ORALNA HIGIJENA KOD DECE - dr. Željana Matošić

1202
ORALNA HIGIJENA KOD DECE - dr. Željana Matošić

Roditelje često zanima kada je potrebno započeti s oralnom higijenom deteta. Odgovor je jako jednostavan.
Bebine zube potrebno je četkati čim niknu, što je obično oko 6 meseca života i to je zadatak roditelja. Četkanje zubi složena je motorička radnja i dete neće biti sposobno mehanički ukloniti plak sa svih zuba do perioda između 6 i 9 godina. Roditelji bi svakako trebali nadzirati kvalitetu pranja zuba sledećih nekoliko godina. Idealno je čistoću zuba proveravati revelatorima plaka odnosno sredstvima koja pokazuju je li na zubima ostalo još naslaga hrane i bakterija. U tom smislu se mogu koristiti ljubičaste tablete
Mira-2-Ton koje dete otapa u ustima ili tečnost Plaque Agent. Mira-2-Ton tablete nakon otapanja u ustima boje naslage plaka na zubima u plavu boju (ako je plak star) ili u roze boju (ako je plak noviji). Za decu je dovoljno koristiti pola tablete koju treba prožvakati, otopljenu tabletu u pljuvački s jezikom po celim ustima rasporediti i ispljunuti. Ukoliko su zubi dobro oprani, na njima neće ostati ni plava ni roze boja. Obojenost zuba se može ukloniti s četkanjem zuba. 

Plaque Agent je tečnost za ispiranje usta koja nema eritrozina. Koristi se tako da dete ispere usta s 10 ml otopine tokom 30 sekundi i ispljune tečnost. Naslage plaka se oboje plavo, a preostala boja se ukloni s četkanjem zuba s zubnom pastom. Ukoliko je dete dobro opralo zube i nema plaka, zubi se neće obojiti u plavo. Budući da otopina ima okus žvakaće gume, iznimno je popularna u dece te im može pomoći u razumevanju svakodnevne brige o zdravlju zuba. Kao jedan korak dalje u roditeljskoj brizi oko dobro opranih zuba, moguće je koristit i ogledalo Miradent Mundspiegel. Ogledalo je napravljeno pod kutem i pomoću njega se mogu videti delovi zuba koji se normalno ne vide.

Kod male dece odnosno nakon trećeg meseca starosti, preporuča se upotreba Infant-O-Brush, posebno oblikovane četkice koja izgleda kao igračka a na svom vrhu ima četkice u trokutastom postavu. Ova četkica je jako mekana, a njen držač može služiti i za masiranje zubnog mesa tokom nicanja. Infant-O-Brush je te veličine da je sigurna za upotrebu u dece te ne postoji opasnost od gutanja. Usled oblika i izgleda poput igračke deci je izuzetno prihvatljiva za upotrebu. Za decu stariju od 2 godine preporuča se korištenje četkice Kid's Brush koja ima malu glavu prilagođenu veličini detetovih usta i higijenski zaštitni poklopac. Na četkici se može napisati ime deteta. Kako bi četkica mogla stajati uspravno ima posebno podnožje u tu svrhu. Osim toga postoje i držači za četkice Funny Animals koji se mogu pričvrstiti za bilo koju glatku površinu. Oni su raspoloživi po izgledu u nekoliko životinja (krava, slon, zebra, lav, svinja i pas). Takođw postoji otvor na držaču koji služi za cirkulaciju vazduha.

Kako bi deca i roditelji znali koliko treba trajati četkanje zuba, na raspolaganju nam je Miradent Sanduhr ili peščani sat koji motivira decu na pranje zubi trajanja dve minute. Peščani sat se može lako pričvrsti na glatke površine, a pomaže razvijanju dobre oralno-higijenske prakse kod dece. U sklopu dečjeg programa postoje i posebne kutije za mobilne ortodontske aparatiće, prozirne udlage ( aligenere) ili mobilne retencijske udlage (essix) koji su dostupni u beloj, plavoj i roze boji s žutom trakom. Ova kutija je sigurna i ima otpornu bravicu. Mali otvor omogućava idealnu cirkulaciju zraka. Frekvencija trauma zuba kod dece vrlo je visoka. Najčeći uzroci trauma trajnih zubi su padovi, zatim ozlede u prometu, nasilje i sport. Vreme je od najveće važnosti kako bi replantacija odnosno ponovno vraćanje zuba, bila uspešna. U tom smislu postoji bočica za prenos puknutih delova zuba ili izbijenih zuba Miradent SOS Dentobox. Ova bočica je odmah spremna za upotrebu, a zubi ili delovi zuba mogu u njoj sigurno ostati do 48 sati. Tečnost u njoj je patentirana i sastoji se od otopine hranjivih stvari koje štite stanice zuba. Proizvođač ove bočice preporuča dostupnost ove tekućine u dečjim vrtićima i školama, sportskim igralištima, bazenima, ali i kod kuće ili u autu.


AUTOR

Željana Matošić
dr.med.dent., specijalista ortodoncije

Slični postovi

Miradent - profesionalna prevencija karijesa

Miradent - profesionalna prevencija karijesa

Mira-Clin® hap - Pasta za poliranje sa hidroksiapatitom: Za profesionalno čišćenje i poliranje zuba; Služi i kao pomoćno sredstvo u tretmanu osetljivih vratova zuba; Nežno uklanja obojenost i naslage dok istovremeno stvara zaštitni...

3069
Dezinfekcione maramice na bazi alkohola ili ne?

Dezinfekcione maramice na bazi alkohola ili ne?

Većina zdravstvenih ustanova danas koristi maramice na bazi alkohola za dezinfekciju površina, jer su efikasne, brze i generalno bezbedne. Alkohol, međutim, može oštetiti osetljive površine kao što su Plexiglas i kožni tapacirung.

3511

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.