RENFERT GEO Expert Wax Set A. Bruguera - Iz prve ruke, Andrej Lazić

2440
RENFERT GEO Expert Wax Set A. Bruguera - Iz prve ruke, Andrej Lazić

“Ko ne planira, planira neuspeh.”

Benjamin Franklin
 

Lako bi se moglo reći i: “ Što je bolje planiranje, to bolji je i konačan rezultat.” A kada je reč o protetici, to se odnosi na voskove i voštanu modelaciju.
 

Iskustvo s novim Renfertovim voskovima iz prve ruke - Andrej Lazić


Za mene voštana modelacija znači planiranje ili bolje rečeno dizajniranje protetske nadoknade, i radim je svakodnevno. 95% mojih radova počinje voštanom modelacijom. Preferiram tvrde voskove s dobrim balansom između tečnog stanja i solidifikacije, koji su upravo zbog tih karakteristika pozicionarno stabilni. Radim isključivo s termo instrumentima, s kojima mogu precizno regulirati temperaturu. Renfertov Waxlectric 2, po mom mišljenju, najbolji je na tržištu i koristim ga poslednjih desetak godina.

Pošlo je otprilike godina dana otkako sam imao priliku, da se susretnem sa novim Renfertovim setom voskova, koji je razvijen u saradnji sa međunarodno priznatim, vrhunskim majstorom zubne tehnike, Augustom Bruguerom. Radi se o kvalitetnom setu kreativnih voskova, koji dolazi u prelepom pakovanju sa detaljnim slikovnim uputstvima za rad. Set inače nema puno boja (četiri osnovne i četiri efektne boje), međutim izbor je jako dobro osmišljen:

  • opakni sivi vosak
  • opakni dentinski vosak
  • transparentni vosak
  • enamelni vosak
  • transparent plavi vosak
  • opakni beli vosak
  • transparent narandžasti/cervikalni vosak
  • opak braon vosak

Međusobnim kombinovanjem i mešanjem tih voskova, lako ćemo imitirati efekte, koje nalazimo i kod prirodnih zuba.

 

U našoj laboratoriji praktikujemo četiri tipa voštane modelacije:

- Diagnostička/studijska voštana modelacija:

U tu svrhu najčešće koristim opakni sivi vosak, koji mi daje jasnu informaciju o tome, koliko je neke mase potrebno da bi se postigao optimalan estetski rezultat.

- Voštana modelacija kruna i mostova, za potrebe tehnike livenja:

U tu svrhu koristim opakni dentinski vosak.

- Voštana modelacija za potrebe presovanja keramike:

Pošto se za tu tehniku koriste samo organski voskovi, preporučujem korišćenje transparentnih voskova (Enamelni vosak, narandžasti/cervikalni vosak).

Ne preporučuju se anorganski/opakni voskovi, jer ne sagorevaju u potpunosti!

- Hiper-realistička voštana modelacija:

Tu vrstu modelacije obično praktikujem za trening morfologije tj. za potrebe edukacije i prezentacije. Pri tom koristim kompletan set. Tu nema ograničenja.
 

Zaključak:

Bez obzira na to što živimo u digitalnoj eri, poznavanje morfologije i gnatologije je ključ do uspeha, čak i kada se govori o dizajniranju protetskih radova putem digitalne CAD tehnologije. A daleko najbolji put da se to znanje savlada, je modeliranje zuba u vosku. Renfert GEO Expert set je izuzetno kvalitetan i dobro promišljen set voskova za sve one, koji nameravaju da podignu svoju tehniku modelovanja voska, na viši nivo.
 

 

Slični postovi

Renfert mašine

Renfert mašine

Silent V4 - snažniji i tiši Laboratorijski aspirator koji se može povezati na četiri radna mesta u isto vreme i svako od njih ima zasebno rukovodstvo...

2652
KATANA™ Zirconia HTML PLUS - PREPOROĐENA DA POMERA GRANICE

KATANA™ Zirconia HTML PLUS - PREPOROĐENA DA POMERA GRANICE

KATANA™ Zirconia HTML PLUS se karakteriše upotrebom jedinstvenih sirovina koje odgovaraju brzom sinterovanju i poboljšanoj translucenciji bez negativnog uticaja na čvrstoću. Napravljena je od potpuno novih sirovina razvijenih u kompaniji i...

1739

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.