Biološki tretman ireverzibilnog pulpitisa!

1096
Biološki tretman ireverzibilnog pulpitisa!

Pacijent (23 god) se javio u ordinaciju zbog spontane zubobolje koja je trajala par dana. Rendgenski snimak je pokazao ekstenzivnu svetlinu u zubu 27 (1). Ispun prve klase promenjene boje i tamniji središnji deo vidljivi u usnoj duplji (2). Postavljen je rubberdam (3). Kavitet je inicijalno prepariran i značajno demineralizovano tkivo je otkriveno (4). Tokom preparacije došlo je do otvaranja komore pulpe (5). Vatica natopljena 2% hlor-heksidinom je stavljena u kavitet na tri minuta (6). Nakon prestanka krvarenja iz komore (7), kavitet je napunjen Biodentin-om (8). Mesec dana nakon procedure, zub je odgovarajuće reagovao na hladne nadražaje , pacijent nije osećao nikakve bolne senzacije. Ispunjen kavitet je vidljiv na rtg snimku (9).


MICHAŁ GANOWICZ DDS PhD

On je specijalista restaurativne stomatologije i endodoncije. U svakodnevnom radu, bavi se endodontskom i konzervativnom terapijom, i direktno i indirektno, uključujući i okluziju i temporomandibularni zglob.

Diplomirao je na Medicinskom Univerzitetu u Varšavi 2002. godine. Prvih 8 godina svoje karijere, radio je na Klinici za Konzervativnu Stomatologiju Medicinskog Univerziteta u Varšavi. Tokom tog perioda, sproveo je istraživanja koja su se bavila stomatološkom epidemiologijom, endodoncijom, beljenjem zuba i drugim. Autor je mnogih naučnih radova (uglavnom objavljenih u Poljskoj) - radovi iz kliničke prakse i prikazi slučaja.

Od početka je bio u prilici da radi sa najnovijim instrumentima i materijalima kao i da uči od najboljih predavača. Završio je brojne stručne kurseve. Poseduje Style Italiano Trener diplomu.

Od početka svoje profesionalne karijere podelio je svoje aktivnosti na lečenje i podučavanje. Trenutno, on je međunarodni predavač a njegove teme uključuju endodonciju, direktnu i indirektnu restaurativnu stomatologiju, stomatološku profilaksu i rad sa pacijentima.

Svakodnevno koristi CAD CAM sisteme, kako laboratorijske tako i ordinacijske. Veliki je obožavalac stomatoloških smola-kompozita i čvrsto veruje u dentalnu adheziju. U svakodnevnom radu, predavanjima i kursevima, fokusiran je na metode kojima se mogu pojednostaviti stomatološke intervencije.

Duboko je uveren da su jednostavne metode najbolji izbor za većinu stomatologa. Kao što je rekao Leonardo da Vinči: Jednostavnost predstavlja krajnju prefinjenost.

Slični postovi

Biodentine - Povrati nepovratno!

Biodentine - Povrati nepovratno!

Ako se nakon totalne pulpotomije ne može postići hemostaza, preporuka je da se kod svakog lečenog zuba izvrši pulpektomiju sa endodontskom obradom kanala korena. (European society of Endontology, Duncan et al. 2017). Biodentin spašava pulpu...

4564
Klinička upotreba Biodentin-a™ za pulpotomije prednjih i bočnih mlečnih zuba

Klinička upotreba Biodentin-a™ za pulpotomije prednjih i bočnih mlečnih zuba

Terapija vitalne pulpe ima ključnu ulogu u terapiji mlečnih zuba; Američka Asocijacija Dečije Stomatologije je napravila protokol za lečenje vitalne pulpe. Terapija pulpe, pogotovo pulpotomije, može sačuvati mlečni zub i time izbeći potencijalne...

2365
Biodentine™ dentin u kapsuli ili nešto više?

Biodentine™ dentin u kapsuli ili nešto više?

Oštećenje zubne strukture uzrokovano karijesom, traumom ili abrazijom, često se nadoknađuje inertnim materijalima za zubne ispune. U slučaju zahvaćene pulpe, potrebno je sprovesti niz postupaka sa ciljem očuvanja njenog vitaliteta, uz eliminaciju...

3379

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.