Klinički prikaz slučaja: Restauracija II klase uz upotrebu 3M Filtek Supreme Flowable i 3M Filtek One Bulk Fill materijala

634
Klinički prikaz slučaja: Restauracija II klase uz upotrebu 3M Filtek Supreme Flowable i 3M Filtek One Bulk Fill materijala

Upotreba 3M Scotchbond Universal Plus Adheziv-a, 3M Elipar DeepCure LED lampe za polimerizaciju, 3M Filtek Supreme Flowable kompozita, 3M Filtek One Bulk Fill kompozita i 3M Sof-Lex dijamantskog sistema za poliranje.


Dr. John Weston

O slučaju:
Pacijent se javio sa neadekvatnim amalgamskim ispunom na kome su uočeni znaci rubnog popuštanja, prebojenost i sekundarni karijes. Pacijent se žalio na termičku i osetljivost u zagrižaju. Plan terapije je podrazumevao izradu direktnog MOB ispuna. Ispun je urađen uz upotrebu totalnog nagrizanja i 3M Scotchbond Universal Plus Adheziv-a i 3M Filtek Supreme Flowable (tečni) i 3M Filtek One Bulk Fill kompozita, boja A1 korišćenjem tehnike „snežnog pokrivača“ i upotrebom 3M Sof-Lex sistema za poliranje.

1. Slika neadekvatnog amalgamskog ispuna.
2. Nakon postavljanja rubber dam -a, amalgamski ispun je uklonjen a preparacija za MOB ispun završena.

3. Sistem podeljene matrice je korišćen nakon čega je nanet gel 37% fosforne kiseline uz upotrebu tehnike totalnog nagrizanja u trajanju od 10 sekundi, koji je potom  temeljno ispran vodom.
4. 3M Scotchbond Universal Plus Adheziv je nanet i utrljan u trajanju od 20 sekundi, sušen 5 sekundi ili dok se adheziv više ne pomera a zatim prosvetljen u trajanju od 10 sekundi.

5. 3M Filtek Supreme Flowable nijanse A2 je nanet bez prosvetljavanja, 3M Filtek One Bulk Fill kompozit, boje A1, je postavljen preko neprosvetljenog tečnog kompozita, korišćenjem tehnike „snežnog pokrivača“.
6. 
Prosvetljavanje okluzalne površine praćeno prosvetljavanjem lateralnih površina (bukalne i lingvalne) je urađeno u trajanju od 10 sekundi za svaku površinu. 3M Elipar Deep Cure-S LED lampa za polimerizaciju.

7. Inicijalno oblikovanje nakon prosvetljavanja uz upotrebu crvenog  jajolikog i plamičastog dijamantskog borera.
8. 
Poliranje uz upotrebu bež 3M Sof-Lex spirale za prepoliranje pod vodenim sprejom.(Beige)

9. Završno poliranje uz upotrebu 3M Sof-Lex dijamantske spirale za poliranje.(Pink)
10. Izgled završene restauracije.

Slični postovi

Studija slučaja Jelene Urošević sa Filtek Ultimate kompozitom

Studija slučaja Jelene Urošević sa Filtek Ultimate kompozitom

Imitiranje prirode kompozitnim materijalima u stomatologiji je uvek izazov. Iziskuje poznavanje materijala i procedura, a vrlo često i umetničku stranu terapeuta.

2030
Biološki tretman ireverzibilnog pulpitisa!

Biološki tretman ireverzibilnog pulpitisa!

Pacijent se javio u ordinaciju zbog spontane zubobolje koja je trajala par dana. Rendgenski snimak je pokazao ekstenzivnu svetlinu u zubu 27. Ispun prve klase promenjene boje i tamniji središnji deo vidljivi u usnoj duplji. Postavljen je...

1097
Klinička upotreba Biodentin-a™ za pulpotomije prednjih i bočnih mlečnih zuba

Klinička upotreba Biodentin-a™ za pulpotomije prednjih i bočnih mlečnih zuba

Terapija vitalne pulpe ima ključnu ulogu u terapiji mlečnih zuba; Američka Asocijacija Dečije Stomatologije je napravila protokol za lečenje vitalne pulpe. Terapija pulpe, pogotovo pulpotomije, može sačuvati mlečni zub i time izbeći potencijalne...

2366

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.