ISTRAŽIVANJE: Koncept tretmana pacijenata sa malim brojem zuba kombinovanom protezom

2637
ISTRAŽIVANJE: Koncept tretmana pacijenata sa malim brojem zuba kombinovanom protezom

ISTRAŽIVANJE MATEJA KULIŠA: Koncept tretmana pacijenata sa malim brojem zuba KOMBINOVANOM PROTEZOM RETINIRANIM DVOSTRUKIM KRUNAMA na zubima i implantima 

Zubni implanti se decenijama uspešno koriste kao zamena nedostajućih zuba u cilju poboljšanja funkcije, fonetike i estetike. U današnje vreme, all-on-x koncepti postaju sve popularniji u lečenju pacijenata sa malim brojem preostalih zuba. All-on-x koncept u dosta slučajeva uključuje vađenje preostalih zuba, koji nisu indikovani za ekstrakciju, da bi se pojednostavio i umanjio trošak tretmana, kao i da bi se smanjio potreban vremenski period.

Alternativno, dvostruke krune mogu biti upotrebljene kako bi se kombinovali implanti i zubi u sklopu mobilnih proteza. Mobilna proteza, retinirana dvostrukim krunama, omogućava da se zadrži postojeći zub i postigne njegova integracija u protetsku nadoknadu u sklopu naknadno ugrađenih implanata u odgovarajućoj poziciji, kako bi se postigla optimalna poligonalna topografija distribucije protetskih oslonaca. Kombinacija preostalih zuba i implanata ima više prednosti, kao što su: pozitivan psihološki uticaj na mnoge pacijente koji ne žele da postanu “bezubi”; postojanje preostalih zuba održava taktilnost i proporcije, obezbeđujući manji rizik od funkcionalnog preopterećenja do koga može doći kada su kao oslonac upotrebljeni samo implanti. Takođe, zadržavanje preostalih zuba je najbolje rešenje za zaustavljanje resorpcije alveolarnog grebena. Isto tako, protetska nadoknada retinirana dvostrukim krunama podržana sa bar četiri implanta predstavlja prihvatljivo rešenje u tretmanu bezubih pacijenata. 

U ovom članku predstavljena je implant-protetska rehabilitacija protetskom nadoknadom retiniranom dvostrukim krunama, bilo na zub-implant opciji ili isključivo na implantu. Protetske procedure su izvršene u cilju očuvanja preostalih zuba i integracije istih u protetske nadoknade. Na bezubom pacijentu je izvršena momentalna procedura ugradnje implanata sa privremenom protezom retiniranom dvostrukim krunama postavljeni su definitivni abatmenti. Izrađene su cirkonija primarne krunice ZrPRC i galvanizirane pozlaćene sekundarne krunice (GeSC). GeSC su cementirane intraoralno u strukturu protetske nadoknade retinirane dvostrukim krunama ili preko zub-implanta ili isključivo implantima.

Studije prikazuju visoki procenat uspešnosti DC retiniranih mobilnih proteza, bilo sa opcijom zub-implant ili isključivo implantima. Mobilne proteze su preporučljive kao tretman kod pacijenata sa veoma malim brojem zuba ili bezubih pacijenata sa implantima zbog insuficijencije keratinirane mukoze i glomaznih proteza, zbog toga što omogućavaju održavanje adekvatne higijene usne duplje lakšim. Pored toga, mobilne proteze nošene implanatima mogu biti lako uklonjene, bez da ih stomatolog tokom posete mora odšrafljivati. 

Ovim se izbegava habanje protetskih nadoknada na implantima i umanjuje mogućnost komplikacija. Pasivno postavljena implantno nošena protetska nadoknada je preduslov za sprečavanje mehaničkih komplikacija. Iako se određeni nivo distorizije višeimplantno podržanih struktura čini neizbežnim, precizno i pasivno naleganje mobilne proteze retinirane dvostrukim krunama postignuto je sekundarnim splintiranjem protetskih nadoknada i čak i bolje intraoralnim nameštanjem GeSC na okvir proteze. Mobilne proteze retinirane dvostrukim krunama sa ZrPC i GeSC predstavljaju održivo protetsko rešenje kada su postojeći zubi uključeni u novokombinovanu zub-implant podržanu superstrukturu i za bezube pacijente sa bar četiri implanta po zubnom luku.

Matej Kuliš biografija:

  • Matej Kuliš rođen je 1987. godine u Ljubljani, u kojoj je završio osnovnu i srednju školu.
  • Studije stomatologije upisao je 2007. godine na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
  • Tokom studiranja učestvovao je na međunarodnom stručnom usavršavanju studenata dentalne medicine: International Student Training Course »Dental Implantology«, Chiemsee. Sarađivao je u studentskom časopisu Sonda.
  • Diplomirao je 2013. godine na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 
  • Pripravnički staž obavio je u Zagrebu a krajem 2014. godine je položio stručni ispit.
  • Potom se zaposlio u privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Ljubljani.
  • 2015. godine upisao je specijalizaciju iz stomatološke protetike na KBC-u Zagreb. Decembra 2018. godine položio je specijalistički ispit iz stomatološke protetike i stekao naziv specialista stomatološke protetike.  
  • Autor je nekoliko stručnih članaka.
  • Predaje na kongresima i vodi radionice iz protetike i implantoprotetike po Sloveniji i inostranstvu.

Slični postovi

MyLunos Duo® – stona jedinica za ultrazvučni tretman i tretman prahom

MyLunos Duo® – stona jedinica za ultrazvučni tretman i tretman prahom

MyLunos Duo® kombinuje dve od najvažnijih metoda tretmana za profilaktičku sesiju: tretman prahom i ultrazvučni tretman. Kombinovana jedinica omogućava potpunu profilaksu i parodontalni tretman koristeći samo jedan uređaj, sa visoko fleksibilnom...

459
Jednostavan Cervico klinički slučaj - Jednostavna, lagana stomatologija

Jednostavan Cervico klinički slučaj - Jednostavna, lagana stomatologija

Faza procene: Bezubo polje se procenjuje sa cilindričnom nožicom Cervico Guide-a da bi se potvrdilo postojanje dovoljno mezio-distalne dimenzije za postavljanje implanta. Pro savet: Broj koji se urezan na cilindričnoj nožici, predstavlja...

1269
Rekonstrukcija izlaznog profila mekih tkiva

Rekonstrukcija izlaznog profila mekih tkiva

Prikaz kliničkog slučaja na naglaskom na novu metodu upotrebom prilagođenih anatomskih kapica u jednom hirurškom koraku Kondicioniranje mekih tkiva oko implanta je fundamentalan korak u dobijanju anatomski oblikovane nadoknade prirodnog...

521

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.