Amann Girrbach - studija slučaja

3361
Amann Girrbach - studija slučaja

Zubotehnička laboratorija MTLAB je osnovana 2006. godine od strane zubnog tehničara Mitra Božića i Tijane Božić. Implementiranjem dva CAD/CAM sistema Amann Girrbach Motion 2 (5axis) i Micro 4 (axis) i sistema za ispravljanje zuba folijama “M-ALIGNER” MT LAB počinje svoju avanturu u savremenoj digitalnoj stomatologiji i zubnoj tehnici. Od 2015. MTLAB je AG Demo Live Lab by Amann Girrbach. MT LAB ima široku ponudu usluga, najviši standard kvaliteta i pristupačne cene. Laboratorija je opremljena najsavremenijom opremom i instrumentima.


Pacijentkinja starosti 39 godina, javila se radi sanacije gornje i donje vilice (Slika 1 i 2). Nakon kliničkog pregleda, urađenog 3D snimka i konsultacije sa pacijentkinjom, stomatolog se opredelio za ekstrakciju svih zuba. Urađen je 3D plan terapije (Slika 3 i 4). Urađena je i imedijantna implantacija uz simultanu augmentaciju alveolarnog grebena xenografton, kolagenom membranom i PRF-om. Ugrađeno je 4 implantata u gornjoj, a 6 u donjoj vilici. Privremeni rad su bile totalne proteze podložene mekim akrilatom. Nakon perioda od 6 meseci, urađen je kontrolni snimak (Slika 5, 6, 6a) implantati su otvoreni, izmerena je primarna stabilnost i postavljeni su MUA (multi-unit abutment). Otisak je uzet otvorenom kašikom na nivou multi-unit-a za gornju, a na nivou implatata za donju (Slika 7 i 7a) vilicu.

Pristupilo se izradi protetskog dela u laboru na Model Menagment i Cad - Cam sistemu Amann Girrbach.

Model Menagment

Nakon izlivanja master modela sa gingivom (Giroform Amann Girrbach) određeni su međuvilični odnosi, a parametar su bile privremenene proteze. Veoma je važno da master modeli budu veoma precizni, jer od njih zavisi ceo rad.

Giroform model je sistem za izradu master modela koji se zasniva samo na livenju Super tvrdog gipsa (klasa IV) na plastičnoj bazi sa dva pina po segmentu i time se obezbeđuje veoma tačan i precizan dosed gipsanog patrljka na giroform plastici (Slika 11).

Takođe, veoma važno je da se koristi samo jedna vrsta gipsa i na taj način se sprečava nepreciznost zbog neusaglašenih expanzija različitih vrsta gipsa koji se koristi kod konvencionalnog modela. Veoma važno je takođe napomenuti da je za artikulisanje izuzetno važno koristiti jako kvalitetan gips za artikulisanje sa minimalnom ekspanzijom.


Artifix Amann Girrbach

Smartbox 2 je uređaj koji služi za veoma precizno merenje količine praha gipsa i količine vode koje se po uputstvu proizvođača unese i memoriše u aparat. Da zaključim, veoma preciznom odmerom gipsa (Smartbox 2), izlivanjem i pravilnom izradom Giroform modela sa Splitex sistemom, upotrebom obraznog luka i potpuno podesivog artikulatora Artex CR dobijamo izuzetnu preciznost i najviše mogućnosti da izradimo jedan veoma kompleksan i precizan rad.

Indikacija je rad na šrafljenje u gornjoj vilici na nivou multiunita od PEEK konstrukcije (Amann Girrbach by Juvora Slika 8, 8a) sa metalokeramičkim krunicama koji se cementiraju na PEEK konstrukciju i Red and White esthetics kompozitna gingiva.

U donjoj vilici je rađena Co - Cr konstrukcija za metalokeramiku na frezovanim abatmentima za cementiranje i kompozitna gingiva (Slika 9).

Skenirano je na skeneru Ceramill Map 400. Veliku prednost ovaj skener ima u alatu Transferkit koji služi za pravilno fiksiranje MVO Giroform modela gornje i donje vilice (Slika 10).

Takođe, prednosti su što je ovo potpuno automatski skener velike preciznosti i brzine. Analogni artikulator Artex CR sa Splitex sistemom fiksiranja Giroform modela - potpuno podesivi artikulator, omogućava 1:1 transfer u digitalni svet - Cad software Ceramill Mind Amann Girrbach.

Ceramill Mind je Cad softwer za dizajn svih indikacija i materijala.

Posebno bi trebalo napomenuti modul Virtual Artikulator koji je veoma vazan za okluziju i individualizaciju kretnji kod ovako kompleksnog rada.

Artex virtualni artikulator modul nam daje mogućnosti da biramo vrste kretnje u statičkoj i dinamičkoj okluziji koje su neophodne da individualizujemo svakog pacijenta.

Slika 12, 12a, 12b, 12c, 12d.

 

Možemo birati vrstu incizalnog tanjira, samim tim i individualno podesite inklinaciju incizalnog tanjira, podešavati Kondilne staze, Benetov ugao i Immediate side shift. Ceramill Mind softwer je veoma lak i praktičan za rad sa jednostavnim workflow koji korisnika korak po korak vodi kroz dizajn, a Expert mode je napredni deo softwera u kome se u svakom momentu mogu birati i korigovati prethodni koraci i koristiti Advance alati.

Slika 13, 13a, 13b.

Ceramill M-Gin modul je dodatni modul za dizajn gingive i preparisanih zuba na konstrukcijama na cementiranje i šrafljenje kod bezubih regija i velikih koštanih defekata. Veoma dobri alati za pozicioniranje, dizajn i kreiranje gingive, kao i njen cut - back za završne materijale (Slika 14,14a,14b,14c, 14d, 14f).

Nakon završenog dizajna u Ceramill Motion2 aparatu za mokro rezanje je izrađena Peek konstrukcija.

Kompozitnim cementom za konstrukciju su cementirani titanijumski abatmenti za okluzalno šrafljenje.

Pasivan dosed na multiunit je na nivou titanijumskuh abatmenata koji se kroz rupu u konstrukciji šrafe (Slika 15).

Nakon izrade gornje i donje konstrukcije izrađene su metalokeramičke krunice u gornjem radu i cementirane na PEEK konstrukciji nakon čega je urađena kompozitna gingiva sa karakterizacijom.

U donjoj vilici je fasetirana metalkeramika i urađena je karakterizacija compozitnom gingivom Crea.lign.

Nakon izrade i cementiranja prikaz u ustima pacijenta Slici 16.

 

 

Slični postovi

Studija slučaja Dr Tamás Kovács-a:Funkcionalno-estetska rehabilitacija

Studija slučaja Dr Tamás Kovács-a:Funkcionalno-estetska rehabilitacija

Detaljno isplanirana terapija i odanost/predanost u izradi svih faza sa strane stomatologa/zubnog tehničara uvek dovodi do zadovoljnog i nasmejanog pacijenta i članova tima!

4306
Amann Girrbach - Ceramill

Amann Girrbach - Ceramill

AMANN GIRRBACH – CERAMILL DNK generacija Snaga + dentalna inteligencija = performansa. Naše CAM frez mašine su specijalno razvijene...

3817

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.