Studija slučaja Dr Tamás Kovács-a:Funkcionalno-estetska rehabilitacija

4271
Studija slučaja Dr Tamás Kovács-a:Funkcionalno-estetska rehabilitacija

 Studija slučaja: Funkcionalno - estetska rehabilitacija kombinacijom različitih keramičkih materijala i tehnika brušenja

 


Pacijentkinja (50): pacijentkinja se javila prevashodno iz estetskog razloga, ali takođe i zbog funkcionalnih, duboke subgingivalne frakture zuba 24, kao i ranije izvađenih nekoliko bočnih zuba.

Želje i ciljevi: što prirodniji, lep i širok osmeh. Nikako izgled veštačkih zuba, iako je izabrana boja za front bila A1, a bočno A2!

Planiranje: svaka faza je planirana tehnikom DSD (digital smile design) - a uz izradu full contour funkcionalno - estetskog wax up - a, kao i privremenih nadoknada na osnovu istog.

Materijal i metode: donji frontalni zubi (33 - 43) su preparirani horizontalnom tehnikom za izradu IPS e.max Press (MT BL4 ingot - Ivoclar Vivadent) cut - back vinira, a svi ostali zubi su sanirani Vertikal tehnikom uz upotrebu cirkonijumskih (Ceramill ZI A1 - Amann Girrbach) solo krunica i mostova (15 i 24 su ovate pontic design). Za fasetiranje je korišćen Creation ZI CT.
 


Cementiranje: cirkonijumske nadoknade su pre cementiranja pripremljene u ordinaciji isključivo Ivoclean - om (Ivoclar Vivadent), kao i viniri u prvoj fazi, nakog čega je sledilo njihovo jetkanje 5% HF kiselinom (Ivoclar Vivadent) 20 sekundi, uklanjanje soli sa 35% H3PO4 (Ultraetch - Ultradent) u trajanju od najmanje 30 sekundi. Posle toga su detaljno isprani i posušeni i aplikovan je MonoBond Plus (Ivoclar Vivadent) u trajanju od 60 sekundi. Keramičke ljuspice su bile cementirane sa kompozitom zagrejanim na 55 stepeni (Micerium Enamel HFO UD1), adhezivnim protokolom (Clearfil SE Bond - Kuraray) pod koferdamskom izolacijom (Nictone Hard), a cirkonijumske nadoknade sa smolom ojačanim GJC - om (GC FujiCem2).

Zaključak: detaljno isplanirana terapija i odanost/predanost u izradi svih faza sa strane stomatologa/zubnog tehničara uvek dovodi do zadovoljnog i nasmejanog pacijenta i članova tima!

Napomena: svaki materijal naveden u članku predstavlja isključivo naš lični izbor i nije povezan sa bilo kakvim promotivnim aktivnostima.
 

 

Slični postovi

Studija slučaja Jelene Urošević sa Filtek Ultimate kompozitom

Studija slučaja Jelene Urošević sa Filtek Ultimate kompozitom

Imitiranje prirode kompozitnim materijalima u stomatologiji je uvek izazov. Iziskuje poznavanje materijala i procedura, a vrlo često i umetničku stranu terapeuta.

2030
Kompozitni materijali u estetskoj zoni - studija slučaja

Kompozitni materijali u estetskoj zoni - studija slučaja

Izbor savremenih kompozitnih materijala danas je veći nego ikad. Vodeće dentalne kompanije, trudeći se da naprave svoju savršenu paletu, nude nam kompozite različitih boja, konzistencije, opaciteta, transparencije, različitog sastava itd.

4881

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.