Klinička upotreba Biodentin-a™ za pulpotomije prednjih i bočnih mlečnih zuba

2365
Klinička upotreba Biodentin-a™ za pulpotomije prednjih i bočnih mlečnih zuba

UVOD


Terapija vitalne pulpe ima ključnu ulogu u terapiji mlečnih zuba; Američka Asocijacija Dečije Stomatologije je napravila protokol za lečenje vitalne pulpe. Terapija pulpe, pogotovo pulpotomije, može sačuvati mlečni zub i time izbeći potencijalne probleme poput bola, otoka, infekcije i posledičnog preranog gubitka mlečnog zuba što može dovesti do potrebe za čuvanjem prostora za zamenike ili u nekim slučajevima zahteva skuplju terapiju poput ortodontske.

Godinama unazad formokrezol je smatran zlatnim standardom za pulpotomije mlečnih zuba. Iako veoma uspešan, Formokrezol je dugo poznat zbog svojih kancerogenih i citotoksičnih svojstava. U poslednje vreme, pacijenti i stomatolozi su izrazili svoju zabrinutost zbog sigurnosti stomatoloških materijala koji se koriste kod dece. Ostali standardni materijali za pulpotomije poput kalcijum-hidroksida i gvožđe-sulfata zbog svojih manje uspešnih rezultata u odnosu na Formokrezol koje su pokazivali tokom vremena, ostavili su lekarima potrebu za boljim materijalom. Razvoj na polju biokeramika, na prvom mestu mineralnog trioksidnog agregata (MTA), izazvali su novo uzbuđenje kada je u pitanju terapija vitalne pulpe mlečnih zuba.

Najnovije preporuke Američke Asocijacije Dečije Stomatologije u terapiji vitalne pulpe postavljaju biokeramike poput MTA na isti nivo efikasnosti poput formokrezola. Ovaj razvoj omogućava lekarima sa čvrstim dokazima da se okrenu korišćenju biokeramika za tretman pulpotomije mlečne denticije.

Iako je MTA pokazao visoke stope uspešnosti u kliničkoj praksi, ima mnogo nedostataka. Mrlje koje nastaju kontaktom MTA sa natrijum-hipohloritom  predstavljaju estetski izazov za stomatologe, pogotovo kada se tretira zub u frontalnom regionu. Vreme vezivanja koje traje 2-4 sata može otežati tretman zuba u jednoj seansi, a poznat je i po visokoj ceni i zahtevnim procedurama tokom rada. Noviji proizvodi su razvijeni da bi se ublažile neke od ovih teškoća.

BIODENTINE


Biodentine je pokazao izuzetan klinički rezultat uspešnosti terapije. Biodentine (Septodont) je materijal na bazi kalcijum silikata koji sadrži trikalcijum i dikalcijum silikate, aluminijum oksid i kalcijum hlorid. Pokazao je široke mogućnosti upotrebe i u mlečnoj i u stalnoj denticiji. Može se koristiti za indirektno i direktno prekrivanje pulpe, pulpotomije (delimične i potpune), formiranje apikalne barijere (apeksifikacija), zatvaranje perforacija i opturaciju kanala.

RUKOVANJE


Biokeramike su dostupne u mnogim različitim formama za mešanje i unošenje. Tradicionalni MTA proizvodi se kao prah i tečnost što zahteva ručno mešanje. Odnos praha i tečnosti prilikom mešanja može uticati na rukovanje materijalom što može biti frustrirajuće za osoblje. Previše ili premalo vode i materijal može biti teško postaviti u zub. Jedna od najjednostavnijih biokeramika za rukovanje, Biodentine je izmešan sa vodom i spremljen u konzistenciji gita kad se rukuje s njim i koristi kao posredni restorativni materijal (IRM).

VREME VEZIVANJA


Tradicionalni MTA ima dugo vreme vezivanja, treba mu oko 2 do 4 sata da dostigne punu jačinu definitivne forme. Novije biokeramike imaju kraće vreme vezivanja, što je prednost kada lekar želi da uradi ispun u istoj seansi kada se radi terapije pulpe. Biodentine  se vezuje u roku od 9-12 minuta, što jednoseansnu terapiju čini predvidljivijom.

PREBOJAVANJE


Prebojavanje biokeramičkih proizvoda se dešava zbog upotrebe bizmut oksida i natrijum hipohlorita. Kada se koriste ova dva materijala, pojavljuju se sive prebojenosti u zubnim tkivima. Bizmut oksid se koristi zbog dodavanja radioopaciteta standardnim kalcijum silikatima. Biodentine sadrži kalcijum oksid koji čini materijal radioopaknim na radiogramima i ne prouzrokuje prebojavanje kada je u kontaktu sa natrijum hipohloritom.

TEHNIKA: PULPOTOMIJA NA PREDNJIM ZUBIMA


Istraživanja ukazuju da pulpotomije imaju sličan stepen uspešnosti kao pulpektomije na prednjim vitalnim zubima.

Zub #E i #F su prikazani sa dubokim karijesnim lezijama i nedovoljnom preostalom debljinom dentinskog sloja za indirektno prekrivanje pulpe. Zubi su obezboljeni primenom lokalne infiltracione anestezije korišćenjem Articaine HCL  sa 1:100k epinefrina (Septodont). Radno polje je izolovano uz pomoć rubber dama, a uklanjanje karijesa je sprovedeno čime je eksponirana vitalna pulpa na zubima #E i #F. Pulpa je amputirana do nivoa gleđnocementne granice i kavitet je dezinfikovan sa 6% NaOCl ( Vista Dental). Biodentine je upotrebljen kao medikament za pulpotomiju  i materijal za nadoknadu centralnog dela zuba. Zub je završen sa krunom od nerđajućeg čelika koje je fasetirane akrilatom ( Kinder Krowns).

1: Lokalna anestezija; 2: Izolacija radnog polja; 3: Uklanjanje karijesa; 4: Pulpotomija do GC granice; 5: Dezinfekcija 6% NaOCl

6: Postavljanje Biodentine; 7: Glas Jonomer ili Baza (opciono, nije neophodno kada se Biodentine koristi kao baza); 8: Ostaviti Biodentine ili Glas Jonomer bazu da se veže; 9: Priprema za definitivno zatvaranje; 10: Završena nadoknada

TEHNIKA: PULPOTOMIJA NA BOČNIM ZUBIMA


Klinička istraživanja i najnoviji sistematski pregledi literature ukazuju da Biodentine ima isti učinak i klinički i radiografski kao MTA.

Prikazan je slučaj 5-godišnjaka sa izraženim karijesom ranog detinjstva. Pacijent je upućen od opšteg stomatologa zbog prisutnih ekstenzivnih lezija nakon prvog pregleda. Pacijent nije imao kliničke simptome u vreme pregleda. Prikazane su karijesne lezije na zubu #S i zubu #T. Na rendgenskim snimcima nisu uočene promene na furkacijama i apeksima zuba; ipak zub #S nije imao dovoljnu debljinu dentinskog sloja. Na oba zuba je dijagnostikovan reverzibilni pulpitis i prisutno normalno apikalno tkivo. Zbog obima potrebnih sanacija i saradnje pacijenta, opšta anestezija je korišćena kao plan bihejvioralne terapije. Zub #S i #T su anestezirani sa 4% Articaine HCL sa 1:100k epinefrina (Septodont) rastvorom i izolovani uz pomoć rubber dama. Nakon završenog uklanjanja karijesa, na zubu #S je eksponirana pulpa. Urađena je pulpotomija sa 6% NaOCl (Vista Dental) i Biodentine-om (Septodont). U ovom slučaju cela komora je popunjena Biodentine-om koji se koristi i kao baza. Oba zuba se rekonstruisana korišćenjem kruna od nerđajućeg čelika (Hu-Friedy).

1: Lokalna anestezija; 2: Izolovanje radnog polja, uklanjanje karijesa; 3: Pulpotomija do nivoa gleđnocementne granice; 4: Dezinfekcija sa 6% NaOCl

5: Postavljanje Biodentine; 6: Postavljanje Biodentine; 7: Preparacija za krunu od nerđajućeg čelika; 8: Definitivna nadoknada

POSTOPRERATIVNA EVALUACIJA USPEHA PULPOTOMIJE


Pulpotomije treba evaluirati klinički i radiografski 6 meseci nakon izvođenja. Uspešne pulpotomije ne pokazuju znake resorpcije, oboljenja u furkacijama ili apeksima na rendgenskim snimcima. Klinički, pacijent ne bi trebalo da ima simptome i znake infekcije ( probijanje poda sinusa ili otok). Nakon početne evaluacije, treba ih kontrolisati i klinički i radiološki na kontolnim pregledima jednom godišnje.

1: Pre rada

2: Kontrola: nakon jedne godine od postavljanja Biodentine nema znakova patologije u predelu furkacija i apeksa zuba.

PRIKAZ KLINIČKOG SLUČAJA


Dečak starosti 6 godina je pregledan na konsultaciji nakon upućivanja od strane opšteg stomatologa. Pacijent je imao umerenu neprijatnost od slatkiša u desnom donjem kvadrantu zubnog niza. Sveobuhvatna anamneza i klinički pregled su urađeni i utvrđeno je da pacijent ima mnogobrojne karijesne lezije. Rendgenski snimci ukazuju na postojanje karijesa na više zuba, i nema znakova furkalnih oboljenja. Zbog obima destrukcije na zubu #S i #L, nisu smatrani pogodnim za restauraciju.

TRETMAN


Pacijent je tretiran u okruženju van ordinacije, u opštoj anesteziji zbog obima potrebnih intervencija i saradnje pacijenta. Zubi su anestezirani sa lokalnom infiltracionom anestezijom Articaine HCL sa 1:100k epinefrina (Septodont). Zubi #L i #S su izvađeni; zubi #J,#K i #T su lečeni pulpotomijom uz upotrebu 6%NaOCl (Vista Dental) i Biodentine (Septodont), a zatim restaurirani korišćenjem krunica od nerđajućeg čelika (Hu-Friedy). Pacijent se javio na redovnu kontrolu nakon 5 meseci. Zubi #J,#K i #T su ostali asimptomatski, nisu oticali i pokazali znake patologije apeksa ili furkacije.

ZAKLJUČAK


Prednosti biokeramika u terapiji vitalne pulpe su jasne. Za razliku od formokrezola koji izaziva nekrozu pulpe i fiksira koronarnu porciju korenskog dela, biokeramike pomažu u očuvanju zdrave radikularne pulpe kroz radikularni sistem korena.

AUTOR


Dr Jarod Johnson ima privatnu praksu u Muskatine-u, Ajova. Dr Johnson je stekao napredna znanja u terapiji ponašanja, sedaciji, stomatologiji u bolničkim uslovima, traumi, kod posebnih potreba, interceptivnoj ortodonciji, održavanju prostora, oralnoj higijeni i savetovanju u vezi ishrane. Njegova energična ličnost omogućava mu da se poveže sa decom na individualnom nivou. Razume značaj pozitivnog stomatološkog iskustva kod dece i trudi se da pruži najbolju stomatološku negu krojenu prema potrebama svakog deteta. Dr Johnson uživa u edukaciji dece i njihovih porodica o značaju oralnog zdravlja kako bi oni uspostavili doživotne zdrave navike uz osmeh. Njegov cilj je da razvije odnos koji je prijateljski od detinjstva kroz adolescenciju.

Dr Johnson je stekao diplome:

  • Diplomu Nauka na Biomedicinskom Inžinjeringu, Univerzitet u Ajovi
  • Doktor dentalne hirurgije, Univerzitet u Ajovi
  • Sertifikat za Dečiju Stomatologiju, Univerzitet u Nevadi, Las Vegas, Škola Dentalne Medicine
  • Diplomata Američkog Odbora za Dečiju stomatologiju
  • Član biroa govornika Američke Akademije za Dečiju Stomatologiju

BIODENTINE


Biodentine se može koristiti gde god je dentin oštećen, kako u krunici tako i u korenu zuba.

U krunici: privremena restauracija gleđi, definitivne nadoknade dentina, duboke ili velike karijesne lezije, duboke vratne ili lezije korena, prekrivanje pulpe, pulpotomije (reverzibilni i ireverzibilni pulpitisi).

U korenu: za perforacije korena i bifurkacija, interne i eksterne resorpcije, apeksifikaciju, retrogradno hirurško punjenje.

Slični postovi

Biodentine - Povrati nepovratno!

Biodentine - Povrati nepovratno!

Ako se nakon totalne pulpotomije ne može postići hemostaza, preporuka je da se kod svakog lečenog zuba izvrši pulpektomiju sa endodontskom obradom kanala korena. (European society of Endontology, Duncan et al. 2017). Biodentin spašava pulpu...

4564
Biodentine™ dentin u kapsuli ili nešto više?

Biodentine™ dentin u kapsuli ili nešto više?

Oštećenje zubne strukture uzrokovano karijesom, traumom ili abrazijom, često se nadoknađuje inertnim materijalima za zubne ispune. U slučaju zahvaćene pulpe, potrebno je sprovesti niz postupaka sa ciljem očuvanja njenog vitaliteta, uz eliminaciju...

3380

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.