Tačna reprodukcija prirodne denticije-Prikaz slučaja Ivoclar Vivadent

3325
Tačna reprodukcija prirodne denticije-Prikaz slučaja Ivoclar Vivadent

Širok raspon dostupnih materijala i tehnoloških postupaka omogućuje izbor idealne metode izrade za svaku indikaciju. U kombinaciji sa veštinama zubnog tehničara i dobrim razumevanjem teorije boja, postižu se izuzetni radovi.
 

Oponašanje prirodne denticije najveći je izazov u izradi protetskog rada. Prirodni izgled nadoknade uvek određuje nekoliko različitih pojedinačnih karakteristika pa primenjena tehnika reprodukcije ne može uvek da bude ista. To je razlog zašto je nužno posmatrati, učiti i prepoznavati sitne detalje te se nastaviti razvitak, korak po korak, svaki dan. Osnova za oponašanje prirode je razumevanje karakteristika zdravih zuba i keramičkih materijala. Reprodukcija optičkih svojstava poseban je izazov koji zahteva dubinsku percepciju boja. Svojstva poput refleksije svetlosti, prenosa i fluorescencije znatno doprinose uspešnom rezultatu.

Prilikom oponašanja optičkih svojstava, osnovna struktura sastoji se od tri različita sloja: prozirnog, poluprozirnog i neprozirnog. Površinska boja zatim se nanosi na temelju trodimenzionalnog koncepta boja. Iako su savremeni dentalni materijali (npr. polihromatski cirkonijum oksid) postali vrlo popularni zahvaljujući sve boljim optičkim svojstvima, slojevita, ručno nanesena keramika još je uvek nenadmašna kada se radi o visokim estetskim zahtevima. U ovom radu na dva prikaza slučaja opisuju se u praksi dokazane tehnike izrade. Izvanredni gleđni materijali i materijali za posebne efekte iz IPS e.max® Ceram Selection asortimana korišćeni su zajedno s praktičnim bojama IPS Ivocolor® i glazurom. Obe situacije bile su izazovne u pogledu reprodukcije optičkih svojstava. Međutim, oponašenje prirode je moguće!

 

Prikaz slučaja 1

Početna situacija i plan terapije

Pacijent starosti oko 50 godina pretrpeo je frakturu korena zuba 11 i 21 kao posledicu nesreće. Zube nije bilo moguće spasiti. Nakon pažljivog vađenja došlo je do značajne resorpcije tkiva vestibularno. Nakon konsultacija, pacijent se odlučio za implanto-protetsku terapiju. Međutim, pre toga bila je potrebna “intervencija” u tom području na labijalnom mekom tkivu. Cilj je bio prilagoditi gingivne konture kako bi savršeni rezultat bio moguć uprkos visokoj liniji osmeha (“gummy smile”). S obzirom na uznapredovalu resorpciju tvrdog i mekog tkiva, izrađena je mobilna gingivna maska od ružičaste keramike kao dodatak protetskoj suprastrukturi, uzimajući u obzir estetske i higijenske aspekte.
 


Dva gornja središnja sekutića igraju važnu ulogu sa estetskog stajališta jer istaknuti položaj tih zuba izražava pacijentovu individualnost. Nadalje, središnji sekutići početna su tačka koja određuje kontinuitet i simetriju prema ostalim zubima. Stoga se zahteva da nadoknada tih zuba bude jedinstvena i pažljivo izrađena. U ovom slučaju, protetski gledano, bilo je važno integrisati asimetrične prednje zube. Donji prednji zubi bili su komprimirani i nije bilo kontakta s antagonistima. Za funkcijsku integraciju, gornje prednje krunice morale su se smestiti u uski mezio-distalni prostor. Implantati su ugrađeni na položaje 11 i 21 uzimajući u obzir hirurške i protetske aspekte. Nakon oseointegracije planirana je izrada protetske suprastrukture u obliku spojenih bezmetlanih krunica pričvršćenih šrafovima.
 

Nadahnuće tokom izrade nadoknade

Prilikom izrade bezmetalnih keramičkih krunica sledeće korake treba provesti sa velikom pažnjom:

  1. Provera opaciteta što utiče na svetlinu.
  2. Karakterizacija incizalnog ruba prozirnim ili neprozirnim materijalima.

Što se tiče prve tačke: Zavisno od opaciteta konstrukcijskog materijala, odgovarajuća svetlina može se postići uz pomoć Deep Dentina ili Power Dentin-a (IPS e.max Ceram), čak i kod materijala s visokim stepenom translucencije. Za reprodukciju prirodne boje zuba važno je da se razume prenos svetlosti i refleksija. Isto tako, veliku važnost ima i vešta aplikacija optičkih efekata (primerice fluorescencija, opalescencija). Za to se koriste novi materijali IPS e.max Ceram Selection Enamel i Effect. Taj izvanredni set materijala omogućuje još prirodniju reprodukciju zuba. Slike 3. do 5. prikazuju slojevito modelovanje.
 


 

Kako bi se postigla estetska integracija implantata, osim boje i oblika zuba, takođe je važno površinsku teksturu prilagoditi okolini. Kako bi površinska tekstura izgledala što prirodnije, potrebno je uskladiti osnovne parametre (npr. površinski sjaj). Napomena: površinski sjaj menja refleksiju svetlosti; to utiče na boju. Zbog toga je nužno pažljivo prilagoditi teksturu površine. U ovom se slučaju za površinsku doradu koristio sistem za bojenje i glaziranje IPS Ivocolor.
 

Rezultati

Gotove krunice pričvršćene su šrafovima na implantate nakon čega je procenjen rezultat. Prirodni je izgled, među ostalim faktorima, naglašen svesnom asimetrijom zuba. Gingivne konture optimalno su prilagođene. Zubi (krunice) i meko tkivo savršeno se međusobno nadopunjuju. Individualnost! To je ovde savršeno prikazano. Ovo je bio izazovan i složen slučaj. Rezultati su bili zadovoljavajući za sve uključene. Čak su i premašili očekivanja pre terapije.

Prikaz slučaja 2

Početna situacija

Ovaj je pacijent takođe imao oko 50 godina u trenutku lečenja i došao zbog estetskog problema u prednjem segmentu. Postojeće nadoknade na zubima 23 do 12 bile su u lošem stanju, promenile su boju i više nisu odgovarali zahtevima pacijenta. Postojao je blago povećan horizontalni preklop. Zub 23 nije imao adekvatan kontakt s antagonistima. Pored toga, na alveolarnom grebenu u području 22 opažena je vertikalna i horizontalna resorpcija. Resorpcija mekog tkiva zbog gubitka zuba takođe je uticala na situaciju. Ovaj je pacijent trebao sveobuhvatnu terapiju kako bi se postigao estetski rezultat. Najpre je provedena augmentacija alveolarnog grebena.

Na temelju preoperativnog pregleda, sprovedena je rekonstrukcija mekog tkiva. Cilj je bio stvoriti skladnu gingivu. U ovom slučaju, bilo je važno osigurati dovoljnu količinu tkiva jer je horizontalna resorpcija alveolarnog greben negativno uticala na vestibularni izgled krunica. Do trenutka kad je izrađen privremeni rad, konačni rezultat već je definisan i planirana je osnovna konstrukcija trajnog rada. Treba istaknuti da je u slučaju estetskih nadoknada bitna bliska saradnja između terapeuta i dentalnog tehničara. Naravno, pacijent takođe mora biti uključen u planiranje i lečenje. Ciljevi lečenja određuju se zajedno kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati za sve uključene.

 

Izrada nadoknade

Konstrukcije za krunice i most izrađene su od litijum-disilikatne staklokeramike IPS e.max Press (slika 10.). Budući da je reprodukcija translucencije izazov kod slojevitih keramičkih nadoknada, primijenjeni su kontrastni efekti unutar krunice tokom prethodnog postupka bojenja (slika 11.).

Prednosti konstrukcije izrađene od keramike IPS e.max Press su velika čvrstoća materijala te sloboda reprodukcije boje i individualizacije cut back tehnikom. Na primer, osnovni opacitet određuje prozirnost keramičkog ingota.

Osim toga, izgled koji naglašava prednosti materijala takođe se može postići delimičnim cut backom. IPS e.max Press nudi bezbroj mogućnosti za izradu estetskih nadoknada. U ovom slučaju osnova je redukovana na poseban način i stoga je stvorena savršena baza. Vestibularna područja tada se nadopunjuju slojevitim modelovanjem keramike.

Nakon kreiranja boje i prilagođavanja morfologije zuba, korišćen je IPS Ivocolor za reprodukciju karakteristika površine. Za razliku od konvencionalnih boja, ove se mogu peći na nižim temperaturama od 710°C.

Razlozi za bojenje su:

  1. prilagođavanje veličine zasićenja,
  2. karakterizacija i
  3. korekcija unutrašnje strukture.

IPS e.max Ceram je keramika sa niskom temperaturom fuzije. Da bi se prilagodila površinska tekstura tekom glaziranja važno je pažljivo rukovanje i upravljanje programima pečenja. U slučajevima poput ovog, u kojima je potrebna karakterizacija, sekvenca pečenja boja mora se produžiti. Kontrola teksture tada postaje sve složenija. S obzirom na to, IPS Ivocolor je dobar proizvod koji omogućuje karakterizaciju na niskoj temperaturi. Stoga se može primeniti bez gubitka površinske teksture. Tekom završnog glaziranja osetljiva površinska karakterizacija i obojena područja uspešno su očuvana. Unošenjem obeležja prirodnih zuba želeli smo da stvorimo prirodan izgled. Ovde je takođe korišćen IPS e.max Ceram Selection. Postignuta je uspešna kombinacija prenosa svetlosti i refleksije: savršena reprodukcija prirodne boje s učinkom dubine (slike 12. do 14.).
 


 

Zaključak

Najvažnija prednost keramike IPS e.max Press je kombinacija visokog nivoa estetike i izuzetne čvrstoće. Kod IPS e.max litijum-disilikatne keramike ulazna svetlost ponaša se na sličan način kao i na prirodnim zubima. To osigurava maksimalnu estetiku. Osim toga, materijal nudi ideje i nadahnjuje. Integracija materijala IPS e.max Selection i IPS Ivocolor, kao i IPS e.max Ceram Power Dentin i Power Incisal uveliko proširuje raspon estetskih mogućnosti. U budućnosti će se kliničke indikacije za IPS e.max sistem još više povećati!

Zahvalnica: Zahvaljujemo dr. Hiroyuki Takino i dr. Yusuke Yamaguchi za saradnju na dva prikazana slučaja.

Slični postovi

Tetric EvoCeram Bulk Fill

Tetric EvoCeram Bulk Fill

Tetric EvoCeram Bulk Fill je lako modelirajući nanohibridni kompozit pogodan za  tehniku “bulk” ispuna. Omogućuje novi nivo učinkovitosti  za restauracije na posteriornim zubima: jedan ispun, jedan materijal, jedan sloj.

2903
Vinil polisiloksanski materijal za uzimanje otisaka – Variotime

Vinil polisiloksanski materijal za uzimanje otisaka – Variotime

Dobar otisak u protetici i implantologiji je skoro pa jednako dobar materijal, tj. bolje reći prilagodljiv materijal. Šta to znači  prilagodljiv? To je materijal od kojeg se očekuje prilagodljivost radu svakog doktora dentalne medicine kao i...

439

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.