Digitalni protokol izrade nadoknade sa zahtevima estetike - case study

2569
Digitalni protokol izrade nadoknade sa zahtevima estetike - case study

Ovaj prikaz slučaja Dr. Hanno Hagena i višeg zubnog tehničara Benjamin Vottelera, prikazuje kako se želja pacijenta za nadoknadom u frontu, da se završi što je brže moguće, usklađuje sa modernim tehnologijama i kompletnim digitalnim načinom izrade – efikasno i izrazito visoke estetike.


Pacijent, star 34 godine, posetio je kliniku za Stomatološku protetiku Univerzitetske bolnice u Tibingenu, zbog gubitka keramičke nadokade na zubu 11. Zubi 11 i 21 su bili zbrinuti sa 2 keramičke nadoknade pre 15 godina. Prema iskazu pacijenta, kruna na zubu 11 je počela da se pomera, nakon čega je ispala i bila izgubljena (Sl.1). Pacijent je zahtevao blagovremenu izradu krune na zubu 11 sa najboljom mogućom nadoknadom na već pripremljenom zubu.
 

Kao trenutna pomoć, izrađena je privremena kruna od materijala Protemp 3M, pomoću preoblikovanog fabričkog kalupa (Frasaco), i pacijent je zakazan za preparaciju i digitalno otiskivanje. U ovom terminu, izražena demarkacija preparacije u vidu žleba, je preoblikovana, prilikom čega je lokacija zone demarkacije nije menjana, shodno tome da je pozicionirana niže u odnosu na gingivu (subgingivalno), što se razlikuje od protokola brušenja u današnje vreme (Sl. 2).
 

Za retrakciju i hemostazu gingive, upotrebljen je retrakcioni konac (veličina 0, Comprecord) pre otiskivanja, i ostavljen je tokom optičkog otiskivanja pomoću skenera 3Shape Trios 3. Da bi se uporedili rezultati optičkog otiskivanja sa konvenciolnim načinom otiskivanja, uzet je i konvencionalni otisak pomoću materijala Impregnum Permadyne, tehnikom dvofaznog dvovremenskog otiskivanja.

Skenirani podaci (STL fajlovi) i otisak antagonista, ireverzibilnim hidrokolidom je prosleđen, u laboratoriju. Podaci su uneti i dalje procesuirani u Ceramill Mind (CAD softver). Najpre je kruna kompletno anatomski dizajnirana, a zatim je redukovana labijalno 0,8 mm da bi se omogućilo fasetiranje keramikom (Sl. 3).
 

Keramička kruna je frezovana u materijalu Ceramill Zolid FX ML A2/A3, zatim sinterovana u peći Ceramill Therm s izuzetnom brzinom od svega 2h. Tokom ovog vremena, digitalno dizajnirani model buduće nadoknade je proizveden pomoću skeniranih podataka i frezovan je na peto-osovinskom Ceramill Motion 2 5X frez aparatu (Sl. 4).
 

3D štampani model gornje vilice i gipsani model donje vilice su prenešeni u artikulator u položaju centralne relacije. Sinterovana nadoknada se postavlja i proverava na modelu. Proba u ustima nije neophodna (Sl.5).

Naleganje na patrljak se takođe proverava na kontrolnom modelu dobijenom analognom metodom izlivanja gipsa, i dokazuje da je identično digitalnom. Nakon toga, odmah se pristupa fasetiranju labijalne površine zubne nadoknade.

Odmah nakon pečenja glazure, nadoknada se koriguje intraoralno i vrše se individualizacija i karakterizacija u odnosu na agoniste, pomoću sofisticiranih metoda bojenja u laboratoriji.

Kako je pacijent bio izuzetno zadovoljan izgledom nove keramičke nadoknade, moglo se pristupiti njenom fiksiranju. Krunica je cementirana kompozitnim cementom (dvostruko polimerizujući, translucentni kompozitni cement Multilink Automix / Ivoclar Vivadent) prema uputstvu proizvođača (Slike. 6 / 7 / 8).
 

Hanno Moritz Hagen je započeo svoje studije 2006. godine na Eberhard Karl Univerzitetu u Tibingenu, Nemačka, i diplomirao je 2013. godine. Od 2013. godine, započeo je sa radom kao istraživač saradnik na Katedri za stomatološku protetiku sa fokusom na oblast “Nauka i Tehnologija biomaterijala” i kao asistent na pretkliničkim predmetima (Direktor: Prof. Dr. H. Weber) u Univerzitetskoj Bolnici, na odseku za Stomatologiju, Oralnu Medicinu i Maksilofacijalnu Hirurgiju, Tibingen. Fokusirao se na fiksne i kombinovane zubne nadoknade, kao i na kompleksnu funkcionalnu rehabilitaciju. Takođe je istraživač na projektu “Study Office for Medical Devices” u Univerzitetskoj bolnici Tibingen.

Slični postovi

Amann Girrbach - studija slučaja

Amann Girrbach - studija slučaja

Izrada protetskog dela u laboru na Model Menagment i Cad - Cam sistemu.

3332

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.