Pouzdan i precizan otisni materijal za nadoknade - Identium

994
Pouzdan i precizan otisni materijal za nadoknade - Identium

Catapult Education Review je dao glas poverenja Identiumu.
Identium je adicioni elastični materijal za otiskivanje sa tri vrste viskoziteta. Njegovu osnovu čini novi materijal, vinilsiloksanetar. Vinilsiloksanetar daje Identiumu svojstva i prednosti kako polietarskih otisnih tako i adicionih otisnih materijala. Polietri pokazuju dimenzionu stabilnost i kvašenje. Adicioni silikoni imaju visok elastični povraćaj nakon deformacije sa fleksibilnošću tokom skidanja otiska i imaju prijatan ukus ili nemaju nikakav ukus.
Jedna od najizazovnijih faza za kliničara jeste uzimanje idealnog otiska za fiksne nadoknade. Uzimanje preciznog otiska zahteva vrlo preciznu preparaciju demarkacije uz adekvatan tretman okolnih mekih tkiva, dobro razumevanje osobina otisnog materijala i adekvatnu upotrebu kašika za otiskivanje.

Procena
Skorašnja procena sprovedena od stane više komercijalnih zubnotehničkih laboratorija je utvrdila da je 86% otisaka za krune i mostove imalo bar jednu vidljivu grešku a 55% otisaka je imalo kritične manjkavosti povezane za preparacijom. Kvalitetan, pouzdan otisni materijal je kritičan za uspeh. Ponovno uzimanje otisaka je i trošenje i vremena i materijala a predstavlja izdatak koji treba smanjiti na minimum.
Kada se sagledavaju prethodne greške koje zahtevaju ponovno uzimanje otisaka, naši istraživači su naveli nepreciznu demarkaciju kao najveći problem. Mehurići, zjapovi, iscepane ivice i distorzija materijala prate loše odnosno nedostatak otisnutih ivica preparacije. Takođe su primećeni nabori, kontaminacija, odsustvo veze između kašike i otisnog materijala. Greške tokom otiskivanja vode do izrade lošijih nadoknada što za posledicu ima propadanje nadoknade.
Većina naših istraživača je ocenila Identium boljim ili mnogo boljim od njihovih trenutno korišćenih otisnih materijala. Naveli su viskozitet light body konzistencije materijala, vezu sa kašikom, jednostavnost brizganja materijala u špricu, vreme za rad oko više objekata za otiskivanje, punjenje same otisne kašike i najvažnije konzistetno vidljivu (čitljivu) demarkaciju kao prednost. Kada se ocenjuje učinak individualnih karakteristika otisaka, naši klinički lekari smatraju Identium boljim od trenutno korišćenih otisnih materijala u pogledu kvaliteta gingivalnih rubova, detalja na otiscima, postajanja defekata i mehurića, dubine prodiranja materijala u sulkus, prikazivanja subgingivnih detalja demarkacije i lakoće skidanja otiska sa tkiva koja se otiskuju.
Identium je odličan izbor za otiske na implantatima, otiske na multi-unit strukturama, otiske gde je vlažnost velika tj izolacija radnog polja kritična kao i kod otisaka sa subgingivalnim preparacijama.


(
Slika 1) Neadekvatna nadoknada sa sekundarnim karijesom kao posledicom lošeg otiska.
(Slika2) Precizne, vidljive (čitljive) demarkacije na otisku Identium-om.
(Slika 3) Identium pruža adekvatno vreme za rad i preciznost za otiskivanje više jedinica.

Rezultati
Većina istraživača Catapult-a se slaže da Identium ima poboljšana svojstva u odnosu na njihove otisne materijale koji koriste. Skoro svi (79%) su izjavili da bi koristili Identium u svom radu. Identium, vinilsiloksanetar otisni materijal, daje pouzdane i precizne otiske za nadoknade. Predstavlja odličan izbor kada su u pitanju konzistentnost i odnos cene i kvaliteta.
Recenziju proizvoda napisala je dr Susan McMahon

Slični postovi

Specifičnosti uzimanja otisaka kod pacijenata sa implantatima

Specifičnosti uzimanja otisaka kod pacijenata sa implantatima

Prikaz slučajeva iz prakse  Otisak se uzima fabričkom kašikom, jednofaznom ili dvofaznom tehnikom ili individualnom kašikom jednofaznom...

11996
"Sendvič" tehnika otiskivanja sa Panasil binetics Putty Soft

"Sendvič" tehnika otiskivanja sa Panasil binetics Putty Soft

Panasil Binetics Putty Soft namenjen je za jednofaznu tehniku uzimanja otiska. Prikaz slučaja opisuje hiruško produženje kliničke krune u situaciji smanjene vertikalne dimenzije okluzije, tehniku otiskivanja i izradu adekvatnih privremenih...

2377
Tehnike fasetiranja za transformaciju zuba

Tehnike fasetiranja za transformaciju zuba

Mali restorativni zahvati na prednjim zubima često donose velike rezultate, pod uslovom da se poštuju često objavljivana osnovna načela.

1798

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.