koji se profesionalno bave ovom granom umetnosti, pa sam učio od najboljih i priznatih fotografa. Fotografijom sam profesionalno počeo da se bavim pre 8 godina, kada sam ušao u svet komercijalne, modne i life-style fotografije, osvajajući brojne nagrade i priznanja, od kojih bih izdvojio prvo mesto na regionalnom takmicenju Fashion week-a, 2015. godine. Dentalnom fotografijom sam počeo da se bavim dolaskom u CDEI, jednoj od najpriznatijih beogradskih ordinacija za dentalnu estetiku. 

DM: Šta biste savetovali stomatolozima i tehničarima koji tek počinju da se bave detalnom fotografijom?

Dr Ljubičić: Savetovao bih da prvo nauče kako radi kamera, unutra i spolja, i tako će znatno poboljsati svoje fotografije. Kao i sve u životu, mora da se uloži da bi rezultati bili vidljivi. Tako i u ovoj oblasti fotografije, ako samo pratite neke parametre koje je neko preporučio ili kupite kameru jer neko poznat baš nju korisi, nikada nećete dobiti iste rezultate jer ne postoji prečica, poenta je u edukaciji.

Kako je Ansel Adams rekao „Kupovina Nikona te ne čini fotografom, samo vlasnikom istog.“

DM: Kako mislite da dentalna fotografija može da doprinese radu stomatologa i tehničara?

Dr Ljubičić: Fotografija je jedini jezik razumljiv svugde u svetu, kao što kaže izreka: „slika govori 1000 reči“. Smatram da je gotovo nezamislivo raditi bez fotografije i da je forografija apsolutno neophodan deo svake stomatološke prakse. Olakšava komunikaciju izmedju tehničara i stomatologa, u svim postupcima, jer tehničar više ne mora da gleda samo gipsani model, nego može da vidi pacijenta i kako bilo koja od faza zajedničkog rada izgleda. Neke stvari postaju vidljive tek nakon što napravite fotografiju, analiziranjem iste uviđate stvari koje ranije niste ni videli, i samim tim možete da popravite svoj rad i podignete ga na viši nivo.

DM: Šta je i kakav je cilj CDEI?

Dr Ljubičić: Što se tiče dentalne fotografije i edukacije, cilj CDEI je da nastavi razvoj programa obuke i ostalih usluga koje pruža u ovoj oblasti, kao i da u njoj zadrži ulogu lidera i preferiranog partnera.

DM: Šta mislite, koja je budućnost dentalne fotografije?

Dr Ljubičić: Što se tehničkog dela tiče, budućnost dentalne fotografije će biti vezana i za digitalnu. Kako tehnologija bude napredovala, otvaraće se mogućnosti za jednostavnije korišćenje opreme kojom će se dobijati sve kvalitetnije fotografije. Smatram da takmičenje u tome ko će napraviti bolju fotografiju, uključujući izlaganje istih na društvenim mrežama, doprinosi boljem radu i tehničara i stomatologa, a samim tim i boljoj usluzi pacijentu, što je zapravo i cilj.

Ali morate imati na umu, da što više uložite u svoju edukaciju na bilo koju temu, to će vam rezultati biti bolji.

Slični postovi

Miloš Miladinov - umetnik dentalne fotografije

Miloš Miladinov - umetnik dentalne fotografije

MIladinov Miloš je uspešni mladi dentalni tehničar i veoma talentovani fotograf. Kao tehničar radi u sosptvenoj laboratriji DentalTech...

3294
Pozlata i Galvanoforming, kurs Gramm Dental 25./26.05.2018.

Pozlata i Galvanoforming, kurs Gramm Dental 25./26.05.2018.

Izrada sekundarne krune teleskopa od zlata na CrCo ili cirkon primarnoj krunici, pozlata skeletiranih proteza i popravka frikcije starih teleskopa jesu tri funkcije aparata GAMMAT®optimo2. Kurs je bio vođen od strane Rainer Schwarza-a.

1778

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.