Volim tvoj osmeh – minimalno invazivna restauracija prednjih zuba

2370
Volim tvoj osmeh – minimalno invazivna restauracija prednjih zuba

Keramičke fasete predstavljaju omiljeno minimalno invazivno terapijsko rešenje za kreiranje osmeha. Dentalni materijali i tehnike stalno se unapređuju. Posledično se menjaju i proizvodni procesi. Adhezivna tehnika konstantno se optimizuje, na primer, u pogledu samog postupka.


Kombinacija 3D printa, tehnike presovanja i adhezivnog cementiranja

Sve veći broj pacijenata javlja se svojim stomatolozima sa željom za lepim i pravilnim zubima. Osim estetskih želja, obično traže da se brusi što je moguće manje zdravog tvrdog zubnog tkiva. Prema tome, zubi bi se trebali brusiti u skladu sa minimalno invazivnim načelima, međutim, bez kompromisa u pogledu estetike. Taj kompromis može se postići savremenim keramičkim materijalima – u kombinaciji sa adhezivnom tehnikom. Stoga je važno da terapijski tim odabere materijal koji optimalno ispunjava funkcijske i estetske zahteve. Zubi se moraju vrlo pažljivo preparisati. Na kraju se nadoknade pričvršćuju adhezivno. Izazov je pronaći način izrade ultra tankih keramičkih faseta koje imaju odgovarajuću čvrstoću i stabilnost. Nadalje, važno je uspostaviti čvrstu vezu između nadoknada i zuba osetljivom adhezivnom tehnikom. Kako bi se osigurali dugotrajni, uspešni rezultati preporučuje se korišćenje proizvoda koji su optimalno koordinisani.
 

Materijali

Optička svojstva savremenih keramičkih materijala (npr. IPS e.max® Press) vrlo su slična onima prirodne zubne gleđi. Stoga se fasetama može oponašati translucencija prirodnih zuba i osigurati optimalan prenos svetlosti. Nadalje, mogu se izraditi vrlo tanke fasete minimalne debljine od 0,3 mm zbog izvrsnih mehaničkih svojstava keramike IPS e.max Press. Kao rezultat toga, mogu se zadovoljiti zahtevi za minimalno invazivnom terapijom jer je potrebno izbrusiti vrlo malo zdravog zubnog tkiva. Fasete svoju konačnu čvrstoću postižu zahvaljujući jakoj vezi sa strukturom zuba (adhezivno cementiranje). Odlučujući faktor u ovoj fazi je postupak pričvršćivanja faseta. Proizvodi temeljeni na silikatnim keramikama unutar IPS e.max sistema usklađeni su sa cementom Variolink® Esthetic. Jednokomponentni keramički prajmer Monobond® Etch & Prime, koji se nalazi u sistemu, nagriza i silanizira površinu staklokeramike u jednom jednostavnom koraku. Osim toga, kiselina je mnogo blaža od fluorovodonične.
 

Prikaz slučaja

Pacijentkinja je želela lepše gornje prednje zube (slika 1.). Sveukupno je izgledala atraktivno i imala je zdrave zube. Međutim, mlada je žena bila nezadovoljna njiihovim oblikom. Smatrala je da su preuski. Želela je markantnije zube, naglašenog oblika čime bi se postigao skladan osmeh. Nakon konsultacija izabrala je opciju keramičkih faseta. Ovaj je slučaj prilično velik izazov. S jedne strane, zdrave zube trebalo je što manje brusiti. S druge strane, želje pacijentkinje trebalo je ispuniti, a da zubi ne izgledaju previše glomazno. Posledično smo se odlučili za korišćenje ultra tanke keramičke fasete.


Klinička procedura

Najpre je estetski i funkcijski isplanirana terapija pomoću dijagnostičkog navoštavanja vestibularnih površina zuba 15 do 25. Na temelju toga započeta je estetska terapija. Glavni cilj preparacije bio je postići ravnomernu debljinu keramičkih faseta u odnosu na predviđeni rezultat. S obzirom na to da je zube u ovom slučaju trebalo povećati, bilo je potrebno samo minimalno brušenje vestibularnih površina. Kako bi se izbegli predebeli rubovi i rizik od upale gingive, cervikalno je pažljivo oblikovana stepenica pomoću Arkanzas kamenčića (slike 2. do 4.).
 




Izrada faseta u laboratoriji

IPS e.max Press izvrstan je materijal za izradu faseta. U prvoj fazi izrade korišćena je digitalna tehnologija. Radni model je digitalizovan. Zatim su dizajnirane ultra tanke fasete pomoću CAD softvera. Izrađene su od sintetičke smole koja sagoreva bez ostataka (3D printanje). Isprintane fasete imaju minimalnu debljinu od 0,3 mm i idealna su osnova za ručno modelovanje kako bi se dobile konačne fasete (slika 5.). Da bi se postigle idealne proporcije, trebalo je naneti samo vrlo malo voska. Oblik zuba prilagođen je voskom pre svega u incizalnim i aproksimalnim područjima. Cilj je bio stvoriti ujednačen izgled vestibularnih površina zuba 15 do 25 (slike 6. i 7.).



Tokom pripreme faseta za presovanje, prednosti isprintanih faseta postale su očigledne: one su relativno stabilne, što uveliko olakšava ulaganje. Fasete su uložene, presovane (IPS e.max Press) i kiveta je otvorena na uobičajen način (slike 8. i 9.). Završna obrada osetljivih faseta smanjena je na samo nekoliko koraka. Fasete su polirane i zatim poslate u ordinaciju (slika 10.).
 


Adhezivno cementiranje

U ordinaciji su fasete isprobane i procenjena je njihova boja i translucencija. U tu svrhu preporučuju se probne paste rastvorljive u vodi. Njihova boja odgovara onoj polimerizovanih kompozitnih cemenata. Posledično, one omogućavaju pouzdanu estetsku procenu. Nakon čišćenja zuba i faseta prvo je isprobana svaka faseta zasebno, a zatim sve zajedno.

Adhezivno cementiranje keramičkih nadoknada osetljivo je na proceduralne greške. Da bi se postigla dugotrajna veza, od najveće je važnosti pripremiti se i poštovati protokol cementiranja. Korišćen je jednokomponentni keramički prajmer Monobond Etch & Prime za pripremu keramičkih faseta. Prajmer se utrljava u površinu mikročetkicom 20 sekundi kako bi se uklonili ostaci pljuvačke i silikona (slika 11.). Tokom vremena reakcije od 40 sekundi kiselina povećava (nagriza) površinu i proizvodi mikroretentivni uzorak. Zatim se prajmer ispere i nadoknada se osuši strujom vazduha 10 sekundi. Nakon toga započinje reakcija između silana i aktivisane staklokeramike. To je rezultiralo nastankom tankog sloja hemijski vezanog silana čime se osigurava čvrsta i pouzdana veza sa zubom. Dodatna pogodnost koju nudi Monobond Etch & Prime je činjenica da proizvod nagriza i silanizira u jednom koraku. To pojednostavljuje osetljivi postupak cementiranja i povećava efikasnost.
 


Nakon pripreme zubnih površina u skladu sa zahtevima adhezivne tehnike, fasete su cementirane svetlosno polimerizirajućim kompozitnim cementom (Variolink Esthetic LC, boja: light) (slike 12. i 13.). To je materijalmkoji nudi uravnoteženu kombinaciju svojstva tečenja i stabilnosti, što olakšava rukovanje. Tako se fasete mogu cementirati uz minimalan napor. Uklanja se sav višak cementa i sledi završna svetlosna polimerizacija. Cementna pukotina prekrivena je glicerinskim gelom (Liquid Strip). U poslednjem koraku obrađeni su rubovi.

Rezultat

Planirani cilj ostvaren je keramičkim fasetama (slika 14.). Gornji prednji zubi izgledaju mnogo markantnije – kao što je pacijentkinja i želela – i takođe su malo svetliji. Čine sklad sa perioralnom regijom i crtama lica mlade pacijentkinje. Nadalje, meko tkivo se vrlo dobro prilagodilo novoj situaciji. Želje pacijentkinje su ispunjene: Njen novi osmeh postignut je bez značajnog gubitka zdravog zubnog tkiva (slika 15.).

Zaključak

Moderni keramički materijali, kao što je IPS e.max Press, dopuštaju minimalno invazivne tehnike pri protetskoj rehabilitaciji zuba. Mogu se izraditi čak i ultra tanke fasete (minimalne debljine od 0,3 mm). Keramičke fasete cementiraju se odgovarajućim kompozitnim cementom Variolink Esthetic. Jednokomponentni prajmer za staklokeramiku pruža mogućnost nagrizanja i silanizacije u jednom koraku. Kao rezultat toga, potreban je samo jedan protokol za različite vrste keramike. To značajno olakšava svakodnevni rad i povećava efikasnost ordinacije.

Slični postovi

Dizajniranje osmeha digitalnim alatima - Ivoclar Vivadent

Dizajniranje osmeha digitalnim alatima - Ivoclar Vivadent

Dentalni materijali i klinički postupci dramatično su se promenili tokom poslednjih godina.

3321
Izbor najbolje translucencije: HT vs LT  KATANA Zirconia

Izbor najbolje translucencije: HT vs LT KATANA Zirconia

Opcije monohromatske translucencije KATANA Zirconia HT (Visoko translucentna) i LT ( Nisko Translucentna) serija imaju različite nivoe translucencije, što ih čini posebno pogodnim za nanošenje fasetne keramike (slojevanje)! Različiti nivoi...

793

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.