Zarastanje alveole sa Alveogyl-om

923
Zarastanje alveole sa Alveogyl-om

Sažetak
Od dodatnog radioopaciteta do sposobnosti da zatvori karijesom zahvaćen dentin, moderni univerzalni adhezivi dolaze sa lepezom prednosti promena procedure. Vreme je da ponovo otkrijete univerzalne adhezive i naučite o njihovim prednostima koji ste možda propustili."

Uvod
Zarastanje alveole predstavlja predvidiv i siguran proces, međutim postoje situacije koje mogu ugroziti integritet alveole i njeno buduće zarastanje. Među najčešćim komplikacijama nakon vađenja jeste suvi alveolitis, situacija izazvana smanjenim krvarenjem u alveoli i izostankom formiranja kvalitetnog krvnog ugruška u njoj. Suvi alveolitis je stanje koji izaziva intenzivni akutni bol u regiji gde je vađenje rađeno. Njegovu etiologiju čini izloženost kosti koja nije mogla biti prekrivena granulacionim tkivom zbog neadekvatnog krvarenja. Prosečno, bol koji pacijent prijavljuje javlja se tri dana nakon zahvata i često se vodi kao hitna stomatološka intervencija. Lečenje se sastoji od izazivanja krvarenja u alveolarnoj kosti da bi se osiguralo formiranje krvnog ugruška. Dodatno, pomoćna sredstva kao što su hemostatici na bazi kolagena, hirurški cementi ili hemostatske fibrozne matrice, kasnije poznatije kao Septodonotov brend Alveolgyl. Pored toga što ima svojstvo leka, indikacije za Alveogyl su proširene i na indukovanje hemostaze neposredno nakon vađenja zuba. U publikaciji je prezentovan klinički slučaj uz upotrebu Alveogyl-a za prevenciju nastanka alveolitisa.

Prezentacija slučaj Pacijent star 55 god. se javio na konsultaciju zbog razloga “ moj zub je slomljen I treba da se izvadi’. Pacijent je klinički pregledan i uočeno je da je gornji desni očnjak polomljen, čime je ugrožen integritet ostatka zuba i njegova stabilnost u alveoli. Vađenje je izvedeno bez traume da bi se izbeglo probijanje kortikalnih slojeva kosti i oštećenje mekih tkiva(slika 1). Nakon toga, adekvatno krvarenje je dobijeno tako da korišćenje instrumenta koji izaziva krvarenje u kosti nije bilo potrebno. Mala količina Alveogyl-a je postavljena u alveolu da bi se postigla hemostaza (slika 2). U sastavu materijala ima Penghawar vlakana, koja generišu mrežu u kojoj će fibrin formirati inicijalni ugrušak. Fibrozna struktura omogućuje idealno okruženje za jak i visoko kvalitetan ugrušak, čime se sprečava pojava alevolitisa (1). Instrukcije koje se daju pacijentu imaju fokus na izbegavanju preranog pomeranja Alveogyl-a. U nekim situacijama, Alveogyl može ostati više od nedelju dana u alveoli i to može biti neprijatno za pacijenta. Materijal ne iritira nova tkiva, ipak jedini razlog za vraćanje u ordinaciju je da se uklone vlakna koji nisu eliminisana. Pacijentu je naglašeno da ne koristi sredstva za čišćenje poput zubnih čačkalica, štapića ili zubnih četkica u regiji gde je zub vađen jer oni mogu oštetiti formiran ugrušak i čak dovesti do izbacivanja istog. Iako je Alveogyl inicijalno namenjen terapiji alveolitisa, njegova bioadhezivna svojstva omogućuju da se koristi u postekstrakcionim ranama. Tokom kontrole, 7 dana nakon intervencije, uočili smo da je formirani fibrinski sloj debeo i stabilan, okolna tkiva nisu pokazivala znake zapaljenja ili iritacije (slika 3) a pacijent nije prijavio nikakav bol ili diskomfor. Neophodno je razjasniti da ove procedure nisu bile namenjene da utiču na tok velike regeneracije kosti, veće nego što bi samo telo izvelo.


Slika 1: u alveoli prisutno dovoljno krvarenje da bi se oformio ugrušak


Slika 2: Alveogyl vlakna stabilizuju ugrušak i izbegava se eksponiranje kosti


Slika 3: tokom kontrole nakon 7 dana , uočena stabilna tkiva i debeo sloj fibrina. Višak vlakana uklonjen

Zaključak:
Korišćenje preparata poput Alveogyl-a pomaže kvalitetnom zarastanju, smanjenju postoperativnih komplikacija poput alveolita i ubeđenju pacijenta za uspeh terapije. Uspostavljanje dobrog zarastanja alveole poboljšava stanje anatomskih struktura pacijenta za buduću protetsku rehabilitaciju. Ovo povećava mogućnost da pacijent prihvati predstojeće terapije da bi se ponovo uspostavila mastikatorna funkcija. Važno je razgovarati sa pacijentom pre izvođenja vađenja zbog toga što izvođenje ove procedure ne rešava problem. Suprotno, stvara novi problem a to je nedostatak zuba i limitirano funkcionisanje. Sa adekvatnim planom, dobrom dijagnozom i planiranim budućim procedurama, pacijent će biti svesniji potrebe za protetskom rehabilitacijom nakon vađenja zuba.

Autor:
dr Paul Franco Zubni tehničar za proteze, Univerzitet Gvadalahara. Oralni hirurg, Univerzitet Gvadalahara. Specijalista Periodoncije, Univerzitet Gvadalahara. Gostujući na Univerzitetu Teksas A&M, Baylor College of Dentistry,Licenciran za periodontalnu mikrohirurgiju od TecSalud, Tecnologico de Monterrey, Monterrey kamp. Objavljeni članci u Mexican review of Periodontology na temu upotrebe Chitosan-a. Član College za Univerzitet Dentists u Jalisco-u. Govornik na međunarodnim skupovima. Privatna praksa fokusirana na mikrohirurgiju i estetiku.

Reference

  1. Supe NB, Choudhary SH, Yamyar SM, Patil KS, Choudhary AK, Kadam VD. Ann Maxillofac Surg. Efficacy of Alvogyl (Combination of Iodoform + Butylparaminobenzoate) and Zinc Oxide Eugenol for Dry Socket. 2018 Jul-Dec;8(2):193-199.
  2. Dallaserra M, Poblete F, Vergara C, Cortés R, Araya I, Yanine N, Villanueva J. J Clin Exp Dent. Infectious postoperative complications in oral surgery. An observational study. 2020 Jan 1;12(1):e65-e70.
  3. Helei VM, Zhero NI, Helei NI, Kryvanich VV. Wiad Lek. Choice of the treatment method of the inflammatory process in the alveolar tooth socket. 2019 Oct 31;72(10):1957-1960.
  4. Saghiri MA1,2, Asatourian A3 , Sheibani N1,2. Angiogenesis and the prevention of alveolar osteitis: a review study. J Korean Assoc Oral Maxillofac Surg. 2018 Jun;44(3):93-102.
  5. Ma moun J1 . Dry Socket Etiology, Diagnosis, and Clinical Treatment Techniques. J Korean Assoc Oral Maxillofac Surg. 2018 Apr;44(2):52-58
Indikacije
za Alveogyl-a Alveogyl je zavoj koji se koristi u slučajevima suve alveole ili kao postekstakciona pasta nakon teških ili traumatskih vađenja kod pacijenata sa istorijom razvijanja suvog alveolita.

Slični postovi

Alvožil (Alveogyl™) – alveolarni zavoj impregniran eugenolom

Alvožil (Alveogyl™) – alveolarni zavoj impregniran eugenolom

Alvožil predstavlja idealan zavoj za suvu alveolu, koji ubrzano smanjuje bol a lak je za korišćenje. Dodatno se može koristi kao zavoj nakon ekstrakcije zuba.

7492
Biodentine - Povrati nepovratno!

Biodentine - Povrati nepovratno!

Ako se nakon totalne pulpotomije ne može postići hemostaza, preporuka je da se kod svakog lečenog zuba izvrši pulpektomiju sa endodontskom obradom kanala korena. (European society of Endontology, Duncan et al. 2017). Biodentin spašava pulpu...

4338
Uspeh endodontskog lečenja korišćenjem BioRoot™ RCS i tehnike jednog konusa: prikaz slučaja

Uspeh endodontskog lečenja korišćenjem BioRoot™ RCS i tehnike jednog konusa: prikaz slučaja

Diskusija: Biokeramički endodontski sileri imaju više prednosti, uključujući svojstva poput biokompatibilnosti i bioaktivnosti, čime stimulišu formiranje kosti. U situacijama kad je prisutan apikalni periodontitis, praktično je i zgodno koristiti...

1166

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.