Minimalno invazivna rehabilitacija “stamp” tehnikom

3698
Minimalno invazivna rehabilitacija “stamp” tehnikom

Tradicionalno, pacijentima sa izraženom abrazijom zuba nudi se samo jedna mogućnost lečenja: indirektna restauracija (obično krunica) što podrazumijeva uklanjanje velike količine zdrave zubne strukture. Uvođenjem adhezivnih tehnika i inovativnih materijala, razvijeni su manje invazivni alternativni načini lečenja. Za one koji žele prihvatiti visoko efikasnu i predvidljivu proceduru, tehnika registrata bi mogla biti jedna od opcija.


Stvaranje prostora

Pacijentkinja koja se javila u ordinaciju ima očigledne znakove abrazije i atricije pogotovo na maksilarnim prednjim zubima (Slika 1).

Slika 1: Mlada pacijentkinja s defektom na centralnom sekutiću zbog abrazije i atricije.

Detaljan klinički pregled otkriva da se zubi mogu restaurirati samo ako stvorimo dodatni prostor (Slika 2).

Slika 2: Za prednju restauraciju, potreban je dodatni prostor. Podizanje vertikalne dimenzije okluzije (VDO) je moguće rešenje.

Vidljiv je manjak prednjeg vođenja (Slika 3), dok su temporomandibularni zglobovi u korektnom položaju sa vilicama u maksimalnoj interkuspidaciji (Slike 4 do 6). U ovom slučaju, nije došlo do smanjivanja vertikalne dimenzije okluzije (VDO), ali supraerupcija donjih prednjih i gornjih bočnih zuba je uzrok smanjenog prostora. Zbog toga je planirano podizanje VDO-a dodavanjem materijala na donje kutnjake i pretkutnjake pre restauriranja prednjih gornjih zuba.

Slika 3: Manjak prednjeg vođenja s višestrukim kontaktima očnjaka i bočnih zuba prilikom lateralnih kretnji.

Slika 4: Bočni pogled na vilice u maksimalnoj interkuspidaciji.

Slika 5: Prednji pogled na zube u maksimalnoj interkuspidaciji.

Slika 6: Leva strana vilice u maksimalnoj interkuspidaciji.

Planiranje

Za kvalitetno planiranje, napravljena je registracija odnosa obraznim lukom, otiskivanje i izrada gipsanih modela. Nakon toga dijagnostički modeli su artikulirani i izrađen je aditivni wax-up do željenog VDO-a. Situacija s optimalnim proporcijama maksilarnih sekutića, povećanom visinom mandibularnih bočnih zuba i uspostavljenim prednjim vođenjem kopirana je u gipsane modele (Slika 7 i 8). Na kraju su izrađeni posteriorni okluzalni registrati na donjoj vilici. (Slika 9).

Slika 7: Model nakon izrade wax-up-a s planiranim oblicima zuba i novim VDO.

Slika 8: Prostor je dovoljan za planirane prednje restauracija.

Slika 9: Korišćenje LC Block-Out Resin (Ultradent) za izradu 8 okluzalnih registrata na mandibularnim premolarima i molarima.

Registrat treba pokrivati jednu trećinu bukalne i lingualne površine svakog zuba kako bi se registrirala okluzalna anatomija i tačno prenela u usta.
 

Prenos u usta

Kako bi se proveo planirani tretman, nekoliko dotrajalih direktnih ispuna je uklonjeno (Slika 10).

Slika 10: Bočni zubi levog kvadranta donje vilice spremni za preparaciju.

Nakon ekskavacije karijesa i preparacije kaviteta klase II na molarima, okluzalna površina premolara je samo nahrapavljena 3M Sof-Lex diskovima kako bi se osigurala pouzdana adhezija. Dentin i gledj su jetkani, gel za jetkanje je ispran i adheziv je nanešen na zube pre izrade proksimalnog zida drugog molara (Slika 11). Kavitet je ispunjen 3M Filtek Flowable tečnim kompozitom da gledjno-dentinske granice (Slika 11). Nakon polimerizacije, dodatni tanki sloj tečnog kompozita nanešen je na prvi sloj, a preko njega ugrejani 3M Filtek Z550 nanohibridni kompozit (Slika 11).

Slika 11: Nadogradnja proksimalnog brida drugog molara s 3M Filtek Z550 nanohibridnim kompozitom. Brid je niži od planiranog nivoa okluzalnog proksimalnog brida kako ne bi smetao registratu.

Slika 11: Nadoknada dentina tečnim kompozitom.

Slika 11: Restauracija s gornjim slojem nepolimerizovanog kompozita.

Slojevi nisu polimerizovani, samo modelirani i pokriveni teflonom kako bi se sprečilo lepljenje registrata za kompozit (Slika 12a). Registrat se pozicionira, pritisne na zub kako bi se oblikovala okluzalna anatomija i na kraju se kompozit polimerizuje (Slika 12b). Teflon je uklonjen i dobijena je tačna kopija laboratorijskog wax-up-a (Slika 12c).

Slika 12a: Kompozit pokriven teflonom spreman za prenos okluzalne anatomije.

Slika 12b: Korišćenje registrata kako bi se dobila željena anatomija nakon polimerizacije.

Slika 12c: Nakon uklanjanja teflona, željena anatomija je vidljiva.

Ostali mandibularni molari i premolari restaurirani su na isti način. Za vreme izrade, susedni zubi su uvek zaštićeni teflonskom trakom. Slika 13 pokazuje restaurirani levi kvadrant uz laboratorijski model kako bi se prikazala sličnost okluzalnih površina.

Slika 13: Restaurirani bočni zubi leve strane mandibule su tačna kopija laboratorijskog modela

Slojevanje na prednjim zubima

Nakon završetka oba kvadranta, prednji gornji zubi se restauiraju pomoću silikonskog ključa (Slika 14). Dve boje i nijanse 3M Filtek Ultimate su korišćene poštujući Style Italiano recept. Slike 15-17 pokazuju na koji način.

Slika 14: Silikonski ključ na izrađen temelju laboratorijskog modela se koristi za restauriranje anatomije prednjih zuba na planirani način.

Slika 15: Izrada lingualne površine i incizalnih bridova prednjih zuba koristeći 3M Filtek Ultimate nijansu A1E (gledj).

Slika 16: Izrada dentinskeog jezgra lateralnog sekutića nijansom A2B (body).

Slika 17: Izrada završnog gledjnog sloja u nijansi A1E.

Konačno, sve restauracije su završene i polirane 3M Sof-Lex diskovima (Slika 18). Slike 19 i 20 pokazuju okluzalnu površinu zuba a slika 21 prirodan izgled zuba s prednje strane.

Slika 18: Restauracije nakon finiriranja i poliranja.

Slika 19: Okluzalni pogled gornjih…

Slika 20:…i donjih zuba na kraju zahvata.

Slika 21: Lep i funkcionalan rezultat.
 

Zaključak

“Stamp” tehnika, prikazana u ovom slučaju, je jednostavan i efikasan način rešavanja kompleksnog slučaja koristeći kompozite. Može se koristiti intraoralno kad god je okluzalna anatomija zuba koji se restaurira intaktna, ili kao u ovom slučaju koristeći poludirektan način uključujući modele i laboratorijsko planiranje. U kombinaciji sa tehnikom slojevanja na prednjim zubima koja koristi samo 2 sloja i 2 nijanse kompozita, ovo je predvidljiv i efikasan način minimalno invazivne rehabilitacije.

Slični postovi

Proslava dvadesetogodišnjice kompanije 3M

Proslava dvadesetogodišnjice kompanije 3M

U sredu, 17. maja 2017. godine kompanija 3M je organizovala proslavu u beogradskom hotelu Metropol Palace, povodom dvadesetogodišnjeg poslovanja...

2653
Studija slučaja Jelene Urošević sa Filtek Ultimate kompozitom

Studija slučaja Jelene Urošević sa Filtek Ultimate kompozitom

Imitiranje prirode kompozitnim materijalima u stomatologiji je uvek izazov. Iziskuje poznavanje materijala i procedura, a vrlo često i umetničku stranu terapeuta.

2047

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.