Pozovite nas:
+381-24 554 927
Izveštaj iz Beča –  Competence in Esthetics

Izveštaj iz Beča – Competence in Esthetics

Izveštaj iz Beča –  Competence in Esthetics
Izveštaj iz Beča – Competence in Esthetics
0 661Od ideje do uspešnog međunarodnog događaja
u organizaciji Ivoclar Vivadenta!

 

Jedan od najvećih i najuspešnijih međunarodnih skupova „Competence in Esthetics“ u organizaciji Ivoclar Vivadenta po treći put održan je u Beču. Preko 1800 učesnika iz 30 zemalja slušalo je predavanja 18 uglednih stručnjaka iz 13 zemalja i učestvovalo u organizovanim radionicama. Partner kongresa po drugi put je bila kompanija Nobel Biocare.

Gosp. Gernot Schuller, direktor Ivoclar Vivadenta za Austriju i Istočnu Europu, idejom o organizovanju međunarodnog događaja pod nazivom „Competence in Esthetics“ započeo je seriju kongresa pod istim nazivom. Prvi je održan 2009. u Budimpešti, nakon toga je sledio u Beču, pa Zagrebu, Berlinu, Londonu, Beogradu i Riminiju.

Trajna edukacija u Ivoclar Vivadentu već ima tradiciju. “Naš je zadatak i dužnost svojim kupcima osim vrhunskih materijala i najsavremenijih tehnoloških rešenja pružiti i potrebno znanje bilo na kongresima ili u sklopu treninga, kako bi sve novitete mogli i najbolje iskoristiti”, rekao je Gernot Schuller. To je razlog da Ivoclar Vivadent u celom svetu ima centre pod nazivom ICDE što znači “International Center for Dental Education”. Od prošle godine ICDE postoji u Beču, i izabran je kao najbolji te vrste u svetu. U njemu su paralelno s kongresom organizovani praktični treninzi. Održano je sedam kurseva tokom događaja i još 13 demonstracija uživo u foajeu kongresa. Tamo se predstavilo i 19 međunarodnih izlagača. Teme ovogodišnjeg skupa bile su usmerene na digitalni dizajn osmeha, CAD/CAM i implantoprotetska rešenja. Kroz raznolik, ali i kontraverzan program vodio je prof. dr. Gerwin Arnetzl.

 

Koje su poruke predavača, šta se očekuje u budućnosti?

Slučajevi u implantologiji i hirurgiji postaju sve složeniji. “Kriva učenja u implantologiji bila je i ostala vrlo strma,” rekao je u predavanju dr. Petar Schüpbach. “Naglasak je na vitalnosti tkiva i estetskom skladu”, izjavio je dr. Nitzan Bichacho. Dr. Paul Gerloczy i prof. Dr. Ištvan Urban koncentrisali su se na temu papile. Konveksnim oblikom implantatne nadogradnje, tzv. “push-up papila”, vrši se lagani pritisak na papile. “Ne možemo sebi dozvoliti da izgubimo 30 % papile i ugrozimo estetski rezultat”, rekao je Urban. “Morate imati hrabrosti pokazati propuste iz prošlosti i učiti iz njih”, tvrdi dr. Thomas Bernhard. “Samo na taj način se dalje razvijate.” On je samokritično pokazao neke slučajeve čije je rezultate dokumentovao video zapisima. “Fotografije se mogu obraditi odgovarajućim programima, video ne”, rekao je.

Uvođenje digitalne tehnologije u praksu najveći je napredak dr. Andreasa Kurbada, koji zahvaljujući CAD/CAM tehnologiji vidi nove mogućnosti u implantologiji i posledično očekuje zadovoljnije pacijente. Dr. Roland Gauser takođe tvrdi da korišćenjem digitalnih alata dolazi do pametnih rešenja – i to u četiri dimenzije. “Četvrta dimenzija je vremenski faktor”, rekao je kao Švajcarac namigujući.

Koliko je važan CAD/CAM i koliki udeo je ta tehnologija već zauzela u svakodnevnoj praksi? Ako pitate doktora Vincenta Arnetzla, odluka za ili protiv digitalne tehnologije mora se doneti pre planiranja.

Kriterijumi zavise prvenstveno o svojstvima materijala. Analiza parametara pokazuje da veće ne znači bolje, pogotovo kod modula elastičnosti, osnovnog pokazatelja elastičnosti. “Ili digitalno ili analogno” zaključioje Arnetzl. Sasvim drugačije tok rada zamišljaju dr. Urs Brodbeck i dent. teh. Jürgen Seeger. Tim u fazama uzima najbolje iz oba sveta. “Digitalni otisci su budućnost”, rekao je dr. Brodbeck, “ali trenutno još uvijek nisu zreli za univerzalnu upotrebu.” Međutim u proizvodnji mock-upa i privremenih nadoknada, dr. Seeger se oslanja na CAD/CAM tehnologiju i za tu svrhu razvijene materjale kao što su Telio CAD i Zenostar. Dent. teh. Lee Culp iz SAD-a sam se naziva Mr. Digital. Smatra da se kao dentalni tehničar treba odlučiti hoće li se zubi izrađivati analogno ili konstruisati računarski.


“CAD/CAM uvek nudi rešenje. IPS e.max mogu presovati ili glodati. “Culp misli da evolucija nezaustavljivo ide prema digitalizaciji. Radi se samo o trenutku ulaska, a nema dvoumljenja treba li ući. Svoje kolege najradije bi malo pogurao da pre kroče u digitalni put.

Koliko je ta tema aktuelna u ordinaciji i u laboratoriji, takođe dokazuje digitalna fotografija. Ona premošćuje vreme i prostor između kliničara i tehničara. Timskim predavanjem u doc. dr. Marko Jakovac i dent. teh. Michele Temperani pokazali su kako pomoću digitalne tehnologije međunarodna saradnja može uspeti. “Dobijam fotografije i video snimke pacijenata koje proučavam”, rekao je Temperani. “Moram dobiti osećaj za čoveka.” Wax up kao osnova za planiranje i bolju komunikaciju s pacijentima prethodi daljim koracima. Temperani radi analogno i digitalno u vlastitoj laboratoriji, ali koristi i mogućnost outsourcinga u Wieland Precision Technology (WPT). Na vrlo dirljivom slučaju mladića pokazalo se da radost zadovoljnih pacijenata može dirnuti do suza. Video snimk je dotaknula auditorijum, a Jakovac i Temperani dobili su aplauz za svoj izvrstan rad.

Pacijenti su informisaniji, zahtevniji, a pre svega znaju što žele: lep osmeh i bele zube. Ali nije uvek jasno kako oni žele postići svoj cilj. “Pacijenti ne znaju šta trebaju tražiti”, rekao je majstor dent. teh. Florin Stoboran koji je delio pozornicu s dr. Danom Lazarom. “I kao tim imamo različita rešenja.” Ovde se suprodstavlja minimalno invazivno planiranje doktora zahtevima dentalnog tehničara za više prostora.

“Think aditivi” je slogan prof. dr. Francesca Vailatija. Rođena italijanka već je pre dve godine tresla pozornicu. Njena strast za minimalno invazivnim tehnikama mogla se osetiti do zadnjih redova. “Zašto nešto pomerati ako želim nešto izgraditi?”,upitala je provokativno u dvorani. Njeni pacijenti nisu ni bogati, niti su zainteresovani za estetikom zadnjih zuba. Naglasak je na prednjim zubima za lep osmeh i funkcionalnim zadnjim zubima. Lečenje ne bi trebalo trajati dugo, ne sme biti skupo, ni bolno. Te zahteve potvrdio je i dr. Knut Hufschmidt, koji je uskočio umesto bolesnog predavača. Smatra svojom dužnošću savetovati pacijente o održavanju i negi nadoknada. Kontrola u ordinaciji dva puta godišnje je poželjna.“Minimalno invazivna rešenja pacijenta čine sretnim, ali ne i tehničara”, rekao je dr. Mauro Fradeani koji je opisao teoriju MIPP (minimalno invazivni protetski postupci). On – baš kao Vailati – rešenje vidi u povećanju vertikalnog međuviličnog odnosa kao alternativu radikalnom brušenju zuba. “Minimalno invazivna nije u konkurenciji s najboljim mogućim rešenjem”, rekao je dr. Sidney Kina. “To bi bilo previše jednostavno i glupo.” Zajedno sa dent. Teh. Augustom Bruguerom tim je ukazao koji su kriterijumi važni za potpune keramičke nadoknade.” Još uvek previše razmišljamo o metalkeramici”, tvrdi Bruguera, posebno u rekonstrukciji dentina. Menjanjem debljine menja se translucencija i boja. “U prošlosti je za njega presudna bila crveno-bela estetika, danas je to incizalno područje.

Predavanje majstorice dent. teh. Annette von Hajmasy bilo je posvećeno suprodstavljanju laboratorijskog kompozita i keramike. Objasnila je prednosti korišćenja sistema SR Nexco Flask, koji omogućava homogeno presovanje bez mehurića. Osim materijala i tehnologije, za Hajmasy je lični kontakt s pacijentom ključan za uspeh. “Vidim svakog pacijenta lično u našoj laboratoriji”, rekla je. Korak dalje ide majstor dentalne tehnike Hans-Joachim Lotz koji je izjavio da s pacijentom održava gotovo prijateljski odnos. “Ljudi se mogu zadovoljiti samo emocijama kroz lični kontakt, zajedničkim smehom i otvorenim rečima”, naglasio je. “Morate biti ne samo dobar tehničar, nego i dizajner osmeha – i dobar fotograf.”

Zaključak:

Čule su se različite filozofije i videli različiti pristupi. Teme o kojima se raspravljalo u večernjim satima na “Esthetic Party-u” uz živu muziku, specijalitete i vino mogle bi se sažeti kao “hirurgija u odnosu na minimalno invazivne zahvate, CAD/CAM u odnosu na tradicionalnu dentalnu tehniku i timski rad nasuprot ordinacijskoj izradi”. “Ta širina kongres je učinila uzbudljivim i pokazuje da za sve može i treba biti mesta”, izjavio je oduševljeni učesnik.

Mesta je ove godine bilo i za odličnog govornika nevezanog za dentalnu industriju, Dominika Neidharda iz tima “Alinghi”. Jedriličar je učesnik i pobednik 31. Američkog kupa. Šta ga je učinilo pobednikom? “U ovom sportu nema drugoga”, rekao je. “Samo uz timski duh, uvažavanje kolega i motivaciju može se upisati istorijski uspeh.” Otvorenost, spremnost na učenje i kritička sposobnost jednako su važne kao upravljanje kriznim situacijama. Takmičenje započinje pre početka, jer nakon utrke je pre utrke”, rekao je. A nakon kongresa je pre kongresa.

Sledeći „Competence in Esthetics“ održaće se u oktobru 2016. u Beogradu.

Slični postovi
AmannGirrbach edukacija u Götzis-u AmannGirrbach edukacija u Götzis-u
U periodu od 26. do 28. februara, uzeli smo učešće na edukaciji i Amann Girrbach Trening centru u Götzis Austija, koja je trajala tri dana a predvodila je Barbara Wetzel.
Zašto je važna voštana modelacija? Kurs Andreja Lazića Maribor 30.06. Zašto je važna voštana modelacija? Kurs Andreja Lazića Maribor 30.06.
Zašto je važna voštana modelacija? Odgovore na ovo pitanje pružio nam je naš veliki as u modelaciji, Andrej Lazic.
Podeli
Komentari
Napiši komentar
3m
Amann girrbach
ANAXDENT
Argen
BEGO
Carl Martin
Cato
Coltene
Diadent
Dürr
EMS
Euronda
G&H
GC
GRAMM DENTAL
Hanel
Hereaus
Ivoclar ivodent
Jota
Kettenbach
Kuraray
MANFREDI
Mani
MGF
Microbrush
Miltex/Integra
MPF
Nordiska Dental
Noritake
OCC
ORANGEDENTAL
PREMIER
REITEL
Renfert
Roeko
Ruthinium
Shera
Tokuyama
Ultradent
UNIDENT
UNIGLOVES
Valplast
VDW
Vertex
Yamahachi
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.