Specifičnosti uzimanja otisaka kod pacijenata sa implantatima

12083
Specifičnosti uzimanja otisaka kod pacijenata sa implantatima

Prikaz slučajeva iz prakse 

,

Otisak se uzima fabričkom kašikom, jednofaznom ili dvofaznom tehnikom ili individualnom kašikom jednofaznom tehnikom otiskivanja. Individualna kašika se preporučuje kod komplikovanijih situacija sa više implantata i kada je važno precizno registrovati odnos pokretne i nepokretne sluzokože usta, recimo kod mobilnih nadoknada oslonjenih implantatima. U odnosu na vrstu transfera koristi se otvorena ili zatvorena metoda otiskivanja. Upotreba transfera za otvorenu kašiku se preporučuje kod prisutnog značajnijeg disparaliteta implantata. Danas su najčešće korišćeni materijali za precizne otiske adicioni silikoni (vinyl polysiloxan) i polietri. Upotreba kondenzacionih silikona, naročito tehnikom jednofaznog otiskivanja, nije preporučljiva zbog izražene dimenzione nestabilnosti kondezacionih silokona nakon polimeruzacije (skupljanja). Za razliku od njih, polietri su otisni materijali koji se odlikuju velikim stepenom preciznosti i dimenzione stabilnosti. Oni se koriste uglavnom metodom jednofaznog otiskivanja. Nažalost, zbog rigidnosti nakon polimerizacije, u slučajevima većih disparaliteta preostalih zuba i podminiranosti viličnih grebenova polietri nisu dobar izbor. Takođe ih ne treba koristiti ako su prisutni rasklaćeni zubi.

Novije generacije adicionih silikona u sebi sadrže dobre osobine i silikona i polietara: dobru elastičnost, visoku preciznost u reprodukciji detalja i odličnu dimenzionu stabilnost nakon polimerizacije. Pogodni su i za jednofaznu i za dvofaznu tehniku otiskivanja. Dvofazna tehnika je sigurnija, naročito za manje iskusnog praktičara, ali duže traje. Ako se otiskuju samo implantati bez prisutnih prepariranih zuba za krunice, dvofazna tehnika uglavnom i nije potrebna. Mnoga istraživanja su potvrdila da ne postoje bitne razlike u kvalitetu otiskivanja između monofazne i dvofazne tehnike, ako se koriste adicioni silikonski otisni materijali. Zahvaljujući tome, praktičar može izabrati u konkretnom slučaju koja od ove dve tehnike je pogodnija za datu situaciju. Naravno, potrebno je dobro uvežbati obe tehnike, naročito jednofaznu, jer ona može biti teška za izvođenje kod komplikovanijih slučajeva.

U prikazanim slučajevima su korištene otisne mase firme Kettenbach*.



Mnogi kliničari su preporučili povezivanje transfera akrilatom pre otiskivanja (sl. 1). To svakako doprinosi preciznijem pozicioniranju analoga na modelu, ali ima i svojih nedostataka. Ako se koriste transferi za krune koji imaju na sebi izmodelovan oblik buduće suprastrukture koji intimno naleže na telo implantata (najčešće šestougaoni) u slučajevima većih disparaliteta implantata može doći do pucanja akrilatne veze između transfera prilikom odvajanja otiska ili do toga da transferi budu odvojeni od otiska i ostanu na implantatima. To se dešava zato što transferi za krune zahtevaju određeni paralitet kod povezivanja da bi mogli biti odvojeni od implantata. U takvim slučajevima treba koristiti transfere za most koji nemaju na kraju heksagonalni oblik kao na suprastrukturi za krunu nego su slični suprastrukturama za nadoknade na šrafljenje (sl. 2). Zahvaljujući takvom obliku transfera moguće ih je odvojiti sa otiskom i kod neparalelnih implanata. Analizom tržišta u Srbji i upitom distributerima opreme došli smo do saznanja da oni ili nemaju transfere za mostove ili, ako i postoje u proizvodnom programu nisu poručivani od strane stomatologa. Rešenje ovog problema je obrađivanje heksagonalnog dela transfera tako da on dobije oblik transfera za most. Takođe rešenje ovog problema može biti i postavljanje multi-use suprastruktura pod uglom na implantate koji nisu paralelni i uzeti otisak na nivou suprastruktura. U tom slučaju povezivanje transfera akrilatom je moguće i vrlo je korisno. Drugo rešenje je odustati od povezivanja kod većih disparaliteta imlantata i uzeti monofazni otisak otvorenenom kašikom. Otisak sa otvorenom kašikom u nekim situacijama može biti uzet i dvofazno. Takav je slučaj kada treba otisnuti zajedno sa implantatima i obrušene zube, naročito ako su u udaljenim bočnim predelima koji su nepovoljni za nanošenje mase niske konzistencije pomoću kanile (sl. 3, 4, 5, 6, 7). Obrušene zube nije dobro povezivati sa implantatima u definitivnom protetskom radu.




Novi silikonski otisni materijali omogućavaju nam da u većini slučajeva, čak i komplikovanijih, izvedemo kvalitetne otiske i visoku preciznost. To se odnosi i na umerene disparalitete i na slučajeve gde treba da istovremeno dođemo do otiska i prepariranih zuba i implantata. Zahvaljujući svojoj visokoj elastičnosti ove otisne mase proširuju polje indikacija tehnike zatvorene kašike (sl. 8, 9, 10, 11).



Tehnika zatvorene kašike se može modifikovati tako da se na gustu masu kod prvog otiska postavi zaštitna prijanjajuća folija (sl. 13, 13a). Tako se masom guste konzistencije (putty-soft) dobija otisak čiji oblik je sličan unutrašnjosti individualne kašike, ali se prilikom korekcionog otiska moraju koristiti dve korekcione mase – gušće i tečne konzistencije (normal i light ili extra ligt) (sl. 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 i 21).

 


*Kettenbach je međunarodno orijentisana porodična kompanija sa sedištem u Nemačkoj. Ona razvija, proizvodi i prodaje medicinske proizvode koji zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta u dve poslovne jedinice: medicinskoj i stomatološkoj.

Stomatološka poslovna divizija Kettenbacha je specijalizovna za kompletna sistemska rešenja u oblasti uzimanja otisaka. Pored klasičnih silikonskih otisnih materijala, Kettenbach takođe nudi materijal za registraciju zagriza, kao i širok spektar dodatnih proizvoda, kao što su mešoviti sistemi, lepila, sredstva za dezinfekciju i otiske. Samo ovaj optimalno koordiniran sistem materijala, koji uzima u obzir svaki korak u procesu uzimanja otisaka, može da isporuči precizne rezultate koje podjednako očekuju stomatolog, zubni tehničar i pacijent.

 

Slični postovi

"Sendvič" tehnika otiskivanja sa Panasil binetics Putty Soft

"Sendvič" tehnika otiskivanja sa Panasil binetics Putty Soft

Panasil Binetics Putty Soft namenjen je za jednofaznu tehniku uzimanja otiska. Prikaz slučaja opisuje hiruško produženje kliničke krune u situaciji smanjene vertikalne dimenzije okluzije, tehniku otiskivanja i izradu adekvatnih privremenih...

2419
BEGO sistem za navođenje (Guide System)

BEGO sistem za navođenje (Guide System)

BEGO  sistem za navođenje nudi širok spektar različitih načina aplikacije (u nekim slučajevima zavisi od software-a za planiranja koji se koristi).

1887

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.