Pozovite nas:
+381-24 554 927
(Bio)funkcionalna estetika

(Bio)funkcionalna estetika

(Bio)funkcionalna estetika
(Bio)funkcionalna estetika
0 1117

Moju stomatološku ordinaciju pacijenti najčešće posećuju radi restauracije u predelu fronta ili tzv. celokupne restauracije zuba. Ova dva područja često nisu daleko jedna od drugog i u većini slučajeva nije moguće postići dobru estetiku na duže vreme bez zadovoljavajuće funkcije. Pravi izazov nije samo uskladiti zahteve pacijenta sa filozofijom okluzije i bioestetike, nego i izbor pravog materijala za datu indikaciju. Želimo da predstavimo kompleksnost ove teme kako sa strane stomatologa tako sa strane zubnog tehničara.
 

Slučaj

Muškarac star 35 godina stiže u ordinaciju sa željom za estetskom rekonstrukcijom frontalnih zuba. (slika 1) Već nakon prve konsultacije ukazuju se znaci tzv McCoy DCS (Dental Compression Syndrom), obostrani ukršteni zagrižaj kao i nedostatak očnjačkog i incizalnog vođenja zagrižaja (slika 2).
 

Planiranje je osnova uspeha

U ovim slučajevima je prvi korak, a koji najviše utiče na krajnji rezultat, jeste registracija situacije obraznim lukom i tzv „CR zagriz“ u individualnom artikulatoru. (slika 3) Registrovani zagriz određuje međusobni odnos gornje i donje vilice u centranoj
relaciji. Nakon toga možemo sa velikom sigurnošću planirati potrebnu intervenciju. Naime najviše neuspeha je prouzrokovano lošom okluzijom. Za odgovarajući plan terapije je od izuzetne važnosti tzv „mokup” model (voštana modelacija, a ako je potrebno i
brušenjem modela) i uspostavljanje stabilne okluzije, kao i izrada koncepcije za rekonstrukciju frontalnih zuba i očnjaka (slika 4 a-b. i 5). Prvenstveni cilj plana terapije jeste optimalizacija okluzije za slučaj CR zagriza, jer samo tako imamo šansu za dugoročnu
funkcionalnu estetiku fronta.

 

Privremena restauracija i priprema

U prvom koraku smo testirali estetski izgled incizalnog i očnjačkog vođenja pomoću privremenih restauracija, istovremeno sa gotovim bočnim cirkonijum-oksid lateralalnim mostovima. Nakon što je pozicionirana incizalna ivica i formirana palatinalna površina uz pomoć privremenih frontalnih restauracija, može se pristupiti završnom „kopiranju“ u keramički materijal. Krajnju preparaciju izrađujemo pomoću silikonskog šablona kako bismo obezbedili dovoljno mesta za debljinu materijala krajnje restauracije.
Odavde možemo videti detaljno zubotehnički aspekt ovog rada.

 

Izbor materijala i tehnologije

Zbrinjavanje pacijenta nije bilo izazovno samo sa funkcionalne strane (gotovo tet-atet), nego i zbog izbora materijala. Na mestu lateralnih zuba upotrebili smo cirkoniju a u frontalnoj regiji pak dva druga materijala. Za očnjake smo upotrebili sinter ljuspice (IvoclarVivadent IPS InLine), a za četiri frontalna zuba krunice odnosno ljuspice na bazi pres keramike (IvoclarVivadent IPS e.max Press odnosno e.max Ceram). Izazov je pre svega bio uskladiti boje restauracija. Različiti materijali a trebaju pokazivati iste vrednosti transparencije, svetline i zasićenosti.
 

Izrada modela
 

Za izradu ljuspica i krunica izradio sam Geller model (slike 6-8). Pri izradi ljuspica uvek koristim ovakav model jer se na ovaj način ne gubi ni jedna informacija o mekim delovima. Ovo je jako bitno da bi se izradila nadoknada koja će izgledati harmonično u ustima.
Ranije, korišćenjem klasičnih sistema za izradu modela, pokušavao sam izraditi ljuspice, ali nikad ni sa jednim nisam bio u potpunosti zadovoljan. Izrada ovakvog modela zahteva više vremena, ali se to u kasnijem radu višestruko vrati. Proces rada je izuzetno jednostavan ali je puno mogućnosti za grešku. Prvo se model izliva u supertvrdom gipsu ili specijalnoj epoksi smoli. Nakon toga dolazi deo koji zahteva puno vremena pošto svaki patrljak posebno treba kružno obraditi tako da ne ostane podminiranih mesta, ali da se sa druge strane ne istanje preterano, jer to može stvoriti probleme prilikom kasnijeg dubliranja. Pre postavljanja u otisak, premažem korenski deo patrljka gips-gips izolatorom i nanesem tanak sloj voska ispod cervikalnog dela na korenski deo. Ovo će kasnije biti značajno kada budem tretirao površinu uložne mase. Nakon toga vraćam patrljak u otisak i proveravam u mikroskopu čistoću i tačno naleganje. Naime, ako se ovde desi greška onda će to u mnogome uticati na prostorni položaj ljuspica i krunica, pre svega kontaktnih tačaka. Nakon što su patrljci na svom mestu, možemo pristupiti njihovom međusobnom povezivanju kako se prilikom nalivanja uložne mase ne bi pomerili. Izlivanje je i tu najbolje uraditi u gipsu IV klase. Onda sledi dupliranje patrljaka u dublir silikonu. Nakon vremena vezivanja, otklonim patrljke i ostavim silikon da se „odmori“ sat vremena. Zatim za izradu vatrostalnih patrljaka koristimo GC G-Cera Orbit Vest. Degasiranje i pečenje vatrostalnih patrljaka radim prema uputstvu. Pre nanošenja konektor sloja, vatrostalnom olovkom ucrtavam granice preparacije ali to radim samo onda kada granice nisu jednoznačne. Sada dolazi sloj konektora (nanosi se na suvu uložnu masu!). Ovaj sloj možemo zameniti i tankim slojem keramike. Važno je polako nanositi tanke slojeve keramike kako bi skupljanje bilo sto manje.

 

Izrada presovane osnove

Kao što sam i pre napomenuo, četiri frontalna zuba izradiće se od presovane osnove. Sa IPS e.max-om imam jako pozitivne rezultate i rado ga koristim. Po meni, u estetici ne može da se takmiči sa sinter nadoknadama ali po pitanju tvrdoće izuzetno je pogodan za bazu estetskih nadoknada. Možemo izrađivati i molare a u predelu premolara možemo praviti i tročlane mostove. Za izradu presovanih osnova preporučljivo je koristiti organske voskove kako ne bi došlo do prebojavanja. Rezultat je očaravajući. Preporučujem ga svakome da proba, jer tečnost koju produkuje ova tehnologija zaista je neverovatna!
 

Prekrivanje

Prekrivanje u forntalnoj regiji radim istovremeno na svim zubima kako bih mogao kontrolisati istovetnost boje. Pošto oba materijala za prekrivanje proizvodi IvoclarVivadent, koristim istu tehniku slaganja keramike te se na kraju nikad ne razočaram u rezultat. Nakon izrade površinske strukture i glaziranja, finalni sjaj postigao sam mehaničkim poliranjem. 
 

Cementiranje

Završene frontalne restauracije, nakon što sam ih proverio na modelu u smislu oblika i veličine, cementiram dual-vezujućim cementom (Variolink II). Cementirane restauracije su se svidele pacijentu a i sa stručne strane su takođe perfektne.
 

Zaključak

Nadam se da sam uspeo prikazati jednu, na funkcionalnim osnovama baziranu, kompletnu restauraciju kompletnog ozubljenja sa istovremenom estetskom restauracijom frontalnih zuba. To potvrđuje i kontrolni snimak nastao nakon godinu dana gde su i meke i tvrde strukture stabilne bez oštećenja („chipping“, recession, abfraction).

Autori : Hant Szabolcs i Dr Bodrogi Attila Ivoclar Vivadent

Slični postovi
Freecorder®BlueFox 2.0 Freecorder®BlueFox 2.0
Jednostavno snimanje kretnji i registrovanje položaja donje vilice Koncept uređaja Zubne nadoknade koje odgovaraju kretnjama vilice Početak u četvrtoj...
Detaljnije
2229
Dizajn osmeha Dizajn osmeha
Dentalna estetika je danas vrlo važna u svakodnevnom kliničkom radu doktora stomatologije. Svakim danom dolaze pacijenti u ordinaciju s ciljem...
Detaljnije
1347
Podeli
Komentari
Napiši komentar
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Shera
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Shera
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hager & Werken
Hanel
Harvard
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
Manfredi
Mani
MGF
Microbrush
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Shera
Ultradent
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.