3 razloga za odabir univerzalnih adheziva

1001
3 razloga za odabir univerzalnih adheziva

Imate mnogo opcija kada je u pitanju vaš stomatološki adheziv. Otkrijte šta čini univerzalne adhezive posebnim i koje inovativne materijale mogu doneti vašem postupku - i vašoj praksi.
Dr. Mirjam Šukar, Menadžer za globalna naučna pitanja

Uvod

Kada je reč o dentalnim adhezivima, stomatolozi imaju mnogo izbora. I dok mnogo opcija može izgledati kao blagoslov, često dovodi do konfuzije i frustracije. Jačina veze, kompatibilnost tehnike, jednostavnost upotrebe, način izlečenja, finansijska ograničenja, vreme obuke - sa toliko promenljivih faktora, kako doneti pravilan izbor? Srećom, odluka ne mora biti komplikovana.

Univerzalni adhezivi su tu.

Od svog nastanka, univerzalni adhezivi su se pokazali kao snažan, pouzdan i veoma svestran materijal koji može olakšati postupke, inventar i još mnogo toga. Ovi jedinstveni materijali pojednostavljuju proces vezivanja smanjujući broj proizvoda koje vi i vaši zaposleni treba da savladate i imate na zalihama. A manje proizvoda znači manje koraka i jednostavnije postupke. Iako univerzalni adhezivi nisu novost, i dalje pružaju mogućnosti za modernu stomatološku praksu - uključujući tri specifične prednosti.

Razlog br. 1: Jednostavnost

Ponekad manje zaista znači više.

Dok su ranije generacije adheziva zahtevale više bočica i koraka da bi se postigle adekvatne veze, univerzalni adhezivi su dizajnirani da obave više na više površina i u različitim vrstama restauracija - sa manje koraka. To znači manje informacija za zapamtiti i manje prostora za greške. Kao što je dr. Marcos Vargas, stomatolog, rekao o prelasku na univerzalne adhezive: "Umesto da menjam uputstva svaki put, želim da imam jedan set uputstava koje mogu pravilno da koristim. Znamo da je praktičnije zapamtiti šta treba raditi kada imate jedan korak umesto više koraka."

Univerzalni adhezivi kao klasa su dizajnirani da:

  • Vežu se za mnoge dentalne površine
  • Rade u režimu kojim želite: totalno nanošenje, samonanošenje ili selektivno nanošenje
  • Pružaju snažne veze
  • Rade u direktnim i indirektnim restauracijama
  • Pružaju sve-u-jednom bočicu, bez potrebe za posebnim pripremnim slojem
  • Rezultiraju skoro nikakvom postoperativnom osetljivošću

Jednostavnost i svestranost su izuzetno privlačni za modernu stomatološku praksu. Prema dr. Vargasu: "Želeo sam da imam jedan adheziv koji radi sa obe vrste restauracija (direktne i indirektne) i sa kojim sam se osećao udobno i koristio svakodnevno." Uklanjanjem promenljivih faktora povezanih sa više koraka i bočica, olakšavate svoj radni tok i inventar. Takođe, sa manje proizvoda koje treba pratiti, smanjujete rizik od odbacivanja nepotrebnih ili isteklih materijala.

Pored toga, neki moderni univerzalni adhezivi pružaju dodatne prednosti. Na primer, 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adheziv veže i zaptiva zubno tkivo oštećeno karijesom, pružajući vam samopouzdanje prilikom izvođenja minimalno invazivnih priprema. Sve to ukazuje na to da univerzalni adhezivi kontinuirano napreduju, stvarajući više mogućnosti za korist od naučnog razvoja - i više razloga da dodate ove inovativne materijale u svoju praksu.

Univerzalni adhezivi pružaju:

Razlog br. 2: Snažna nauka u akciji

Adhezivna stomatologija je prošla kroz mnoge promene od svog nastanka; sa svakom promenom, koristili smo nove naučne razvoje kako bismo rešili probleme u svojoj praksi i pomogli pacijentima da postignu najbolje moguće rezultate. Zbog toga pacijenti veruju svojim stomatolozima da su u toku sa najnovijim inovacijama. Ovde se ističu univerzalni dentalni adhezivi.

Univerzalnim adhezivima možete verovati da će pružiti odličnu vezu zbog nauke koja stoji iza njih. Na primer, univerzalni adhezivi 3M duguju svoju svestranost i sistem jedne bočice trodelnoj "VMS" tehnologiji:

  • Vitrebond™ kopolimer: Proprietarni metakrilatno modifikovani polialkenoični kopolimer koji daje adhezivnoj formuli toleranciju na vlagu, garantujući snažne veze sa vlažnim ili suvim dentinom pri totalnom nanošenju. Takođe, pomaže u smanjenju postoperativne osetljivosti i osetljivosti tehnike.
  • Monomer metakriloksidetsil fosfat (MDP): Dobro poznati fosfat monomer koji omogućava nanošenje adheziva u samom etching procesu, sposobnost vezivanja za cirkonijum i aluminijum, i stabilnost bez potrebe za hlađenjem.
  • Silan: Aktivan i stabilan silan omogućava vezivanje za staklenu keramiku bez potrebe za dodatnim silanskim premazom.

Naučni napredak takođe omogućava dodavanje novih karakteristika univerzalnim adhezivima. U slučaju Scotchbond Universal Plus Adheziva kompanije 3M, novi monomer bez derivata BPA i radiopaktnog povezivanja omogućava radiopaktnost sličnu dentinu - pomažući u sprečavanju dijagnostičke greške na rendgenskim snimcima i nepotrebnog tretmana. Dok neki dentalni adhezivi postižu radiopaktnost dodavanjem radiopaktnih punila koja se mogu taložiti u bočici, Scotchbond Universal Plus Adheziv ostaje homogeno mešan, što obezbeđuje da svaka kapljica adheziva ima iste karakteristike. Sve ovo ukazuje na to da se univerzalni adhezivi neprestano razvijaju, stvarajući više mogućnosti za korist od naučnog razvoja - i više razloga da dodate ove inovativne materijale u svoju praksu.


Skeletna formula radiopaktnog smolastog materijala, X = teški element, koji omogućava radiopaktnost, sa rendgenskim snimcima izvađenih ljudskih kutnjaka sa kaviteta klase I, u kojima je prisutan namerno stvoren adhezivni nanos. Punila materijala 3M™ Filtek™ One Bulk Fill Restorativa. Interni podaci kompanije 3M, H. Loll i sar., J Dent.

Razlog br. 3: Stvaranje pozitivnog iskustva za pacijente.

Osim stvaranja zdravih i lepih osmeha, stomatolozi žele da njihovi pacijenti imaju što bolje iskustvo. I dok prijateljski pristup mnogo znači, izbor materijala ima uticaj - uključujući i vaš adheziv.

Postoperativna osetljivost je poslednji ishod koji želite nakon restaurativnog postupka, ali često je teško predvideti ili izbeći. Međutim, određeni materijali, poput univerzalnih adheziva, dizajnirani su da pomognu u smanjenju rizika. Na primer, adhezivi kompanije 3M koji su bazirani na vodi i etanolu smanjuju učestalost postoperativne osetljivosti na gotovo nulu. U drugim formulacijama, kada se rastvarači ispare, kolagenski sloj može se preosušiti, što dovodi do kolapsa dentinskih vlakana i osetljivosti. Međutim, voda u rastvaračkom sistemu univerzalnih adheziva kompanije 3M ponovo hidrira kolagen, sprečavajući ovaj problem.

Pored osetljivosti, svaki stomatolog želi da njegov trud traje što je duže moguće. Međutim, uspeh restauracije zavisi od jačine adhezivne veze. Kada veze popuste, i stomatolozi i pacijenti trpe posledice. Srećom, univerzalni adhezivi pružaju standardno visoko vezivanje za mnoge dentalne i restaurativne supstrate, smanjujući rizik od neprijatnih poseta za popravku ili zamenu. Ovo ne samo da štiti vaše pacijente i vašu reputaciju, već pomaže uštedi vremena i troškova povezanih sa neuspešnim restauracijama.


Figure 1: Rezultati 3M terenske evaluacije. 120 stomatologa je merilo učestalost postoperativne osetljivosti u više od 8.500 direktnih primena 3M™ Scotchbond™ Universal Adheziva.¹

Zaključak

Adhezivna stomatologija je prošla kroz mnoge evolucije od svog nastanka, i sa svakom promenom smo našli nove načine da pojednostavimo procese, rešimo probleme i pomognemo pacijentima da postignu najbolje rezultate moguće. Iako svaki materijal donosi nešto drugačije na stol, univerzalni adhezivi pružaju dodatnu prednost: snažnu kliničku istoriju. Stomatolozi žele proizvode u koje mogu verovati da će sigurno i prema očekivanjima raditi, a to dolazi sa testiranjem i vremenom. Dostupnost detaljne naučne dokumentacije, pozitivnih iskustvenih izveštaja i - najvažnije - dugoročnih kliničkih studija dobar su pokazatelj kako će proizvod funkcionisati tokom godina.²³

Na primer, Scotchbond Universal Adheziv kompanije 3M nije samo prvi univerzalni adheziv na svetu, već i najistraženiji i klinički potvrđen univerzalni adheziv u industriji - sa preko 4500 objavljenih recenzija, laboratorijskih ispitivanja i rezultata kliničkih studija. Osim toga, Scotchbond Universal Plus Adheziv (lansiran 2020. godine), naslednik originalnog Scotchbond Universal Adheziva, podiže univerzalne adhezive na sledeći nivo. Zadržava sve prednosti originalnog adheziva, ali dodaje još veću kontrolu i predvidljivost - jer dobar adheziv se ne meri samo prema jačini veze. Imajući sve ovo u vidu, univerzalni adhezivi su klinički potvrđena klasa dentalnih adheziva koja koristi inovativnu nauku kako bi pružila jednostavnost, svestranost i pouzdanost - i jednostavno ne mogu biti zanemareni.

1 R. Guggenberger, B. Cerny, C. Thalacker, K. Wiggins, and A. B. Soares: Postoperative Sensitivity with a New Universal Adhesive. IADR 2012, Brazil. Abstract #186
A. A. Robles, N. C. Lawson, C. Fu, D. A. Givan, and J. O. Burgess: Clinical Evaluation of Universal and Two Bottle Total Etch Adhesives at 5 Years. AADR 2018, Fort Lauderdale, FL, USA. Abstract #1491
3 A. D. Loguercio, et al.: A new universal simplified adhesive: 36-Month randomized double-blind clinical trial. Journal of Dentistry September 2015, 43 (Issue 9), 1083-1092

Slični postovi

Ultimativna snaga za bezmetalnu keramiku

Ultimativna snaga za bezmetalnu keramiku

RelyX™ Ultimate Adhesive Resin Cement je inovativni dual vezujući cement kompanije 3M™ ESPE™, razvijen da zadovolji specifične potrebe cementiranja bezmetalne keramike.

5087
Držite se inovacija: 5 prednosti modernih univerzalnih adhezivnih sistema

Držite se inovacija: 5 prednosti modernih univerzalnih adhezivnih sistema

Od dodatnog radioopaciteta do sposobnosti da zatvori karijesom zahvaćen dentin, moderni univerzalni adhezivi dolaze sa lepezom prednosti promena procedure. Vreme je da ponovo otkrijete univerzalne adhezive i naučite o njihovim prednostima koji ste...

1303
Klinički prikaz slučaja: Restauracija II klase uz upotrebu 3M Filtek Supreme Flowable i 3M Filtek One Bulk Fill materijala

Klinički prikaz slučaja: Restauracija II klase uz upotrebu 3M Filtek Supreme Flowable i 3M Filtek One Bulk Fill materijala

Pacijent se javio sa neadekvatnim amalgamskim ispunom na kome su uočeni znaci rubnog popuštanja, prebojenost i sekundarni karijes. Pacijent se žalio na termičku i osetljivost u zagrižaju. Plan terapije je podrazumevao izradu direktnog MOB ispuna....

760

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.