Predstavljanje GAMMAT® Optimo 2

3670
Predstavljanje GAMMAT® Optimo 2

GAMMAT® Optimo2. Namenjen je za različite galvanske postupke u zubnoj laboratoriji.
 

Aparati za galvanski nanos zlata su u upotrebi već od kraja 70-tih godina prošlog veka. Sa vidika sigurnosti upotrebe bitna je godina 1986. kada su se po prvi put pojavili sistemi u kojima zlato u elektrolitu nije bilo vezano za arsen. Od tada je zlato u elektrolitu vezano za neotrovne soli sumpora i iz tog razloga je elektrolit u skladu sa standardima za izradu medicinskih sredstava. Ovakve aparate upotrebljavamo za izradu primarnih i sekundarnih konstrukcija od zlata i za izradu tankih nanosa na površinu medicinskih sredstava, za upotrebu u stomatologiji.

Procvat galvanoforminga smo dožveli početkom 90-ih godina kada je na tržištu bilo dostupno osam različiitih aparata. Zbog upotrebe novih tehnologija i materijala trenutno se nalazi u renesansi galvanoforminga.

Aparat GAMMAT® Optimo2 spada u „User friendly” aparate jer je jednostavan za upotrebu. Potrošnja zlata koje je rastopljeno u elektrolitu je optimalno, krajnji proizvodi imaju odlične hemijske i mehaničke karakteristike.
 

Aparat GAMMAT® Optimo2 odlikuje:

  • Jednostavnost upotrebe
  • Potpuno automatizovan proces
  • Mogućnost galvanskog nanosa na 13 objekata odjednom
  • Širok spektar upotrebe
  • Preglednost parametara pred početkom galvanskog postupka
  • Sistem magnetnih elektroda
  • Samostalno izračunavanje potrebnog zlata odnosno elektrolita
  • Jednako nanošenje zlata
  • Nastavljanje procesa nanosa čak i po nestanku struje
  • Niska upotreba energije
  • 99,99% čistoća zlata
  • Visoka tvrdoća nanešenog zlata (cca 200HV)
  • Kompaktan aparat i jednostavno održavanje
     

Učinkovita potrošnja zlata tokom galvanoforminga i integriran postupak recikliranja zlata iz upotrebljenog rastvora, je inovativni postupak koji razlikuje aparat GAMMAT® Optimo2 od konkurencije, jer predstavlja značajnu ekonomsku prednost pri potrošnji zlata.

U sistemu GAMMAT® Optimo2 je priloženo sve što treba za početak rada, pod uslovom da zubna laboratorija raspolaže osnovnom opremom.

Rad sa aparatom je jednostavan. Displej u boji osetljiv na dodir vodi korisnika kroz postupke, ispisuje sve bitne podatke potrebne za uspešnu galvanizaciju.
 

ŠTA MOŽEMO IZRADITI SA GAMMAT® Optimo2?

  • Sekundarne i primarne strukture (npr. Inleji, kapice itd) gde se postiže debljina od 180 do 250 mikrona.
  • Pozlata svih površina neplemenitih legura, titanijumskih legura, cirkonijuma, mobilnih i fiksnih protetskih nadoknada. Prosečna debljina je 20 mikrona.

Uz GAMMAT® Optimo2 su priložene programske kartice – svaka za jednu od funkcija. Jedna od programskih kartica je namenjena reciklaži.
 

KAKVE MOGUĆNOSTI NUDI PROCES GAMMAT® Optimo2?

  • Izrada struktura iz čistog zlata uz upotrebu tehnike galvanskog nanosa – galvanoforming (elektrofrming)
  • Pozlata skeletiranih proteza
  • Obnova frikcionih površina duplih krunica (teleskopi, konusi)
  • Zlatne kapice za metal keramičke radove
  • Zlatni inleji
  • Sekundarni teleskopi od zlata
  • Sekundarne strukture od zlata na primarnim konusima iz cirkonijum oksida
  • Sekundarne strukture od zlata na implant abatmentima
  • Sekundarne strukture od zlata na frezanim prečkama od CoCr ili Titanijuma
  • Reciklaža zlata iz prethodnih ciklusa galvanoforminga
     


IZRADA ZLATNIH INLEJ KAPICA ZA METALKERAMIČKE KRUNICE

Pripremljeni patrljci se upotrebljavaju za izradu silikonskog kalupa i radnih patrljaka. Izliju se u gipsu klase 4. Površine na koje se želi naneti zlato prelakira se sa priloženim srebrnim lakom. Radni partljci se pričvrste na magnetne elektrode, proveri se provodljivost i po uputstvu sa displeja aparata pripremi elektrolit sa aktivatorom.

Po završenom galvanskom postupku ostatke srebrnog laka odstraniti sa 56% azotnom kiselinom.
 


POZLATA METALNIH KONSTRUKCIJA ZA PARCIJALNE PROTEZE

Ovaj postupak se primenjuje kod pacijenata sa alergijama na upotrebljene legure. Postupak je jednostavan i vremenski nezahtevan, upotrebljeni materijal visoko biokompatibilan. Nanos zlata na metalnu konstrukciju je, pri normalnoj upotrebi, postojan nekoliko godina.

Postupak pozlate teče tako da se parcijalna proteza prvo ispolira do visokog sjaja, očisti od naslaga i razmasti. Tako pripremljena proteza se namesti na magnetni nosač s posebnom žicom tako da visi u prostoru. Potrošnja zlata, odnosno elektrolita, zavisi od veličine površine koju želimo pozlatiti. Aparat nudi na izbor pozlatu tri veličine proteza. Pozlata počinje potapljanjem proteze u tri različite tečnosti. Nakon toga sledi postupak predpozlate koji je osnova za uspešnu glavnu pozlatu. Poliranje po završenom procesu nije potrebno, obejkat je po završetku sjajan i bez toga.


 

OBNOVA FRIKCIJSKIH POVRŠINA

Ovim postupkom se može obnoviti istrošene frikcijske površine sekundarnih delova duplih krunica ili sekundarnih zlatnih struktura na freaznim prečkama. Pre nego što se počne sa nanošenjem zlata, potrebno je zaštititi površine koje se ne žele pozlatiti specijalnim voskom. Debljina sloja zlata može biti između 5 i 30 mikrona. Površine na koje se nanosi sloj zlata pre postupka ispeskirati i očistiti. Postupak koji sledi je sličan postupku pozlate metalnih konstrukcija parcijalnih proteza i omogućava povrat retencijske sile koja je bila izgubljena zbog istrošenosti frikcijske površine. Time se produžava životni vek protetske nadoknade.
 

IZRADA SEKUNDARNIH STRUKTURA

Kada se izrađuju primarni konusi iz cirkonijum oksidne kramike, sekundarni se mogu izraditi iz galvanski nanešenog zlata. Na visoko ispoliranu površinu konusa je potrebno naneti srebrni lak čime se obezbeđuje eletroprovodljivost što je uslov za uspešno galvansko nanošenje zlata.

Po završenom galvanskom postupku rub sekundarnih zlatnih konusa ispolirati gumicom. Po razdvajanju primarnog i sekundarnog konusa sloj srebra odstraniti sa potapljanjem u 56% azotnu kiselinu. Debljina nanosa srebrnog laka određuje veličinu zazora između primarne i sekundarne krune. Po pravilu taj zazor ne sme biti veći od 8 mikrona. Ukoliko je sloj srebra predebeo ne bi postojala retencijska sila. Treba znati da se sistem cirkon galvanskih krunica temelji na adheziji, podpritisku i viskoznosti pljuvačke. Kada površine cirkonijumskih primarnih konusa ne posrebrimo dosta, može slediti neodgovarajući nanos zlata.

Posrebrivanje primarnog konusa ili teleskopa je potrebno i onda kada je izrađen iz plemenite legure i sadrži zlato. U suprotnom je razdvajanje primarne i sekundarne krune nemoguće.

Primarne konusne ili teleskopske krune iz titana ili CoCr legure ne zahtevaju dodatni nanos srebra jer su ove legule elektroprovodljive. Zlato se tokom galvanskog postupka nanosi direktno na površinu primarne krune koja mora biti ispolirana da visokog sjaja.

U tom slučaju zazor između primarne i sekundarne krune gotovo da ne postoji. To je recimo vrlo bitno pri izradi individualnih frezanih prečki. Tesno prileganje sekundarne galvansko nanete zlatne strukture na prečku frezovane iz CoCr ili titanijumske legure obezbeđuje uslove potrebne za razvijanje dovoljno velike retencijske sile. Retencijska sila koja se tada razvija dovoljna je i za stabilnost velikih protetskih radova. Debljina nanetog zlata iznosi 180 - 220 mikrona, u posebnim slučajevima 220 - 260 mikrona. Na taj način ostaje dosta prostora koji se može iskoristiti za postizanje zadovoljavajuće estetike. Zbog primene ove retencijske sile koju obezbeđuje glavanski naneto zlato, modelacija prečke se može vrlo lako prilagoditi zahtevima situacije u ustima. U ovom slučaju otpada potreba i za atečmene koji samo oduzimaju dragoceno mesto.

Po završenom galvanskom ciklusu ostatak elektrolita se odlože. Tako sakupljene ostatke elektrolita se mogu upotrebiti kasnije za reciklažu kojom se izdvoji kompletno preostalo zlato. To čini ovaj aparat ekonomičnijim.
 

Slični postovi

Dobro došli u Heimerle+Meule - Zlatni standard

Dobro došli u Heimerle+Meule - Zlatni standard

Heimerle+Meule GmbH je osnovan 1845 god. u ’zlatnom gradu’ Forchajmu kao tipična rafinerija zlata i srebra a od tada se razvio u vodećeg Evropskog dobavljača u polju obrade plemenitih metala. Njegovi proizvodi od plemenitih metala se koriste...

1150
GAMMAT®optimo 2 - zasnovan na 20.-godišnjem iskustvu elektroformiranja

GAMMAT®optimo 2 - zasnovan na 20.-godišnjem iskustvu elektroformiranja

GAMMAT®optimo 2 je deo premijum segmenta elektroformirajućih jedinica. Zbog toga je jedna kompaktna jedinica dovoljna za proizvodnju svih pokazatelja elektroformiranja i slučajevima pozlaćivanja na metalne baze i reprodukcije trenja kod...

3114

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.