GC Tooth Mousse Portfolio

12415
GC Tooth Mousse Portfolio

Od predstavljanja krajem 2002. godine (Australija/Novi Zeland), GC Tooth Mousse brzo je postao omiljen proizvod te firme među stomatolozima kao lokalni premaz za zube za različite primene.

Pronalazi se sve više područja primene za GC Tooth Mousse, pa smo smatrali korisnim da se obuhvate najčešće primene.

Ako već koristite GC Tooth Mousse, nadamo se da možete pronaći neke dodatne primene čitajući kliničke slučajeve. Ako niste još probali ovaj izvrstan proizvod, nadamo se da će vas sve veći broj kliničkih studija slučajeva potaknuti na probu.

Pitanja, koja vam sigurno redovno postavljaju:

  • Zašto mi treba takvo lečenje?
  • Koliko košta?
  • Kako naneti GC Tooth Mousse?
  • Kad se završi postupak koliko će trajati?

Prva dva pitanja su relativno laka ali treće i četvrto mogu da zahtevaju složen odgovor koji vam je često neugodan.
 

Kako naneti GC Tooth Mousse?

Nanošenje je jednostavno. GC Tooth Mousse treba naneti uveče ili ujutro posle čišćenja zuba - koristiti prst, kuglicu vate ili konfekcijsku kašiku za nanošenje paste na zube - ostaviti da deluje 2 do 5 minuta.
 

Kad se završi postupak koliko će trajati?

“Pa, hm... to sve zavisi kako dobro čistite zube, od uslova vaše pljuvačke i kiselosti nakupljenog plaka”, može biti razuman odgovor. Nažalost, njime se izbegava odgovor na pitanje o dugotrajnosti.

Drugi odgovor može biti: “Ako možete da nastavite sa pravilnim čišćenjem, redovnim odstranjivanjem kompletnog plaka te ako je vaša pljuvačka zdrava, onda se može očekivati X godina. Međutim, trebalo biste da se složite sa godišnjim programom održavanja pri čemu redovito kontroliπemo vašu pljuvačku, skupljanje plaka, kao i kiselost plaka. To će vam pružiti maksimalnu dugotrajnost te nama omogućiti uvođenje programa rane prevencije ako otkrijemo bilo kakve moguće probleme. Godišnji program održavanja koštao bi X. Želite li nastaviti s time?”
 

“Koliko dugo treba da koristim GC Tooth Mousse?”

To je još jedno često postavljano pitanje. U zavisnosti od kliničkog slučaja i razloga za propisivanje

GC Tooth Mousse, vaš odgovor može biti, “Voleo bih da je koristite svaki dan i nanosite pre spavanja. Zatim da se vratite za X nedelja kako bismo mogli da provjerimo vaše vrednosti pljuvačke i plaka i odlučiti da li da nastavite s upotrebom. Dodatno će da se naplati test pljuvačke ili plaka.”


Osetljivost zuba

Desetogodišnja Emma žalila se na osetljivost nepčane površine gornjih sekutića. Pokazivali su karakterističan model gubitka zuba koji je ukazivao na otapanje u dodiru sa želudačnim sadržajem. Ostala područja zuba nisu bila zahvaćena te su izgledala klinički normalno. Njezino opπte zdravlje bilo je dobro, međutim patila je od umereno ozbiljne astme koja je zahtevala dnevno korišćenje nekoliko terapijskih lekova. Umereno je uzimala kofein (140 mg/dan) iz bezalkoholnih kola pića. Dnevno je pila malo vode, izbegavala je da pije veće količine hladne vode, budući da joj je to izazivalo mučninu u želucu. Detaljnim ispitivanjem se otkrilo da Emma nekoliko godina boluje od gastroezofagealnog refluksa, bolesti koja se često povezuje sa astmom. Primetila je da joj je refluks slabiji onih dana kada nije pila bezalkoholna kola pića.

Emmin test salive pokazao je nizak stepen nestimulisanog toka i kiseli pH, ali normalne parametre stimulisane pljuvačke. Nizak pH objašnjavao se delimično negativnom ravnotežom tečnosti (od diuretičkog učinka kofeina) te hiposalivacijskim učincima njenih lekova. Savetovalo joj se da ne pije bezalkoholna kola pića, budući da kofein stimuliπe stvaranje želučane kiseline te može pogoršati želučani refluks. Emmi se takođe savetovalo lagano pijenje tople vode kako bi se stimulacija izlučivanja želučane kiseline usled širenja želuca svela na minimum. Upućena je svom lekaru koji je razmotrio korist korišćenja leka antagonista H-2 receptora za sprečavanje stvaranja želučane kiseline. Emmi se savetovalo nanošenje paste GC Tooth Mousse direktno na erodirane nepčane površine što je odmah otklonilo osetljivost. Posle 2 nedelje erodirani dentin je pokriven tankim slojem materijala GC Fuji II LC i kompozita za dalju zaštitu.


Ortodoncija

Pokazalo se da Recaldent CPP-ACP (kasein fosfopeptid-amorfni kalcij fosfat) dramatično utiče na bele mrlje osobito kod pacijenata pod ortodontskom terapijom. Ovu seriju kliničkih fotografija stavio je na raspolaganje ortodont koji je koristio prototip paste koji sadrži 5% Recaldent CPP-ACP posle skidanja bravica

Kako bi se izbegla pojava belih mrlja, preporučuje se nanošenje GC Tooth Mousse dva puta dnevno tokom celog razdoblja dok su bravice u ustima ili se koristi druga oralna naprava


Kserostomija

Helen, 55-godišnja direktorka škole, žalila se na izrazitu osetljivost na hladno i vazduh koja je zahvaćala brojne površine korena njenih zuba. Taj se problem pojavio pre šest meseci, ali vremenom je postao ozbiljniji. Takođe je primetila male kavitacije na nekim površinama korena. Istovremeno je Helen primetila i veću suvoću u ustima i očima. Njeno opπte zdravlje bilo je dobro i nije imala drugih zdravstvenih problema. Klinički pregled je pokazao da su izložene površine korena prednjih gornjih zuba zahvaćene erozijom te da su izuzetno osjetljive na vazduh i toplinske podražaje. Karijesne lezije površine korena prisutne su na prednjim donjim zubima. Test pljuvačke pokazao je kiseli pH salive, nestimulisane i stimulisane. Takođe je imala smanjen puferski kapacitet salive. Analiza stila života pokazala je da Helen nije konzumirala ni kofein ni alkohol te je pila više od 2 litre vode dnevno. Kombinacija smanjenih parametara izlučivanja salive i suvoće očiju kod pacijentkinja tog doba upućuje na primarni Sjögrenov sindrom. Serološki testovi i biopsija labijalne žlezde pljuvačke potvrdili su ovu predpostavljenu kliničku dijagnozu. S obzirom na probleme karijesa i erozije, Helenin kućni program nege uključivao je primjenu paste GC Tooth Mousse dva puta dnevno, promenu salivacije te povremenu terapiju klorheksidin gelom jednom nedeljno za sprečavanje štetnih bakterija. Posle izrade ispuna kavitacija pomoću materijala GC Fuji Triage (ili alternativno kombinacijom GC Fuji Triage i kompozita), Helen je započela tromesečni terapijski program kako bi se osigurao redoviti pregled statusa i osigurao kontinuirani nanos fluoridnog laka na rizične površine zuba.

Slični postovi

GC everX Posterior - Vlaknom ojačan kompozit za zamenu dentina

GC everX Posterior - Vlaknom ojačan kompozit za zamenu dentina

GC everX Posterior je vlaknom ojačan kompozit koji se koristi kao zamena za dentin, zajedno sa konvencionalnim kompozitom kao što je G-aenial Posterior kao zamena za gleđ. Kratka vlakna kompozita GC everX Posterior...

2400
Jedinstven GC G-Bond

Jedinstven GC G-Bond

Jednokomponentni, jednoslojni, poboljšani sistem za spajanje sedme generacije, GC G-BOND, omogućava čvrsto, dugotrajno spajanje između svetlosnopolimerizujućeg kompozita i gleđi i dentina, na vrlo brz i lak način. I to uvek iznova jer je...

2790

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.