Fiberglas i kompozit

11438
Fiberglas i kompozit

Ako bi se o opravdanosti upotrebe amalgama još uvek moglo diskutovati, livene nadogradnje su svakako vrsta nadoknada koje mogu da odu u istoriju stomatologije. 
Eventualna upotreba u retkim situacijama zlatnih nameće temu revidiranja pristupa kliničara pri sanaciji ostećenih devitalizovanih zuba. Fabrički metalni kočići su u dugogodišnjoj praksi postali standard za sanaciju pomenutih defekata, međutim sa njima je bilo dosta teško raditi u estetskim zonama i na njih dodavati kompozitne materijale. 

Upotreba krunica od transparentnijih keramičkih materijala dodatno se komplikovala sa metalnim kočićima. Uvedeni u kliničku praksu 1986. godine keramički kočići su brzo stekli krug korisnika koji su se potom suočili i sa njihovim nedostacima. Rigidnost koju keramika kao materijal poseduje znala je da dovede do vertikalne frakture korena.
Endodontska revizija bila je nemoguća, mogli su da se vade samo trepanacijom ili ultrazvukom.  Kako su fiberglas kompozitni kočići počeli da pokazuju značajniji stepen kliničkog preživljavanja uz jednostavnost upotrebe postali su najpoželjniji materijal za modernu stomatologiju sa estetskim ciljevima.  

Svojim modulom elastičnosti koji je sličan dentinu u velikoj meri rasteretili su koren zuba od sila koje deluju na njega, umanjuju i efekat klina kao kod krutih metalnih kočića i jednostavno su se mogli ukloniti. Ono što je još bitnije, estetika je visoka zbog translucencije koja je pogodna za keramičke i kompozitne restauracije. Odsutna je korozija, a odsecanje viška je jednostavno zbog prirode materijala! Iako su u kliničkoj upotrebi od 1998 godine, način fiksiranja fiberglas kočića i dalje prati niz zabluda i kontraverzi. Koliko duboka treba da je preparacija? Da li se kočić nagriza ili ne? Koji je cement pogodan za to? Kako sprovesti adekvatno nagrizanje i ispiranje kanala sledeći adhezivni postupak? Sa lentulom ili bez? Ovo su samo neka od pitanja koja se postavljaju od samog početka. 

3MESPE je kao globalni lider u adhezivnoj stomatologiji svom već dokazano kvalitetnom samonagrizajućem cementu RelyX Unicemu dodao set kvalitetnih FiberPost kočića i ponudio jedinstven paket koji većinu dosadašnjih problema prevazilaze bez kompromisa u odnosu na kvalitet veze dentin - kočić.  Kočićima je pridružen set pratećih borera prema njihovoj debljini, a kapsuli cementa kanila za jednostavan unos cementa direktno u kanal. Dubina preparacije koja je dovoljna je polovina kanala, može do 4mm iznad apikal- nog suženja. Po preparaciji kanal se dobro ispere  NaOCl  (nikako H2O2, kompromituje polimerizaciju kompozitnog cementa), skrati dijamantskim diskom na željenu dužinu i očisti alkoholom. 

Kočić se ne nagriza! Bez potrebe za nagrizanjem, kanal se posuši papirnim poenima, bez dodavanja adheziva se kroz kanilu unosi cement direktno u kanal. Lentula nije potrebna, a svojom rotacijom bi zagrevao cement i izazvao preranu polimerizaciju.   
Po plasiranju kočića polimerizaciono svetlo duboko prodire kroz staklena vlakna omogućavajući time potpunu polimerizaciju do dna preparacije. Bez upotrebe svetla cement bi se polimerizovao posle 5 minuta. U početnom pakovanju dobija se sve što je kliničaru potrebno za izradu ,,nadogradnje''. Već posle prvih pokušaja, tehnikom cementiranja se ovladava lako i ona se teško napušta.  Vreme koje se štedi je neuporedivo u odnosu na konvencionalni metod i u jednoj kraćoj poseti moguće je praktično napraviti rekonstrukciju više zuba.


Stručni članak napisao Dr. Igor Ristić.

Slični postovi

10 razloga zašto odabrati Panavia SA Cement Plus!

10 razloga zašto odabrati Panavia SA Cement Plus!

Nova generacija originalnog PANAVIA SA Cement-a ima jaču vezu između patrljka zbrušenog zuba ili abatmenta i nadoknade, ima kraće vreme svetlosne polimerizacije i veću stabilnost na sobnoj temperaturi.

3058
Brza i jednostavna kompozitna restauracija

Brza i jednostavna kompozitna restauracija

Svaka restauracija u frontalnom segmentu zubnog niza ima za primarni cilj da se ne razlikuje od okolne, interaktne denticije! Svaki dalji...

3768

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.