Q & A sa Rikom Jacobsom - Uspon digitalne stomatologije

2359
Q & A sa Rikom Jacobsom - Uspon digitalne stomatologije

Rik Jacobs vodi dentalni tim kompanije 3D Systems kao potpredsednik i generalni menadžer za dentalna rešenja. Osim desetogodišnjeg iskustva u dentalnoj industriji, Rik je stekao znatan uvid u dentalno tržište kao suosnivač i menadžer NextDent-a, inovativne kompanije za dentalne materijale sa širokim izborom 3D materijala za štampanje, koju je 3D Systems preuzeo u januaru 2017. godine.
 

 


U ovom intervjuu Rik deli svoja razmišljanja o trenutnom stanju dentalnog tržišta, mogućnostima daljeg napretka aditivnih tehnologija u dentalnoj profesiji i ključnom uticaju digitalne stomatologije za doktore i pacijente.

 

Koliko dugo su digitalne tehnologije deo dentalnog toka rada i šta ubrzava njihovo usvajanje?

Rik Jacobs: Više od jedne decenije kompjuterske tehnologije i digitalni formati postali su sveobuhvatan deo modernog života, a stomatologija nije izuzetak. Stomatolozi su tokom godina pratili i vrednovali 3D tehnologiju i shvatili da pruža prednost u smislu vremenske i ekonomske efikasnosti, veću tačnost od konvencionalnih metoda i visoku predvidljivost rezultata. Na primer, intraoralno digitalno skeniranje učinilo je prikupljanje podataka o pacijentu bržim, preciznijim i prijatnijim nego ranije. Po mom mišljenju, prihvatanje frezanja kao standarda dentalne industrije je postavilo put za rešenja 3D štampanja, koja se takođe oslanjaju na 3D podacima, ali su srazmerno brža i profitabilnija.

Za mene je pristup 3D materijalima za štampanje, koji su sigurni za upotrebu u ustima, bio sledeći kritičan korak za podsticanje usvajanja aditiva u stomatologiji. Ova materijalna komponenta bila je glavni fokus moje kompanije NextDent, koja je razvila širok portfolio sertifikovanih materijala za veliki broj dentalnih aplikacija. Nakon preuzimanja od strane 3D Systems-a, spojili smo našu vodeću stručnost u dentalnim materijalima sa dostignućima firme 3D Systems u aditivnim tehnologijama. Sada, budući da kombinujemo NextDent materijale sa tehnologijom Figure 4 firme 3D Systems-a, obezbeđujemo brzu i pouzdanu proizvodnju od kraja do početka i pružamo sposobnu i snažnu alternativu frezanju.

Mislim da kada možete efikasnije iskoristiti svačije vreme i novac, onda radite nešto dobro; to je razlog zašto se 3D tehnologije održavaju.

 

Koje su neke od tradicionalnih prepreka za uvođenje novog procesa u stomatologiju?

Rik Jacobs: Uvođenje novog procesa zahteva ulaganje u opremu, vreme i obuku. Kako bi bilo koga na dentalnom tržištu nagovorili na novi način rada, potrebno je uveravanje da će se investicije isplatiti. Kada se zadovolji taj korak, tada je to pitanje implementiranja željenih promena.

Uvođenje aditivne proizvodnje u dentalno područje zahteva nekoliko stvari kako bi se taj korak učinio što bezbolnijim:

  • Univerzalnost primene. Intraoralno skeniranje zadovoljava ovaj zahtev, jer se isti 3D skener može koristiti na svakom pacijentu. Isto se može reći i za 3D štampanje kada je uređaj kompaktibilan sa širokim rasponom materijala koji su sertifikovani za različite indikacije i za upotrebu u ustima.
    Što se tiče aditivne proizvodnje, čini se da su materijali najveći kamen spoticanja za usvajanje. Srećom za stomatologiju, NextDent materijali 3D Systems-a obuhvaćaju širok raspon dentalnih potreba i rezultat su obimnog i stalnog rada sa stomatološkim stručnjaciima i laboratorijima.
  • Jednostavnost implementacije. Rešenje mora biti jednostavno kao "uključi i koristi" kako bi se olakšalo opterećenje zaposlenih/instruktora. Sa Figure 4 smo zadržali ovaj koncept vrhunskog razmišljanja a operacije mogu postati jednostavnije samo ako nastavimo primati i implementirati povratne informacije kako bismo poboljšali korisničko iskustvo.
  • Automatizacija procesa. Ovo je usko povezano sa lakoćom upotrebe i važno je kako bi se osigurala efikasnost u klinici ili laboratoriji. Softver i hardver moraju biti kompaktibilni i pouzdani sa sigurnom vezom kako bi novi proces doprineo poslovanju, a ne kako bi se udaljio od njega.
  • Prihvatanje. Ako pogledate krivu životnog ciklusa usvajanja inovacija, uvek postoje inovatori i rani korisnici koji utiru put većini. Kako bi se usvajanje ubrzalo, nova tehnologija ili proces moraju nastaviti da stiču kliničko prihvatanje. Jako smo napredovali u formulisanju i odobravanju naših materijala za upotrebu u ustima, a verujem da će se kvalitet i sposobnosti ubrzati dok se prebacujemo sa ranog usvajanja na ranu većinu.

 

Šta digitalni pristup znači za pacijenta?

Rik Jacobs: Najveći interesi pacijenata su na čelu onoga što radimo, a svi naši klijenti su podjednako strastveni kada je reč o pružanju kvaliteta onima koji se leče. Iz perspektive pacijenata, digitalni dentalni pristup znači manje čekanja i bolji dosjed. Sa aditivno proizvedenim detalnim rešenjem potrebno je manje vremena za izradu ortodontskih i protetskih nadoknada, što znači da se pacijent može brže snadbeti, sa manje poseta ordinaciji i konačnom nadoknadom koja je precizno generisana prema ličnim 3D podacima skeniranja. Pored toga, uz bolji dosjed i tačnost, određene dentalne aplikacije mogu biti još povoljnije.
 

Koja je Vaša vizija buduće digitalne stomatologije?

Rik Jacobs: Moja je nada i vizija da nastavljanjem uvođenja efikasnije digitalne tehnologije u dentalnu profesiju pomerimo perspektivu i iskustva kako bi praktičari i pacijenti bili zadovoljniji pružanjem i primanjem terapije. Krajnji cilj ovde je poboljšati oralnu negu.

Slični postovi

Inovacije 3D štampanja - NextDent uređaji

Inovacije 3D štampanja - NextDent uređaji

Svet se menja brže nego ikad, što je podstaknuto brzim tehnološim napretkom. Jedan od najdinamičnijih polja je 3D štampanje. NextDent firme 3D Systems vodeći je u ovoj uzbudljivoj novoj 3D inovaciji štampanja.

3924
3D Printer NextDent™ 5100

3D Printer NextDent™ 5100

NextDent 5100, kojeg pokreće Figure 4TM tehnologija, omogućuje 3D štampanje velikom brzinom za proizvodnju dentalnih uređaja i odlivaka.

12665

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.