CLEARFIL MAJESTY Esthetic i CLEARFIL S3 BOND

2393
CLEARFIL MAJESTY Esthetic i CLEARFIL S3 BOND

Studija prikazuje kliničku studiju CLEARFIL MAJESTY ispuna za restauracije na bazi komozita (naziv proizvoda na Japanskom tržištu je CLEARFIL MAJESTY Esthetic, dostupan I u drugim nijansama boja) u kombinaciji sa samovezujućim adhezivom CLEARFIL S3 BOND (CLEARFIL tri-S bond). Obavljeno je ukupno 30 restauracija na 30 osoba sa kavitetima V klase bez karijesa – u pitanju su bile erodirane i abradirane površine na stalnim zubima. Nalazi nakon 18 meseci su pokazali zadovoljavajuće stanje restauracija tokom postoperativne faze u svim specificiranim kliničkim kriterijumima. Do sad nije uočen ni jedan neuspeh na slučajevima koji su praćeni i Kaplan-Meier verovatnoća opstanka svih restauracija nakon 18 meseci je 1.00.

Cilj istraživanja

Na osnovu istraživanja treba da se utvrdi efikasnost CLEARFIL MAJESTY adhezivnog materijala za dentin i gleđ u kombinaciji sa samonagrizajućim bondom CLEARFIL S3 BOND (CLEARFIL tri-S bond). Istraživanje je rađeno na grupi pacijenata pod normalnim (preporučenim) uslovima korišćenja proizvoda.


Metode istraživanja

Istraživanje je kratkoročno, bez kontrolne grupe. Proces se bazira na uputstvima Američkog Dentalnog Udruženja (ADA) za procenu adhezivnih materijala za dentin i enamel iz 2001. godine. Namena studije je prvenstveno ispitivanje performansi postavljanja cervikalnih restauracija na najmanje 30 slučajeva i kontroli ispuna na početku, nakon 3 meseca, 6 meseci, 12 meseci i 18 meseci nakon intervencije.

Tok istraživanja

Tokom marta i maja 2006, postavljeno je 30 restauracija na 30 pacijenata upotrebom kompozita CLEARFIL MAJESTY u kombinaciji sa samovezujućim adhezivom CLEARFIL S3 BOND (CLEARFIL tri-S bond). Restauracije su postavila dva operatera.

Svaki slučaj je dokumentovan u zasebnom dosijeu, napravljenom od strane stručnjaka neposredno nakon postavljanja. Pacijenti su rutinski kontrolisani u određenim intervalima u zavisnosti od stanja njihovog oralnog zdravlja i pri svakoj kontroli restauracije su ocenjene kao klinički prihvatljive.

Diskusija

Interesantno je da je zabeleženo da su sve restauracije pokazivale Alpha rejting 18 meseci nakon postavljanja, i smatra se da su sva klinička ispitivanja bila zadovoljavajuća. Stiče se utisak da je period posmatranja relativno kratak, ali prema laboratorijskim istraživanjima jačina vezivanja bonda za goveđi dentin i gleđ je veoma visoka i iznosi oko 20 Mpa. Takođe FE-SEM studije otkrivaju da je postignuta jaka veza između kompozita i gleđi/dentina, stvarajući hibridni sloj na površini dentina. Nalazi podržavaju rezultate dobijene ovom studijom.


 

Zaključak

Kompozitni ispun CLEARFIL MAJESTY i samovezujući adheziv CLEARFIL S3 BOND su pružili dokaz da mogu biti zadovoljavajući adheziv i ispun za restauracije nekarijesnih kaviteta V klase erodiranih/abradiranih područja dentina i enamela kod stalnih zuba tokom perioda od 18 meseci.


Kliničko ispitivanje Dr. Toshimoto Yamade.

Slični postovi

Karakterizacija 'full contour' cirkonijuma - CZR FC Paste Stain

Karakterizacija 'full contour' cirkonijuma - CZR FC Paste Stain

CERABIEN™ ZR FC Paste Stain, novi površinski pigmenti za nadoknade na bazi cirkonijum-dioksida. Dostupan u 27 nijansi, i optimizovan za izradu monolitnih cirkonijumskih nadoknada.

4445
CLEARFIL MAJESTY Esthetic

CLEARFIL MAJESTY Esthetic

3 raloga zašto, CLEARFIL MAJESTY: 1.Podudaranje sa prirodnim zubnim tkivom - prelamanje svetlosti i translucencija. 2.Odaberite jednu boju i upotrebite je. Nema potrebe za višeslojnom tehnikom slaganja kompozita. 3.Rendgen konstrastan i...

6199

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.