Šta treba da znamo o čvrstoći dentalnih keramika

1034
Šta treba da znamo o čvrstoći dentalnih keramika

Od autora Dinesh Sihna, BDS, PhD
Stariji Tehnički i Marketing menadžer Odeljka za Stomatologiju, Kuraray Amerika, Inc

Tržište punih keramičkih nadoknada, uključujući tu cirkoniju, litijum disilikat  i litijum silikat, ubrzano raste od početka 2000.god. Sa povećanim zahtevima tržišta, različiti dentalni proizvođači prodaju različite dentalne keramike koje se mogu koristiti kod različitih stomatoloških indikacija. Ovi materijali traže različitu minimalnu debljinu nadoknade i preparaciju da bi uspešno funkcionisale u uslovima usne duplje.

ČVRSTOĆA DENTALNIH KERAMIKA ( SAVOJNA ČVRSTOĆA)

Najčešće korišćena metodologija za merenje čvrstoće keramike je procenom njene savojne čvrstoće ( u megaPaskalima MPa).  Test za procenu savojne čvrstoće podrazumeva primenu sile na površinu keramičkog uzorka, koja dovodi do savijanja i pucanja uzorka. Internacionalna Organizacija Standardizacije (ISO) i ADA su razvile standard za merenje savojne čvrstoće keramike. Danas se koriste najčešće dve metodologije:
• Dvoosovinski metod procene savojne čvrstoće (slika 1): kružni keramički uzorci/diskovi koji su poduprti u tri tačke i sila koja se primenjuje u sredini uzorka.
• Metoda savijanja u tri tačke (Slika 2a): pravougaoni uzorak/ šipka se koristi a poduprt je u dve tačke dok se sila primenjuje u sredini uzorka. Ova metoda savijanja u tri tačke se najčešće koristi za cirkoniju.


Slika 1: Dvoosovinsko savijanje ( Test savojne čvrstoće)

Slika 2: Savijanje u tri tačke  ( Test savojne čvrstoće sa različitom dužinom uzorka)

Oba testa su prihvatljiva; ipak, postoji tendencija da keramike pokazuju višu savojnu čvrstoću kada se koristi dvoosovinska metoda u poređenju sa metodom savijanja u tri tačke. Dalje, čak i u metodologiji savijanja u tri tačke ukoliko se poveća raspon dužine uzoraka (slika 2b i 2c), keramika ima tendenciju da se lomi iznenada i propada ili lako puca. Podešavanje dužine uzoraka prilikom testiranja u tri tačke za savojnu čvrstoću ima značajnu ulogu u utvrđivanju vrednosti savojne čvrstoće.

ISO standardizacija  obezbeđuju vodič za testiranje keramičkih uzoraka/šipki koji može biti u opsegu dužine od 12 do 30 mm, ali uzorak od 12 i 30 mm mogu pružiti potpuno drugačije vrednosti savojne čvrstoće. Drugim rečima, što je manja dužina uzorka veća je savojna čvrstoća. Od velikog je značaja da kliničari ili tehničari razumeju važnost uslova testiranja pre upoređivanja ili biranja najbolje keramike za odgovarajuće kliničke uslove.

POVEĆANJE SNAGE KERAMIKE

Najjasnija metoda za povećanje čvrstoće keramike je povećanje njene debljine. Ovo znači da dubina preparacije mora biti veća i neće biti izabrana za minimalno invazivne intervencije.  Postoje situacije kada sami klinički uslovi ograničavaju dubinu do koje zub može biti brušen ( npr donji sekutići). U ovakvim slučajevima, bira se druga nadoknada izrađena od jačeg keramičkog materijala. Generalno, dentalna cirkonija ima veću savojnu čvrstoću u odnosu na litijum disilikat.

Još jedno rešenje je da se keramička nadoknada adhezivno (smolom) veže za površinu zuba. Ovo jednostavno povećava otpornost keramike na frakturu. Kuraray Noritake Dental Inc ima legat za pronalazak pionirskih tehnologija kad su u pitanju smole i keramike. Mi smo izumeli i upoznali tržište sa Original MDP Monomerom u 1981.god. Svi brendovi Kuraray noritake PANAVIA cemenata (slika 3) sadrže MDP Monomer. Ovi cementi imaju najbolje osobine kad se primenjuju sa KATANA Zirconia materijalima (Kuraray Noritake Dental Inc) (slika 4). Trenutno, zbog širokog dijapazona dostupnih različitih materijala, značajno je razumeti i adekvatno protumačiti čvrstoću keramike pre upoređivanja ili biranja materijala za kliničku upotrebu.


Slika 3: Univerzalni kompozitni cement ( PANAVIA SA Cement Universal)

Slika 4: KATANA Zirconia HTML PLUS

Slični postovi

KATANA™ Zirconia HTML PLUS - PREPOROĐENA DA POMERA GRANICE

KATANA™ Zirconia HTML PLUS - PREPOROĐENA DA POMERA GRANICE

KATANA™ Zirconia HTML PLUS se karakteriše upotrebom jedinstvenih sirovina koje odgovaraju brzom sinterovanju i poboljšanoj translucenciji bez negativnog uticaja na čvrstoću. Napravljena je od potpuno novih sirovina razvijenih u kompaniji i...

1739
Otkrijte novu generaciju višeslojne KATANA™ Zirconia YML

Otkrijte novu generaciju višeslojne KATANA™ Zirconia YML

Dugi i kompleksni oblici zahtevaju najveću snagu, monolitnu estetiku sa izrazito visokom incizalnom translucencijom. Tokom dužeg perioda, ove osobine su bile međusobno isključive, ali to više nije tako. Sa jakim središtem i visoko translucentnim...

1831
Cirkonijum dioksid Zolid - najuspešniji do sada

Cirkonijum dioksid Zolid - najuspešniji do sada

2022. godine kompanija Amann Girrbach je proslavila dve godišnjice u jednom: 15 godina proizvodnje cirkonijum dioksida na lokaciji u Austriji i 10 godina proizvoda Zolid. Kompanija Amann Girrbach je bila jedna od prvih kompanija koja je pre...

359

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.