Heraeus proizvodi garantuju dobar odlivak

3698
Heraeus proizvodi garantuju dobar odlivak

U današnje vreme CAD/CAM tehnologije, u zubnoj tehnici još uvek se neprestano javlja pitanje kako izraditi što bolji skelet kao podlogu bilo za fasetiranje nanohibridnim kompozitima bilo keramikom, te kako izraditi što bolji jednokomadni odliv za metalne skeletirane proteze. Od kojeg materijala izmodelirati nadoknadu, koju tehniku ulaganja i uložnu masu upotrebiti, te za koju leguru se odlučiti? Heraeus zubnim tehničarima nudi sistem pod nazivom Hera koji obuhvata materijale za izradu modela, od materijala za ulaganje do legura za livenje. Heraeus u svojim dijagnostičkim laboratorijama pomno usklađuje međusobni odnos materijala za što bolji rezultat. Kako bi dobio što bolji odlivak koji na kraju rezultira uravnoteženom estetikom (slike 1 i 3), zubnom tehničaru uvek se nameće zadatak da što pravilnije izmodelira metalni objekt kao bazu svega. Dolaskom na tržište novih generacija materijala za ulaganje, i Heraeus je plasirao široku paletu. Da bi odlivak bio što bolji, niz faktora utiče na njegovu stabilnost: modelacija, postavljanje ulivnih kanala, njihov promer, ulaganje i na kraju livenje.
 

Kod krunica i mostova manjih raspona (slike 2, 4, 5, 6 i 7), bilo da se radi o brušenim zubima ili implantatima, najbolji rezultati postižu se masom za ulaganje Heravest Speed (slika 8). Osim legura na bazi kobalta i kroma, Heravest Speed daje izvrsne rezultate pri livenju legura s visokim i niskim udelom zlata. Kod legure na bazi kobalta i hroma (kao što su Heraenium P i Heraenium Pw), ako je modelacija bila u vosku, u optimalnim uslovima dobio sam izvrsne rezultate pri koncentraciji od 85% s ekspanzionom tečnošću Liquid BS1. Heravest Speed daje dobre rezultate kod ulaganja u silikonskim i metalnim kivetama. Kod ulaganja u metalnu kivetu treba pripaziti da se kod veličina 1 i 3 stavi po jedna debljina keramičke trake, dok kod kiveta 6 i 9 obavezno se treba staviti dupla keramička traka koja nikako ne sme biti navlažena budući da ona ne upija vodu već je ispušta u uložnu masu kojoj automatski menja postotak koncentracije, što nije dobro za odlivak. Za najoptimalnije rezultate kod Heravest Speed-a, kivetu treba staviti 20 minuta u peć nakon spajanja praha i tečnosti na temperaturu od 800o. Istog trenutka temperatura se treba početi dizati na završnu temperaturu od maksimalno 950o. Moji najoptimalniji rezultati bili su na temperaturi od 930o. Kod mostova većih raspona (slika 9), bilo da se radi o brušenim zubima ili implantatima, najbolji rezultati postižu se masom za ulaganje Moldavest exact (slika 10).
 

Kod Moldavest exact-a, kod mostova velikih i većih raspona, najbolje rezultate dobio sam pri koncentraciji od 55% s Liquidom BS1. Za optimalne rezultate Moldavest exacta preporučuje se ulaganje u metalnom ringu kivete 1 i 3 s jednom suvom keramičkom trakom, a kivete 6 i 9 s dve suve keramičke trake (dvostruka širina). Moldavest exact podržava konvencionalnu i speed tehniku žarenja kivete. Kod velikih mostova optimalne rezultate sam dobio konvencionalnim načinom. I za jednu i za drugu uložnu masu preporučujem modelaciju u voskovima organskog porekla ili u samovezujućim materijalima koji sagorevaju bez ostataka, što je veoma bitno. Način ulaganja koji koristim u fiksnoj protetici, koristeći ove materijale za ulaganje, dao mi je najoptimalnije rezultate (slika 11, 12, 13 i 14).
 

Na slikama 11 i 12 vidi se da se u centru toplote nalazi glavna traverza upravo zbog samog hlađenja metala. Za optimalne rezultate koristio sam promere voštanih profila koji su vidljivi na slikama 11 i 14. Veoma je bitno da kanali koji odlaze od glavne traverze (5 mm), koja se nalazi u centru toplote kivete, budu pod uglom od 45 stepeni i debljine 3-3,5 mm. Takođe, na slici 13 vidljivo je da su upravo ti kanali koji odlaze od glavne traverze prema objektu podjednake dužine koja iznosi otprilike pola centimetra. Kod većih radova i masivnih mostnih konstrukcija, gde su veće količine metala, njena dužina može ići i do jednog centimetra. U tom slučaju, na spoju dovodnog kanala i glavne traverze bilo bi poželjno staviti još jedno zadebljanje od 5 mm (slika 15).
 

 

Ono što ne možemo videti golim okom u trenutku ulaska metala u naš objekt prikazano je na slici 16. Slike 17, 18 i 19 prikazuju i pojašnjavaju ovaj način ulaganja gde su veoma bitni položaj i debljina glavne traverze koja služi kao glavni rezervoar pri hlađenju metala, što pridonosi njegovoj homogenosti te izbegavanju poroznosti objekta na najkritičnijim mestima, kao što su međučlanovi u mostovima.
 

Upravo na ovim slikama s desne strane na temperaturnoj lestvici vidi se kolorično hlađenje metala. Veoma je bitno da se glavna traverza nalazi u centru toplote kako bi ona bila rezervoar za nadolazeći metal. U protivnom, ako se međučlanovi nalaze u centru toplote, neizbežna je poroznost u njima.
 

Kod jednokomadnog odlivka - metalnih skeletiranih proteza (slika 20), bilo da se radi o klasičnoj skeletiranoj protezi (donja vilica na slici) ili o kombinovanom radu (gornja vilica na slici), takođe je važan odabir dobrog materijala za ulaganje i legure za livenje. U laboratoriji za brzu tehniku koristimo Moldavest master run materijal za ulaganje koji uvek ide u kombinaciji sa silikonom (npr. Heraform A + B, slika 21).
 

Ako koristimo konvencionalni način, upotrebljavamo materijal za ulaganje Moldavest master/Heravest M kod kojeg dubliranje ide u kombinaciji sa silikonom ili gelom (Levogel). Kod jednog i drugog sistema za optimalne rezultate koristimo omere za mešanje praha i tečnosti u ovim omerima: za radni model 150 g praha, 20 ml Liquida BS1 i 9 ml destilovane vode; za ulaganje 350 g praha, 55 ml Liquida BS1 i 10 ml destilovane vode. Na taj način u laboratoriji dobijamo izvrsne rezultate nasedanja mobilnih parcijalnih proteza (slika 22).
 

Za brzu tehniku žarenja bitno je da materijal za ulaganje Moldavest master run nakon 15 minuta od spajanja praha i tečnosti ide na temperaturu od 800 stepeni te automatski se podiže na temperaturu od 1030 stepeni, na kojoj još mora stajati 50 minuta. Nakon toga pristupa se livenju. Kod konvencionalnog načina ulaganja (Moldavest master/Heravest M) važe pravila da kiveta može ići hladna u peć na temperaturu od 30 do 275 stepeni na kojoj se zadržava 40 minuta. Od 275 stepeni podiže se na temperaturu od 870 stepeni i na njoj se zadržava 1 sat. Nakon toga ide na završnu temperaturu od 1030 stepeni te se na njoj mora zadržati 50 minuta. Zatim sledi livenje.
 

Iz ove slike vidi se i način ulaganja, odnosno postavljanja ulivnih kanala i voštanih objekata za optimalne rezultate postignute Moldavest master runom (slika 23) i Moldavest master/ Heravest M (slike 24 i 25) materijalima za ulaganje.
 


 

Shematski prikaz ovog načina postavljanja ulivnih i odzračnih kanala (slike 26, 27, 28 i 29) prikazuje slika 30. Kod jednokomadnog odlivka (metalnih skeletiranih proteza) takođe je bitan odabir legura za livenje. Iz Heraeus-ovog sistema Hera nude se tri legure za odlivke. Sve legure Heranium CE, EH i NF su bez nikla, a razlikuju se samo u elastičnosti. Heranium EH je srednje vrednosti elastičnosti i ima najširu primenu. Heranium CE nešto je tvrđi dok Heranium NF preporučujem isključivo za gracilne konstrukcije u kombinovanoj protetici. Heranium NF je pogodan za klasične skeletirane proteze i kombinovanu tehniku, dok se CE preporučuje za klasične skeletirane proteze.

Na kraju, spomenuo bih i Heravest Press materijal za ulaganje koji se koristi kod keramike za presovanje. Materijalima za ulaganje iz sistema Hera (Heraeus) zajedničko je to da za bilo koji način ili tehniku ulaganja koriste jednu istu, univerzalnu ekspanzionu tečnost Liquid BS1.

Raduje me ako sam barem jednim savetom pomogao kolegama zubnim tehničarima. Za nastanak ovog članka zahvaljujem se stomatolozima s kojima sam izrađivao radove koji su bili od pomoći za ovaj članak. Takođe veliko hvala kolegama zubnim tehničarima na savetima, a najviše našem Heraeus Adriatic timu bez kojega ovaj članak ne bi ni nastao.

 

Tomislav Pezelj dentalni tehničar

Slični postovi

Heraeusov estetski koncept

Heraeusov estetski koncept

Novi materijali i njihova poboljšana svojstva, koja su do nedavno nezamislive zahvate učinili mogućima i, što je još važnije, vrlo pristupačnima, omogućili su nam da imamo širok izbor načina intervencija na našem osmehu.

3446
Držite se inovacija: 5 prednosti modernih univerzalnih adhezivnih sistema

Držite se inovacija: 5 prednosti modernih univerzalnih adhezivnih sistema

Od dodatnog radioopaciteta do sposobnosti da zatvori karijesom zahvaćen dentin, moderni univerzalni adhezivi dolaze sa lepezom prednosti promena procedure. Vreme je da ponovo otkrijete univerzalne adhezive i naučite o njihovim prednostima koji ste...

1224

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.