Postavljanje kompozitnih direktnih faseta - Klinički slučaj

4819
Postavljanje kompozitnih direktnih faseta - Klinički slučaj

Tokom poslednje decenije fizička svojstva kompozita i čvrstoća njihove veze sa različitim podlogama značajno su poboljšani. Pored toga, najnoviji kompoziti imaju veliki raspon raspoloživih boja i opaciteta. Ta dostignuća pružaju mogućnost izrade kompozitnih ispuna prirodnog izgleda, sa povoljnom srednje dugoročnom trajnošću.

U području prednjih zuba korišćenje direktnih kompozitnih faseta za popravak zuba promenjene boje i oblika, defektnih ispuna ili razlika u liniji, postala je vrlo popularna terapija. Takva terapija zahteva više od naučnog znanja. Zahteva tehničku veštinu i umetničku sposobnost reprodukcije tačnog oblika i teksture površine obuhvaćenih zuba. Drugi važan faktor jeste iskustvo sa kontrolom osobina materijala koje određuju reprodukciju željene boje. Boja je optičko svojstvo koje najviše doprinosi izgledu zuba. Stomatolog treba sa ima široko razumevanje trodimenzionalnog prostora sastavljenog od tona, hrome, sjajnosti, translucencije i opaciteta, kako bi se postigao “izgled” prirodnog zuba.

◊ ton – čista boja

◊ hroma – zasićenost boje

◊ sjajnost – svetlina ili tamnost boje

Priroda zubne strukture takođe daje važnost drugim optičkim osobinama, kao što su translucencija, opalescencija i fluorescencija. Kako se primećuju ta optička svojstva i time izgled zuba, određeno je načinom na koji zub reflektuje svetlo nazad u oko posmatrača. Postoje dve vrste refleksije:

◊ Refleksija ogledala je kad se sve talasne dužine reflektuju nazad u oko.

◊ Difuzna refleksija događa se kad se svetlo u zubu reflekuje od složenog niza sklopova, pa je ta vrsta refleksije odgovorna za percepciju tona, hrome i sjajnosti zuba, kao i translucencije i opalescencije.

Kako bi oponašao refleksivnost prirodnog zuba, materijal GC Gradia Direct sastoji se od kompozitne matrice sa mikro punilom sa spojevima uglavnom silikatnih i predpolimerizovanih punila. Odabrana je količina svakog sastojka i distribucija njegove veličine čestica tako da kada se spoje, stvaraju se mnogi sklopovi sa različitim refleksivnim svojstvima. Rezultat je različita višestrana unutrašnja struktura slična prirodnom zubu, koja stvara internu refleksivnost koja tačno reprodukuje refleksivnost prirodnog zuba za prirodnu estetiku.

Gradia Direct može da se koristi za mnoge ispune sa jednobojnom tehnikom. Ali, za stvaranje visoko estetskog prirodnog izgleda direktnih faseta, za vreme nadogradnje kompozita potrebno je koristiti više boja i opaciteta. Ako se ispravlja samo oblik i položaj zuba, prirodni zub se oponaša zamenom unutrašnje strane dentinskog sloja sa više opaknim dentinskim kompozitom (npr. unutrašnja specijalna boja), a spoljašnja strana dentinskog sloja dentinskim kompozitom (npr. standardna boja). Konačno, gleđni sloj mora da se zameni translucentnijim kompozitom (npr. spoljašnja specijalna boja), koji pruža živost i vitalnost ispunjenom zubu.

Predlaže se različita tehnika slojevanja kad treba maskirati zub sa velikom diskoloracijom. U toj situaciji upotreba opaknog dentina (npr. unutrašnja specijalna boja) i dentinskog kompozita (npr. standardna boja) ne može potpuno maskirati veliku diskoloraciju. Zato je potreban opaker. U tu svrhu može se koristiti sveobuhvatni sistem opakera, kao što su opakeri sistema laboratorijskog Gradia Indirect sistema.

Boja treba jedinstveno da se kontroliše duž celog ispuna pomoću četiri kompozita različitih opaciteta (opaker, dentinski opaker, dentinski ili gleđni). Opacitet kompozita treba da se smanji od preparacije do površine kompozita. Na taj način stomatolog stalno postiže prirodnu dubinu boje. Za postavljanje ova četiri različita sloja kompozita mora biti dovoljno mesta (1-1.2 mm) kako bi se sprečilo stvaranje previše oblikovanog ispuna.

Prikazan izveštaj o slučaju opisuje postavljanje direktnih kompozitnih faseta pomoću višebojne tehnike slojevanja kod 25-godišnje pacijentkinje.

Obratila se stomatologu, jer su joj tamno obojeni levi središnji sekutić (21) i klinasto oblikovani bočni zubi (12,22) bili estetski nezadovoljavajući. Budući da prethodni tretman beljenja zuba sa diskoloracijama nije dao željeni rezultat, odlučeno je da se tamno obojeni zub maskira direktnom kompozitnom fasetom. Istovremeno, klinasto oblikovani bočni zubi, uradiće se dodavanjem kompozita Gradia Direct.

Slika 1: Početna situacija: Mlada pacijenkinja, 25 godina starosti, žalila se na promenjenu boju levog središnjeg sekutića i klinasti oblik bočnih zuba. Plan lečenja obuhvatao je maskiranje diskolorisanog zuba i izradu bočnih sekutića kompozitnim fasetama Gradia Direct.

Slika 2: Pripremljen je voskirani model, što i stomatologu i pacijentkinji pruža dobar predložak završnog oblika ispunjenog zuba.

Slika 3: Na dijagnostičkom modelu izrađen je palatinalno-incizalni silikonski indeks. Budući da će se taj silikonski indeks koristiti za vreme ispuna klinasto oblikovanih bočnih zuba, palatinalni rubni grebeni tih zuba moraju biti jasno vidljivi. Posle čišćenja zuba profilaktičkom pastom, izabrana je boja pomoću vodiča za boje GC Gradia Direct. Verzija ovog kompozitnog restorativnog materijala za prednje zube nudi 22 boje: 9 standardnih boja baziranih na Vita® ključu boja.

◊ 4 specijalne boje (XBW: Extra Bleach White (ekstra bela za beljenje; BW: Bleach White (bela za beljenje); CV: Cervical (cervikalna); CVD: Cervical Dark (cervikalna tamna)

◊ 3 unutrašnje specijalne boje (AO2, AO3, AO4): takođe bazirane na Vita® ključu boja, ali za korišćenje ispod standardnih boja, imaju veći opacitet kako bi se sprečilo neželjeno “tamno prosijavanje” iz usta.

◊ 6 spoljašnjih specijalnih boja (DT: Dark Translucent (tamna translucentna); CT: Clear Translucent (prozirna translucentna); GT: Grey Translucent (siva translucentna); NT: Natural Translucent (prirodna translucentna); WT: White Translucent (bela translucentna); CVT: Cervical Translucent (cervikalna translucentna): za korišćenje iznad standardnih boja, oponašaju sjajnost i translucenciju gleđi pružajući ispunima vrlo prirodan izgled.

Slika 4: Desni središnji sekutić nepromenjene boje uzet je kao primer. U prvoj fazi odabrana je sjajnost zuba, što doprinosi oko 60% završnoj boji. Različiti uzorci spoljašnjih specijalnih boja držani su uz incizalni rub desnog središnjeg sekutića. Odabrana je boja NT (prirodna translucentna), kojom se postiže prirodni gleđni sloj, te se najviše koristi kod mladih.

Slika 5: U drugoj fazi odabrani su ton i hroma postavljanjem uzorka standardne boje na cervikalni deo zuba. Odabrana je boja A2.

Slika 6: Posle izbora boje započeta je preparacija središnjeg sekutića promenjene boje. Budući da je trebalo maskirati velike diskoloracije, preporučujemo da se zub smanji za 1 mm. Dubina smanjenja pokazana je preparacijom četiri uzdužne brazde debljine 0,8 mm pomoću dijamantnog svrdla (Komet 856-016).

Slika 7: Ravnomerno smanjenje od 1 mm postignuto je nešto debljim svrdlom (Komet 856-020). Cervikalni žljeb preparisan je gingivalno ili blago subgingivalno. Aproksimalna područja su pažljivo preparisana kako pacijentkinja ne bi videla tamni nepreparisani deo. Pored toga zadržani su prirodni aproksimalni kontakti. Na kraju je odstranjen stari incizalni kompozitni ispun.

Slika 8: Posle preparacije diskolorisanog zuba za direktnu kompozitnu fasetu, izvršen je precizniji izbor boje poređenjem kompozita. Zato su četiri kompozitna sloja različitih opaciteta postavljena u tačnoj debljini na preparisanu površinu zuba: opaker A2, AO2, A2 i NT (prirodna translucentna). Na taj način može da se provjeri uticaj diskolorisane površine zuba na boju završnog ispuna. Iako susedni zubi postaju svetliji usled dehidracije, može se primetiti da je boja ispuna bila previše tamna. Zato se završni ispun popravio zamenom prirodno translucentne boje (NT) belom translucentnom bojom (WT), jer se time povećava svetlina ispuna.

Slika 9: Izolacija preparisanog diskolorisanog zuba postavljanjem trake za oblikovanje Contourstrip (Ivoclar-Vivadent). Sloj bonda je nanesen na spoljašnju stranu (cervikalnu i aproksimalnu) trake i polimerizovan kako bi se traka pričvrstila i obezbedilo da sulkusna tečnost ne kontaminira preparisanu površinu zuba.

Slika 10: Nanesen je i polimerizovan adheziv u skladu sa uputstvom proizvođača.

Slika 11: Opaker boje A2 pripremljen je mešanjem rubnog opakera (Margin Opaque) i osnovnog opakera (Foundation Opaque) od Gradia Indirect kompozitnog sistema u tačnom odnosu. Boja je proverena uzorkom boje.

Slika 12: Tankom četkicom nanesen je tanak sloj opakera A2 (GC Brush Round br. 1: 001533) na preparisanu diskolorisanu površinu. Ovaj sloj mora da spreči promenu boje za oko 60%. Postavljanje prevelike količine opakera uzrokovaće neprirodan izgled ispuna. Pored toga, opaker ne sme da se postavi na rub ispuna.

Slika 13: Posle polimerizacije opakera u trajanju od 60 sekundi, postavlja se unutrašnja specijalna boja AO2 za nastavak procesa maskiranja. Ovaj se kompozit nanosi u tankom sloju, te treba u potpunosti da prekrije preparaciju fasete, osim rubova preparacije. Incizalni rub je malo nadograđen dentinskim mamelonima.

Slika 14: Zatim se nanosi sloj standardne boje A2 preko cele površine. Incizalno se oblikuje dentinskim bojama za efekat. Ostavi se oko 0,5 mm za postavljanje spoljašnje specijalne boje.

Slika 15: Za stvaranje iluzije da boja ispuna dolazi iz dubine, oponaša se sloj sklerotičnog dentina nanošenjem tankog sloja prozirne translucentne (CT) boje preko incizalnog dela ispuna.

Slika 16: Na kraju se cela površina prekrije slojem bele translucentne (WT) spoljšanje specijalne boje. Kompozit se postavi u malo većoj količini i polimerizuje.

Slika 17: Oblikovanje kompozitne fasete izvodi se grubim diskovima za poliranje i mikrofinim dijamantnim svrdlima za završnu obradu.

Slika 18: U sledećoj fazi treba nadograditi klinaste bočne zube. Savršena izolacija radnog polja postiže se postavljanjem šest gornjih prednjih zuba ispod koferdama. U vezi sa preparacijom, područje gleđi za spajanje ohrapavljeno je finim dijamantnim svrdlom kako bi se odstranio površinski sloj aprizmatske gleđi. Ovako preparisana gleđ omogućava homogenije i ravnomernije nagrizanje i zato ima veću sposobnost retencije.

Slika 19: Kontrola prijanjanja silikonskog indeksa na klinaste bočne zube.

Slika 20: Posle nanošenja adheziva na mezijalne i distalne strane postavlja se palatinalni gleđni sloj pomoću silikonskog indeksa. Mala količina bele transparentne spoljašnje specijalne boje (WT) nanosi se u indeks te zatim postavlja na palatinalnu površinu. Višak kompozita se odstrani. Tanak sloj kompozita se polimerizuje 20 sekundi sa bukalne strane.

Slika 21: Posle odstranjenja silikonskog indeksa postavlja se plastična milar traka aproksimalno te fiksira drvenim kočićem. Nanosi se tanak sloj standardne boje A2 kako bi se sprečilo tamno prosijavanje iz usta kroz ispun.

Slika 22: Za spoljašnji sloj se završno nanose spoljašnje specijalne boje: NT (prirodna transparentna) na cervikalnu trećinu i WT (bijela translucentna) na srednju i incizalnu trećinu.

Slika 23: Izvodi se slična kompozitna nadogradnja na distalnoj strani, te se isti postupak ponavlja za nadogradnju desnog bočnog sekutića.

Slika 24 i 25: Izgled završnog rezultata. Ispuni su polirani do visokog sjaja gumicama za poliranje, četkicama i pastama za poliranje. Boja, oblik i položaj zuba savršeno prijanjaju u ustima. Pacijentkinja je veoma zadovoljna novim osmehom.

 

Slični postovi

Studija slučaja Dr Tamás Kovács-a:Funkcionalno-estetska rehabilitacija

Studija slučaja Dr Tamás Kovács-a:Funkcionalno-estetska rehabilitacija

Detaljno isplanirana terapija i odanost/predanost u izradi svih faza sa strane stomatologa/zubnog tehničara uvek dovodi do zadovoljnog i nasmejanog pacijenta i članova tima!

4270
Kompozitni materijali u estetskoj zoni - studija slučaja

Kompozitni materijali u estetskoj zoni - studija slučaja

Izbor savremenih kompozitnih materijala danas je veći nego ikad. Vodeće dentalne kompanije, trudeći se da naprave svoju savršenu paletu, nude nam kompozite različitih boja, konzistencije, opaciteta, transparencije, različitog sastava itd.

4880

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.