Šta tražiti u kvalitetnom proizvodu za vezivanje porcelana?

305
Šta tražiti u kvalitetnom proizvodu za vezivanje porcelana?

Ovaj blog je napisao Dr. Paulo Vinicius Soares, međunarodno poznati stomatolog, predavač, profesor, istraživač i autor koji radi u Brazilu.

Vrsta tretmana koji stomatolozi pružaju unutrašnjoj površini keramičke restauracije suštinski određuje kvalitet veze koju možemo postići. S obzirom da visokokvalitetan tretman keramike obično rezultira idealnom vezom, važno je da stomatolozi ne potcenjuju važnost korišćenja visokokvalitetnih proizvoda i uticaj koji oni mogu imati tokom bilo koje naše restaurativne procedure.

Ultradent™ Porcelain Etch je fluorni hidroksid koji ima dovoljno fluidnosti da navlaži površinu keramike i postigne pravilan kondicionirajući efekat. Istovremeno, Porcelain Etch takođe pruža idealnu plastičnost da spreči izlazak proizvoda iz unutrašnjeg dela restauracije. Ovaj savršen balans između sposobnosti navlaživanja i optimalne plastičnosti je karakteristična osobina Porcelain Etch-a.

Ultradent™ Silane generiše savršenu hemijsku reakciju na površini keramike. Saveti koji dolaze uz ove proizvode olakšavaju proces nanošenja na unutrašnju stranu keramičke restauracije.

Kliničke slike ispod demonstriraju funkcionalnost Porcelain Etch-a i Silane-a. Klinički aspekti Slika 1 i 2 dobijeni su nakon pokušaja nevitalnog unutrašnjeg izbeljivanja. Nažalost, zbog ekstremne kalcifikacije dentinskih tubula, rezultat je bio nezadovoljavajući. Ove slike su slične mnogim slučajevima koje viđamo u svakodnevnoj praksi:

Slučaj estetske zahtevnosti, desni centralni sekutić gornje vilice tamnio i lečen endodontski. Pacijentkinja, žensko, 40 godina. Odlučeno je da se uklone nezadovoljavajuće restauracije kompozitnom smolom i, zbog gubitka strukture i stepena tamnjenja, izradi konvencionalna keramička faseta.
Intraoralni pogled ističe stepen tamnjenja desno centralnog sekutića gornje vilice.
Lateralni pogled na desni centralni sekutić gornje vilice.
Osnovna boja desno centralnog sekutića gornje vilice (A2) i levog centralnog sekutića (BL3).
Početak pripreme sa dijamantskim vrhom 4138 spojenim na kontra-ugao sa množiteljem 1:5 i električnim motorom.
Priprema konvencionalne fasete, uklanjanje restauracija tipa III i IV sa mezijalne strane, ostaje uklanjanje restauracije tipa IV sa distalnog ugla. Priprema fasete se smatra konvencionalnom kada prevladava adhezivno područje nad gleđi. U ovom slučaju, potrebno je veće brušenje (preko 1,0 mm u proseku) kako bi se keramisti pružio dovoljan prostor za opacifikaciju i karakterizaciju.
Unutrašnja površina fasete se tretira sa hidrofluornom kiselinom, Porcelain Etch, tokom 90 sekundi.
Nakon ispiranja vodom, restauracija se čisti fosfornom kiselinom, Ultra-Etch™, tokom 5-10 sekundi.
Nanosi se Silane i čeka najmanje 60 sekundi.
Intraoralni bočni pogled na fasetu i prirodni zub. Poštovanje dimenzija, oblika, boje i teksture. Restauracija izrađena od strane tehničara Rafaela Stoque-a (Uberlândia, MG).
Konačan prednji pogled nakon cementacije.
Početni prednji pogled.
Konačan prednji pogled.

Slični postovi

Minimalno invazivna nehirurška parodontna terapija sa VECTOR® PARO PRO ultrazvučnim uređajem

Minimalno invazivna nehirurška parodontna terapija sa VECTOR® PARO PRO ultrazvučnim uređajem

Prema izveštaju o konsenzusu Radne grupe 2 Svetske radionice za klasifikaciju parodontnih i periimplantatnih bolesti i stanja 2017. godine parodontitis je hronična multifaktorska inflamatorna bolest povezan sa disbiotičkim biofilmom a karakteriše...

658
IZBELJIVANJE ZUBA: ULTRADENT - Tretman sa velikim potencijalom

IZBELJIVANJE ZUBA: ULTRADENT - Tretman sa velikim potencijalom

I ako je tretman izbeljivanja zuba aktuelan tokom cele godine, sa dolaskom leta češća su i pitanja pacijenata za ovom procedurom. Sigurno ste to primetili i u vašoj ordinaciji. Ali, da li optimalno iskorištavate sav potencijal ovog tretmana?

2558

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.