Tehnike fasetiranja za transformaciju zuba

1830
Tehnike fasetiranja za transformaciju zuba

Po pravilu, restorativnim se proširenjima zuba zatvaraju estetski ili funkcionalno intruzivni razmaci u području prednjih zuba. Slični se slučajevi često objavljuju te su uspostavljeni kao standardni postupci. Tehnika fasetiranja koju su razvili Hugo i Klaiber znatno je doprinela pojednostavljenju radnih procesa, a time i daljem proširenju estetskih korekcija prednjih zuba u direktnim restauracijama pomoću kompozitnog materijala.


U većini slučajeva pomenuta tehnika fasetiranja deluje vrlo dobro uz upotrebu Frasaco strip krunica. Međutim, u određenim slučajevima ta tehnika nije toliko jednostavna za upotrebu, posebno ako se na papilu mora vršiti veliki pritisak interproksimalno kako bi se postigao konkavni oblik nadogradnje. Modifikovana tehnika fasetiranja upotrebom obrezane uspravne parcijalne matrice umesto Frasaco strip krunica u takvim slučajevima se pokazala vrlo uspešnom. 
 

Klinički slučaj – nadogradnja hipoplastičnog lateralnog sekutića

Dvadesetšestogodišnja koleginica želela je uraditi preoblikovanje svojih hipoplastičnih sekutića (slika 1-3) u pravilno oblikovane lateralne sekutiće, kao i zatvaranje dijasteme distalno od očnjaka. U ovom se slučaju značajno pojednostavljuje oblikovanje, sa obzirom na to da nadogradnja ne mora započeti duboko subgingivalni. Uprkos tome, korišten je metalni parcijalni matriks jer je primena bila znatno jednostavnija od restauracije pomoću Frasaco strip krunica zbog dostupne konkavnosti. Slike 4 i 5 prikazuju pozicionirane, unapred obrezane delimične matrice (Garrison) pričvršćene na očnjake tekućim kompozitom Clip Flov. Predobrada za adhezivnu vezu sa gleđi sastojala se od mehaničkog hrapavljenja gleđi i kondicioniranja fosforfosfornom kiselinom. Slike 6 i 7 prikazuju kompozit Charisma Opal Flow u nijansi A2 koji je primenjen i interproksimalno i cervikalno nakon adaptacije sondom Explorer.

Utvrđeno je da je ciljana nijansa identična nijansi Vita A2 pa je stoga upotrebljena kombinacija različitih masa Charisma Topaza: OL, A2 i CL. Slike 8 i 9 prikazuju upotrebljenu masu OL koja bi trebalo da spreči odraz tamne usne šupljine. Potom je dodat sloj univerzalne boje gleđi A2 uz diskretne aplikacije mase CL providnog efekta u incizalnom području (sl. 10 i 11). Slike 12-14 prikazuju nadgradnju prilikom ponovne posete nakon nekoliko meseci. Zanimljiva je anegdota koju nam je pacijentkinja ispričala - njen suprug nije primetio nadogradnje, za razliku od majke koja ih je primetila odmah!

Slični postovi

Postavljanje kompozitnih direktnih faseta - Klinički slučaj

Postavljanje kompozitnih direktnih faseta - Klinički slučaj

Tokom poslednje decenije fizička svojstva kompozita i čvrstoća njihove veze sa različitim podlogama značajno su poboljšani. Pored toga, najnoviji kompoziti imaju veliki raspon raspoloživih boja i opaciteta.

4822
Otkrijte zašto je EQUIA Forte HT idealno restaurativno rešenje za sve generacije

Otkrijte zašto je EQUIA Forte HT idealno restaurativno rešenje za sve generacije

Nadovezujući se na uspeh EQUIA Forte, nova EQUIA Forte HT je dugotrajni restaurativni sistem za nanošenje bulk-tehnikom sa poboljšanim mehaničkim svojstvima, rubnim zaptivanjem i izvrsnim rukovanjem. To čini EQUIA Forte HT raznovrsnim i...

533

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.