Freecorder®BlueFox 2.0

4595
Freecorder®BlueFox 2.0

Jednostavno snimanje kretnji i registrovanje položaja donje vilice

Koncept uređaja

Zubne nadoknade koje odgovaraju kretnjama vilice

Početak u četvrtoj dimenziji:

Da bi se izbeglo naprezanje stomatognatnog sistema i mehaničkih komplikacija na keramičkim zubnim nadoknadama "chipping", kao i poremećaje funkcije TMJ, Freecorder®BlueFox omogućava jednostavnu, brzu i pouzdanu registraciju individualnih kretnji vilice kao radi uravnoteženja okluzije. Prikupljeni podaci mogu se koristiti konvencionalno ili u digitalno. Ova procedura podiže nivo komfora i očekivano trajanje zubnih nadoknada.

Trend ka digitalizaciji u stomatologiji i dentalnoj tehnologiji ne jenjava. Pa ipak, izolovana rešenja i dalje preovlađuju. Oba načina i konvencionalni i digitalni u izradi zubnih nadoknada i ortodontskih aparata gotovo isključivo se oslanjaju na srednje vrednosti :

  • Modeli su preneti u virtuelni artikulatoru pomoću obraznog luka u odnosu na bazu lobanje, a ne u odnosu na individualnu kinematičku ose kondila.
  • Virtuelni artikulator - iako generalno podesiv - se obično podešava I koristi sa srednjim vrednostima.
  • Uglavnom se koriste statički umesto dinamičkih registrata odnosa između donje i gornje vilice.
  • Kao rezultat toga, ne dobija se odgovarajući položaj kondila koji je neophodan u toku protetske i ortodontske terapije.

Primena srednjih vrednosti bilo analognih ili digitalnih umesto individualnih parametara pacijenta dovodi do značajniih razlika u okluziji nadoknada koje izrađuje zubni tehničar. Ovo često dovodi do potrebe za opsežnom preradom nadoknada u usnoj duplji, ili još gore, često se moraju izraditi nove.

Freecorder®BlueFox omogućava tačnu simulaciju žvakanja koristeći konvencionalni artikulator ili CAD / CAM sistem u analogiji pacijenta.

Princip funkcionisanja

Freecorder®BlueFox preciznije registruje kretnje vilice i položaje i daje pouzdane informacije za izradu zubnih nadoknada, terapijskih i ortodontskih splintova.

Bez zračenja

Freecorder®BlueFox je opto-elektronski uređaj za registraciju ili 4D video sistem koji se sastoji od tri kamere visoke rezolucije. LED merni sistem (plavo svetlo) ne koristi X-zrake, što ga čini pogodnim za pacijente svih uzrasta i trudnice.

Komforno

Skoro celokupni merni instrumenti su van usta pacijenta. Pacijentima se privremeno postavlja referentni držač u vidu obraznog luka za bazu lobanje dok se drugi, pokretni mernim držač prišvršćuje za zube donje vilice. Konzole od ultra-lakog karbona pružaju pacijentima maksimalnu opuštenost u toku C- fluoroskopije.

Brzo i sigurno

Nije neophodna izrada posebnih delova za snimanje u zubnoj laboratoriji; vreme postavljanja konzola i podešavanje je minimalno. Ne postoji opasnost od gutanja ili aspiracije, jer se ne koriste mali delovi u usnoj duplji. Brzina snimanja od 100 frejmova u sekundi detektuje brze pokrete u viličnom zglobu kao i pojavu zvučnih efekata kliktanja u kratkom vremenskom periodu.

Multifunkcionalna preciznost

Registrovanjem žvakanja / gutanja i / ili pojedinačnih kretnji (npr otvaranje usta, protruzija, mediotruzija na desno i levo), Freecorder®BlueFox snima sve parametre za potrebe protetike, ortodoncije i gnatologije:

  • Terminalnu šarnirsku osu / kinematsku osu;
  • Položaj donje vilice u odnosu na terminalnu šarnirsku osu;
  • Okluzalni odnos donje vilice prema gornjoj;
  • Vrednosti kretnji kondila u sagitalnoj i horizontalnoj ravni za podešavanje artikulatora (ugao sagitalne kretnje kondila, Benet-ov ugao, neposredni pomak donje vilice pri laterotruzionoj kretnji , itd);
  • Položaj kondila u zglobnoj jami.

Parametri

Individualni parametri za podešavanje podesivih artikulatora i FastLink® sistema za montažu mogu se koristiti iz registrovanih podataka ukoliko se modeli prenesu u artikulatoru u odnosu na centar rotacije kondila pomoću transfer obraznog luka (analogni podaci). Isti podaci se takođe mogu koristiti za podešavanje virtuelnog artikulatora ili mogu biti generisani kao datoteka za implementaciju u CAD / CAM sistemima (digitalni podaci).
 

ANALOGUE        DIGITAL


U najmanju ruku se sledeći registrati mogu uzeti za podešavanje arcon - artikulatora u toku analognog postupka:

1. Terminalna šarnirska osa;

2. Protruzija;

3. Mediotruzij na levu stranu;

4. Mediotruzija na desnu stranu;

5. Otvaranje usta;

6. Registracija zagrižaja;

7. Ukoliko je moguće, protruzija sa prednjim zubima u kontaktu.

 

Freecorder®BlueFox softver generiše listu tehnoloških podataka iz dobijenih registrata koristeći specifične individualne parametre pacijenta :

a. podešavanja položaja terminalne šarnirske ose FastLink® Sistema;

b. položaj zagrižajne viljuške FastLink® Sistema;

c. podešavanja za sve uobičajene arcon –artikulatore;

d. Podešavanja za retruzija i translaciju (SRT)

 

Naravno, vrednosti Freecorder®BlueFox tehnoloških podataka mogu se takođe koristiti za programiranje virtuelnih artikulatora. Za pozicioniranje modela donje vilice u odnosu na šarnirsku osovinu, mogu se koristiti odgovarajući adapter za skeniranje. Koji parametri će biti primenjeni za simulaciju kretnji donje vilice u mnogome zavisi od CAD softvera koji se koristi.

Kao alternativa virtuelnom artikulatoru, funkcionalne kretnje vilice pacijenta mogu se vizuelizovati pomoću pogodnog virtuelnog CAD softvera putem generisanja odgovarajućih podataka o položaju donje vilice prema gornjoj. Ovaj pristup ima prednost jer ne podleže ograničenjima (virtuelnih) artikulatora.


Hardver/dodaci

  • Hardver / softver nadgradnja

IPored duže garancije, opcioni hardver se može nadgraditi optimizovanom kamerom i modifikovanim mernim delom, i time se postojeći Freecorder®BlueFox sistem usavršava. Poboljšano osvetljenje i detekcija markera dovodi do povećanja vidnog polja i veće slobode kretnji donje vilice za pacijenta kada su merenja uzeta zajedno sa poboljšanom mernom preciznošću.

  • Kompjuterom podržana repozicija (Car)

Kompjuterom podržan sistem za repoziciju razvijen je za kontrolisanu korekciju malokluzija i / ili položaja kondila otkrivenim putem Freecorder®BlueFox sistema. Zamenom naslona za glavu, može se koristiti u C-ogranku Freecorder®BlueFox Sistema zajedno sa modelima koji su preneseni u artikulator u odnosu na terminalnu šarnirsku osu, omogućavajući promenu okluzije i položaja kondila monitoringom na ekranu.

  • SRT-deo za artikulatore

Pošto čak i visoko podesivi artikulatori mogu simulirati granične kretnje u sagitalnoj I horizontalnoj ravni, kao i retruziju, SRT-deo za artikulatore je dizajniran za primenu na svim uobičajenim arcon - artikulatorima. U pogledu dinamične okluzije, svi pokreti donje vilice snimljeni Freecorder®BlueFox sistemom mogu biti analizirani ne samo u virtuelnoj stvarnosti, već i u konvencionalnim artikulatorima.


Ciljne grupe i prednosti

Protetika

Umesto prenošenja, modela gornje vilice spram srednjih vrednosti na glavi pacijenta u artikulator srednjih vrednosti i usklađivanje odnosa donje sa gornjom vilice na osnovu pogrešnog statičkog registrata položaja, Freecorder®BlueFox obezbeđuje sledeće prednosti :

>> određuje i prilagođava individualnu kinematičku osu za svakog pacijenta

>> omogućava anatomski ispravan, položaj donje vilice spram terminalne šarnirske ose u artikulatoru

>> podešavanje artikulatora sa individualnim parametrima pacijenta

  • nagib putanje kondila
  • Benet-ov ugao
  • neposredni bočni pomak (immediate side shift)
  • nagib incizalne putanje (nagib stočića)

Rezultat toga su zubne nadoknade sa funkcionalnom okluzalnom površinomje koje na odgovarajući način koriste dinamičnu umesto statičke okluzije i time zadovoljavaju standard holistike.

Ortodoncija i ortognatska hirurgija

Koristeći kompjuterom podržano repozicioniranje, Freecorder®BlueFox omogućava rano merenje u dece i ranu funkcionalnu terapiju u odraslih ukoliko se obezbedi anatomski i fiziološki pravilan položaj kondila tokom i nakon ortodontske terapije.

Gnatologija

Utvrđivanje kinematičke ose, ponovljeno određivanje habituelnog položaja donje vilice, merenja zglobnog prostora i registracija funkcionalnih kretnji pružaju jak dokaz za postojanje poremećaja funkcije viličnog zgloba i omogućavaju terapiju u kombinaciji sa kompjuterom podržanim repozicioniranjem donje vilice.

Implantologija

S obzirom na smanjenu sposobnost balansiranja stomatognatnog sistema u implantat protetici, za planiranje okluzije nadoknade na implantatima koriste se parametri dinamičke okluzije Freecorder®BlueFox podataka i time se smanjuju greške.

Dentalna tehnologija

Korišćenje Freecorder®BlueFox sistema i kompjuterom podržanog repozicioniranja u zubnoj tehnici poboljšavaju rezultatate u protetskoj i ortodontskoj terapiji i glavni benefit korišćenja je u vidu zadržavanja postojećih klijenata i sticanja novih.


Izvor:
 Orangedental

 

Slični postovi

Ceramill Motion 3- pristup u bilo koje vreme sa bilo kog mesta

Ceramill Motion 3- pristup u bilo koje vreme sa bilo kog mesta

Ceramill Motion 3 predstavlja novog igrača za proizvodnju: svetski najinteligentnija hibridna mašina koja kombinuje izvanredan kvalitet proizvoda i maksimalnu raznolikost materijala  i indikacije sa od početka do kraja digitalnim protokolom...

1808
Figure 4 firme 3D Systems oživljava 3D proizvodnju - Future is today!

Figure 4 firme 3D Systems oživljava 3D proizvodnju - Future is today!

Figure 4 povećava produktivnost brzinom i automatizacijom sa reproduktivnim, preciznim delovima u realnim uslovima pri dokazanom Six Sigma efektu za razne čvrste proizvodne materijale.

2261
Najbolji u klasi u oblasti tehnoloških dostignuća 2018-NextDent 5100

Najbolji u klasi u oblasti tehnoloških dostignuća 2018-NextDent 5100

Prestižna nagrada koja se dodeljuje proizvođačima stomatoloških oprema, prepoznala je NextDent™ 5100 kao inovativnu tehnologiju koja će redefinisati digitalnu stomatologiju.

1902

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.