5 novih načina da iskoristite najviše iz vaših samomešajućih špriceva

1235
5 novih načina da iskoristite najviše iz vaših samomešajućih špriceva

Preferirani način upotrebe kompozitnih cemenata je upravo postao bolji. Otkrijte samomešajući špric koji ne samo da smanjuje bacanje materijala i plastike već je i više ergonomski, higijenski i jednostavniji za upotrebu.

Za mnoge, korišćenje kanila (špriceva) za mešanje predstavlja izabrani model rada za kompozitne cemente. One obezbeđuju konzistentnu, visoko-kvalitetnu mešavinu i omogućuju direktno nanošenje na nadoknadu ili preparaciju. Dok ove prednosti efikasnosti dolaze sa tipičnim gubitkom materijala u samoj kanili, novo razvijeni sistem omogućuje još bolje rukovanje dok smanjuje i gubitak materijala i višak plastike. Pogledajte pet novih poboljšanja samomešajućih špriceva koje mogu uticati na unapređenje vaših procedura.

Prvo poboljšanje: Vrhovi (tip) kanila za mešanje koji smanjuju gubitak materijala
Špricevi za mešanje koriste statičke miksere u kanili za kombinovanje dve komponente kompozita- često poznati kao katalizator i baza- u homogenu pastu. Zbog dizajna, nešto paste ostaje u mikseru. Sa standardnim sistemima, u mikseru ostaje oko 0,35 g paste, dok se samo oko 0,16 g materijala koristi za krunu. Ovo znači da duplo više materijala ostaje u mikseru.  Da bi se rešilo pitanje bacanja materijala, 3M je napravio svoj špric i mikro vrh kanile za 3M Relyx Univerzalni Kompozitni Cement (slika 1). Kraći deo za mešanje smanjuje gubitak materijala do skoro 0.07 g-80% manje- dok nudi i dalje odličan kvalitet mešanja. Zbog toga, iako špric sadrži samo 3,4 g kompozitnog cementa, može se koristiti za sličan broj upotreba kao drugi sistemi.


Slika 1: Tipični nastavci za mešanje za standardne špriceve za mešanje u odnosu na 3M Relyx Universal Micro Mixing Tip.

Drugo poboljšanje: Ergonomski, bačvastog oblika špric za mešanje
Znatna redukcija u gubitku materijala u 3M Relyx Universal Micro Mixing Tip-u znači da je daleko manje cementa potrebno za 15 aplikacija koliko se očekuje od standardnih špriceva  pune veličine. Ova štednja materijala je obezbedila mogućnost za 3M da ponovo razmisli o dizajnu tela šprica. Umesto upotrebe dugog duplog bačvastog oblika, 3M se odlučio za ergonomske prednosti manjeg, kraćeg dizajna sličnog dizajnu špriceva tečnog kompozita. Odeljci dve paste Relyx Universal Resin Cement-a su potpuno zatvoreni u cilindričnom obliku koji se glatko stavlja u šaku. Ovaj oblik omogućava da se špric uzme pod bilo kojim uglom da bi se prišlo regiji u koju se nanosi cement (slika 2), Zahvaljujući maloj veličini šprica, udaljenost između ruke i vrha kanile je smanjena, što pomaže preciznoj aplikaciji materijala. Ovakav dizajn šprica je nagrađen prestižnom nagradom Red Dot Design Award u 2021 godini.


Slika 2: Relyx Universal Špric za mešanje kompozitnog cementa

Treće poboljšanje: Prepolovljen plastični otpad
Ogromne količine otpada nastaju u stomatološkim ordinacijama širom sveta. Kao kompanija koja primenjuje nauku da bi stvorila svet sa manje otpada,3M podržava korake prema više ekološki-okrenutim procedurama u stomatološkoj praksi. Kao dodatak na redukciju od 80% materijala potrebnog za rad, manji vrh miksera i manji špric Relyx Universal Kompozitnog cementa predstavljaju smanjenje od 50% u pravljenju otpada prilikom aplikacije( slika 3). Novi špric čini korišćenje poklopca nepotrebnim- to je jedan manje komad plastike u đubretu.


Slika 3: Veličina šprica i  volumen 15 kanila za mešanje Relyx Universal resin Cement u odnosu na standardne špriceve za mešanje.

Četvrto poboljšanje: Bolja kontrola higijene
Za razliku od standardnih špriceva koji imaju ivice i useke, Relyx Universal Resin Cement špric ima glatku površinu koja se lako čisti. Dalje, ceo vrh šprica je zatvoren u vrhu za mešanje tokom korišćenja, čime se štiti otvor od kontaminacije. Konačno, valjci standardnih špriceva su otvoreni i obično se čuvaju sa već korišćenom kanilom da bi se osiguralo zatvaranje. Špric Relyx Universal Resin Cement-a je drugačiji. Opremljen je sa ventilnim mehanizmom koji čisto zatvara špric i omogućava higijensko čuvanje bez već korišćenog miksera (slika 4). Vrh za mešanje služi kao ključ koji otvara i zatvara ventil kao što je prikazano na slici 5.


Slika4: Frontalni pogled 3M Relyx Universal Resin Cement šprica zatvorenog ventilom na vrhu.


Slika 5: Bliži pogled na 3M Relyx Universal Resin Cement otvor šprica sa zatvorenim ventilom,( gore levo,A). Pogled na rastavljene delove ventila i šprica sa prikazana dva otvora za istiskivanje paste ( gore desno, B).  Kanila za mešanje postavljena na zatvoren ventil (C1), rotacija miksera postepeno otvara ventil (C2), potpuno otvoren spreman za istiskivanje paste na 900 rotacije (C3). Da bi se uklonio vrh potrebno je rotirati ga unazad u početnu poziciju, što dovodi do zatvaranja ventila.

Peto poboljšanje: Olakšana upotreba sa manje komponenti
Klasični sistemi dolaze sa pravom ili regularnom kanilom i širokom sa dva dodatka-jedan za aplikaciju u usnoj duplji i jedan za upotrebu u endodonciji. To su četiri komponente koji treba da budu pri ruci i da ih bude uvek (slika 6).


Slika 6: 4 komponente za mešanje za standardne sisteme (levo) u odnosu na dve komponente za Relyx Universal resin Cement.

Relyx Universal Resin Cement, opet, zahteva samo dve komponente: jedan mikser i jedan nastavak za produžavanje. Relyx Universal Micro Mixing Tip ima kratak, savijen  vrh koji omogućava laku aplikaciju za nadoknade i preparacije. Nastavak za produživanje se može direktno postaviti. Ovo smanjuje broj komponenti na pola, čime se smanjuje i potreban inventar u radu.


Slika 7: Poređenje standardnih nastavaka za produženje (levo) i Relyx Universal Micro Mixing tip sa produženim vrhom (desno)

Dodatno, nastavak za produženje koji odgovara Relyx Universal Micro Mixing Tip je duži i tanji od trenutno dostupnih nastavaka za endodonciju, čime se olakšava aplikacija u kanal korena (Slika 7).

Zaključak
Relyx universal Resin Cement špric za mešanje nudi 5 impresivnih poboljšanja u štednji materijala, smanjenju količine otpada, ergonomiji, higijeni i jednostavnosti korišćenja. Ova poboljšanja tiču se manjkavosti današnjih sistema za mešanje i pomažu da se mešanje kompozitnih cemenata podigne na viši nivo.


Autor: Andrea Boehm
Inženjer mašinstva, diplomirao 1994 na Univerzitetu primenjenih nauka u Minhenu. Već 22 godine u dizajniranju i razvijanju medicinskih uređaja. Pridružio se 3M u 2006 godini. Radi kao  pronalazač proizvoda sistema za unos i doziranje  u diviziji za Solucije za oralnu negu. Radio na razvoju: Intraoralnih špriceva, ScotchBond Universal Flip poklopca, kapsula Bulk fill kompozita, Kapsula Quick mix, Ketac Universal Aplicap-a, Šprica za mešanje za Relyx Universal, Scotchbond Universal Plus novog Flip poklopca.

Slični postovi

Novi samovezujući 3M Relyx Univerzalni Kompozitni Cement

Novi samovezujući 3M Relyx Univerzalni Kompozitni Cement

3M™ RelyX™ Univerzalni kompozitni cement je dvokomponentni sistem koji zadovoljava sve potrebe za jednofazno samoadherirajuće cementiranje, ili u kombinaciji sa 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhezivom,  adhezivno dvofazno cementiranje zubnih...

2153
Držite se inovacija: 5 prednosti modernih univerzalnih adhezivnih sistema

Držite se inovacija: 5 prednosti modernih univerzalnih adhezivnih sistema

Od dodatnog radioopaciteta do sposobnosti da zatvori karijesom zahvaćen dentin, moderni univerzalni adhezivi dolaze sa lepezom prednosti promena procedure. Vreme je da ponovo otkrijete univerzalne adhezive i naučite o njihovim prednostima koji ste...

1224
Vodič za trajno cementiranje indirektnih keramičkih nadoknada

Vodič za trajno cementiranje indirektnih keramičkih nadoknada

Povećana popularnost bezmetalnih nadoknada u stomatologiji u poslednjih nekoliko godina izaziva mnogo kolebanja među doktorima stomatolozima. Najčešća pitanja koja se javljaju su: Čime cementirati? Čime tretirati preparisani zub a čime unutrašnju...

3958

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.