Pozovite nas:
+381-24 554 927
Implantna terapija u maksili sa samonarezujućim dvodelnim implantima

Implantna terapija u maksili sa samonarezujućim dvodelnim implantima

Implantna terapija u maksili sa samonarezujućim dvodelnim implantima
Implantna terapija u maksili sa samonarezujućim dvodelnim implantima
0 1042

 

Pacijent: S M, 1957, ♂

Uvod

Pružiti mogućnost da se pacijent protetski rehabilituje, tako da se zameni mobilna protetska nadoknada fiksnom, prava je privilegija i čast. 

Nemerljivo je zadovoljstvo pacijenta koji nešto manje od dve decenije nosi gornju parcijalnu protezu. (Slika 1, 2).

 

Upoznavanje

Dugogodišnje poznanstvo u ovom slučaju je skratilo proceduru prilikom upoznavanja pacijenta sa implantnom terapijom, sa prednostima kao i mogućim rizicima. 

Uzimajući u obzir ekonomski momenat, sa strahom od neuspeha i nerealnim očekivanjima pacijenta i nerealnim obećanjima doktora, možemo dobiti eventualne probleme u budućnosti. 

Ugovor o saradnji, sa aspekta obligacionog prava, između terapeuta i pacijenta samo je delimično pokriće. 

Ovaj pacijent je kompenzovan kardiološki bolesnik, sa tri srčana by-pass-a ugrađena pre godinu dana. Uredne kardiološke kontrole i dobri opšti zdravstveni nalazi stvorili su uslove za uspešan zahvat u lokalnoj anesteziji.

 

Materijali i metode

Nakon detaljne analize digitalnih radiografskih snimaka, načinjenih Soredex Cranex Tom aparatom i to: 

1. OPT (Sl. 3, 4) 

2. Cross-sectional-Tomografskih snimaka, precizno kalibrisanih. (Sl. 5, 6) 

Dobijamo podatke o metričkim vrednostima alveolarnog grebena u gornjoj vilici kao i približnim vrednostima njene gustine. Interesantne regije, sa vrednostima koje prostorno zadovoljavaju uslove za postavku odabranih implatata, proučavamo sa posebnom pažnjom, da bi isključili mogućnost lediranja susednih anatomskih struktura - poda maksilarnog sinusa kao i susednog korteksa i periosta alveolarne kosti. (Sl. 5, 6)

Prilikom implantacije IHDE-HEXACON implantata koji su dvofazni, “bone level“, samonarezujući (Sl. 10b) primenjen je protokol otvorenog hirurškog pristupa-režanj operacije.

I to u regije 16 - 3.7 x 8, u reg. 14 - 3.7 x 10, u reg 13 - 3.7 x 10, (Sl. 9, 10, 11)

U reg. 22 - 2.9 x 13, u reg. 24 - 2.9 x 13. (Sl. 8)


Primarno stabilni implanti postavljeni mašinski na 35 Ncm, isprani i dezinfikovani rastvorom OCTENISEPT zatvoreni su sa „cower screw“. Suture (Sl. 12)

Transgingivalnim pristupom implantirani su Hexacon-implanti u reg. 18 i 28 - 3.7 x 10 Adaptirani stari, mobilni, protetski rad poslužio je kao rešenje do izrade definitivnog. Postupajući bez žurbe, odloženo protetsko oprerećenje, čini se kao najbolji izbor. Nakon perioda od 6 meseci postavljeni su gingiva formeri u trajanju od 10 dana. Konstatujući zdrave mekotkivne strukture (Sl. 15), pristupilo se postavci definitivnih, punih, titanijumskih, pravih suprakonstrukcija koje su brušene intraoralno u pozicijama 14, 13, 22, 24, dok su transferima u otisak prenešene pod uglom od 15° i 25° (Sl. 13)

Dizajn unutrašnje konekcije je savremena unutrašnja, šestougaona, konusna veza (Sl. 14), ali bez „platform switching-a“.


Suprakonstrukcije su postavljene protetskim moment ključem na 40Ncm. (Sl. 19)

Postojeći zubi - 21 i 25 su devitalizovani i ojačani fiber postovima i kompozitnim nadogradnjama. (Sl. 20)

Tehnički detalji - izlivanje modela brušenih suprastruktuara od akrilata. (Sl. 16)

Poliranje rubnog dela i peskiranje ostatka titanijumske nadogradnje aluminijum - trioksidom veličine 110μm (Sl. 17, 18).

Izrađen je cementirani, metalo-keramički most iz jednog dela i obavezno bez naprezanja na nosače (“stresa„) (Sl. 21, 22) sa mešovitim nošenjem- /zubi i implanti/, sa maksimalnom higijenskom modelacijom. (Sl. 23, 24)


 


Rezultat

Postigli smo funkcionalnu i estetsku celinu tj. zadovoljnog pacijenta. Prvi put nakon dvadesetogodišnjeg nošenja proteza, pacijent oseća samopouzdanje i komfor. Imao je uvek dve wironit preoteze, za svaki slučaj eventualnog gubitka ili loma, jer je poslovno često bio na putu. 

Kontrola finalnog rezultata mora da se potvrdi i radiološki. (Sl. 7)


 


Diskusija

U izboru implantološke terapije uzimajući u obzir sve predispozicije pacijenta, planiranje, dijagnostiku, atraumatski rad sa tehnološki skoro savršenim alatima i dugoročnu prognozu, presudnu ulogu ima adekvatna protetska terapija. 

Fiksna protetska nadoknada je bila želja ovog pacijenta.

Naravno, da je moguća i interesantna alternativa, mobilni protetski rad, sa raznom vrstom attechmena, CAD-CAM prečki, teleskopa, lokatora a pri tom kombinujući legure platine, zlata, titanijuma. 


Zaključak


Dvofazni, samonarezujući implanti sa heksagonalnom unutrašnjom platformom, koničnom vezom sa odgođenim protetskim opterećenjem, uz adekvatnu mogu omogućiti trajno i stabilno terapijsko rešenje. (Sl. 7)

Kao što je dr Christian Berger naveo za dugoročni uspeh presudna su tri faktora:oralna higijena, oralna higijena, oralna higijena.


Marjanović dr Zoran

Slični postovi
Smart Dentin Grinder-autologni graft za maksimalne estetske rezultate Smart Dentin Grinder-autologni graft za maksimalne estetske rezultate
Smart Dentin Grinder pruža učinkovit način dobijanja autogenog graft materijala za najbolje estetske rezultate. Ne bacajte izvađene zube - zubi generiraju kost. Koristite ih kao autologni graft kako biste pacijentu pružili maksimalne estetske rezultate.
Uputstvo za upotrebu: CM Loc Flex implantata Uputstvo za upotrebu: CM Loc Flex implantata
Martin Schimmel predstavlja slučaj koji prikazuje kliničku primjenu CM Loc Flexa. Profesor dr. Martin Schimmel MAS radi na Univerzitetu u Bernu na odeljenju rekonstruktivne stomatologije i gerodontologije na katedri za gerodontologiju.
Podeli
Komentari
Napiši komentar
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hanel
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
MANFREDI
Mani
MGF
Microbrush
Miltex/Integra
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Shera
Tokuyama
Ultradent
UNIDENT
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.