Držite se inovacija: 5 prednosti modernih univerzalnih adhezivnih sistema

1234
Držite se inovacija: 5 prednosti modernih univerzalnih adhezivnih sistema

Od dodatnog radioopaciteta do sposobnosti da zatvori karijesom zahvaćen dentin, moderni univerzalni adhezivi dolaze sa lepezom prednosti promena procedure. Vreme je da ponovo otkrijete univerzalne adhezive i naučite o njihovim prednostima koji ste možda propustili.

Od demografije i pacijentovih želja, do tehnike i filozofije, pa čak i našeg opšteg poimanja oralnog zdravlja-stomatologija konstantno evoluira. Ove promene traže nove i inovativne materijale, uključujući tu i adhezive. Proizvođači nastavljaju da unapređuju dentalne adhezive da bi izašli u susret modernim potrebama kliničara. Univerzalni adhezivi, pogotovo, nude značajne prednosti u performansi i jednostavnost tokom upotrebe.
Dobar univerzalni adheziv treba da ima sledeće karakteristike:

  • Visoku snagu vezivanja;
  • Kompatibilnost sa Vašom tehnikom nagrizanja;
  • Podobnost i za direktne i indirektne nadoknade;
  • Sposobnost da vežu nadoknade izrađene od materijala poput staklo keramike, cirkonije, metala i kompozita bez upotrebe dodatnog prajmera.

Univerzalni adhezivi se konstantno unapređuju zbog ovih razloga, ali postoji još pet prednosti koje možda niste uzimali u obzir.

1. Radioopacitet: razlikovanje slojeva adheziva od pukotina i karijesa
Većina univerzalnih adheziva su radiotransparentni. Na rendgen snimku, teško je diferencirati razliku između sloja adheziva, sekundarnog karijesa i pukotina u samoj nadoknadi, naročito u regijama nedostupnim za inspekciju. Transparentnost ispod postojeće restoracije može dovesti do postavljanja pogrešne dijagnoze- i potencijalno invazivnog pretretiranja zuba. Da bi uticali na ovaj problem, neki proizvođači dodaju neorganske radioopakne punioce da bi povećali vidljivost adheziva na snimku. Ipak, neorganski punioci mogu povećati viskoznost i uticati na svojstva materijala, zbog čega je manipulacija njime otežana. Dodatno, punioci teže da se sležu tokom vremena što može negativno uticati na kvalitet proizvoda ako se bočica ne protrese dobro pre upotrebe.

Namerno slojevito nanošenje ispod restoracije Klase I - rtg snimak izvađenog humanog molara. Prva tri molara na levoj strani su tretirana sa različitim netransparentnim univerzalnim adhezivima dok je molar desne strane tretiran sa 3M-vim ScotchBond Universal Plus Adhezivom. Da bi se izbegli potencijalni problemi, koristite univerzalne adhezive formulisane tako da postignu radiopacitet sličan dentinu bez dodavanja filera. 3M ScotchBond Universal Plus Adheziv, na primer, u sebi ima novorazvijeni momomer koji ostaje homogeno distribuiran u adhezivu i osigurava nisku viskoznost.

2. Adhezija za karijesom pogođen dentin: Podrška za minimalno invazivne procedure
Sve više i više stomatologa koristi minimalno invazivan pristup i traže načine da sačuvaju što je moguće više zubnih tkiva kada uklanjaju karijes. U većini slučajeva, ovo znači ostavljanje karijesom pogođen ali čvrst dentin na podu kaviteta. U dubokim kavitetima, čak i razmekšani dentin blizu komore može biti ostavljen. Ipak, za ovakav uspešan pristup mora postojati čvrsto i intimno zaptivanje oko karijesom zahvaćenih tkiva. Zaptivanje onemogućava zaostale bakterije da dobiju hranljive materije i zaustavlja progresiju propadanja zuba. Zahvaljujući tome, možete nastaviti sa minimalno invazivnim tretmanima i ispunima a opet koristiti univerzalni adheziv. 3M Scotchbond Universal Plus Adheziv na primer, je formulisan za jaku vezu istovremeno i za zdrav dentin ali i za karijesom zahvaćen dentin, kao i za zatvaranje karijesom zahvaćenog dentina formiranjem jasno definisanog neprekidnog hibridnog sloja. Ovo znači da kliničari mogu iskoristiti prednosti fizičkih svojstava univerzalnih adheziva i prednosti procedure rada a sprečavajući pojavu sekundarnog karijesa.


- Zatezna čvrstoća 3MScotchbond Universal Plus Adheziva
za karijesom zahvaćeni dentin u poređenju sa vezom za zdrav dentin.

3. Formulacija bez BPA derivata: Ublažena briga pacijenata
Podstaknuti povećanom raspravom o Bisfenolu A u različitim medijima, pacijenti i stomatolozi traže procedure i materijale za lečenje koji u sebi nemaju formulacije na bazi BPA derivata, poput BisGMA. Da bi ste Vašem pacijentu pružili maksimalnu sigurnost u materijale koje koristite, potražite univerzalne adhezive sa formulacijom bez BPA poput ScotchBond Universal Plus Adheziva.

4. Funkcija prajmera za indirektne nadoknade: Poboljšava dugotrajnost, čini proceduru dinamičnijom i smanjuje broj potrebnih instrumenata
Većina stomatologa je naviknuta da koristi prajmer kada vezuje indirektno izrađene nadoknade. Ipak, ovaj korak se može eliminisati istovremeno sa poboljšanjem jačine veze- korišćenjem odgovarajućeg adheziva. Na primer, ScotchBond Universal Plus Adheziv sadrži optimalnu mešavinu silana koja mu omogućava da funkcioniše i kao prajmer i kao adheziv. Kao dodatak metakrilatnoj formulaciji silana u prethodnim adhezivima, 3M ScotchBond Universal Adheziv , nova formulacija sadrži takođe i amino-funkcionalne silane. Ova kombinacija omogućuje zlatni standard snage veze za nagriženu staklo keramiku. Zapravo, više in-vitro studija je ukazalo da je snaga veze ScotchBond Universal Plus Adheziva na nagriženoj staklo keramici slična onoj kod adheziva sa odvojenim silanom i procesom silanizacije.


- Zatezna čvrstoća veze 3M ScotchBond Universal Plus Adheziva za litijum-disilikat.

5. Autopolimerizacija i dvojna polimerizacija: Dinamična procedura, smanjen broj potrebnih instrumenata i poboljšana pouzdanost
Kisele formulacije adheziva poput modernih univerzalnih adheziva su često nekompatibilne sa peroksidnim/aminim inicijatorima korišćenim u autopolimerizujućim i dvojnopolimerizujućim proizvodima poput cemenata na bazi smole ili materijala na nadogradnju, zbog kiselosti koja može inhibirati polimerizaciju na spoju adheziva. Da bi se prevazišla ova nepodudarnost, tipični takozvani samovezujući aktivator ili dvojnovezujući aktivator moraju da se mešaju sa adhezivom kao dodatni korak pre nanošenja. ScotchBond Universal Plus Adheziv sadrži male količine metalnih soli koje obezbeđuju kompatibilnost sa peroksidnim/aminim inicijatorima i eliminiše potrebu za dodatnim korakom. Međutim, adheziv i dalje mora da se polimerizuje svetlosnim izvorom, da bi se obezbedio maksimalni učinak. ScotchBond Universal Plus Adheziv ima dodatnu prednost kada se koristi u kombinaciji sa 3M Relyx Universal Resin Cement-om: adheziv ne mora da bude svetlosno polimerizovan zato što autopolimerizujući mehanizam samog cementa polimerizuje i sloj adheziva. Ovo znači da adheziv može biti optimalno distribuiran pritiskom tokom postavljanja restorativnog materijala- čime se uspešno izbegavaju problemi sa naleganjem nadoknade izazvani polimerizovanim višeslojnim adhezivom pre postavljanja nadoknade.

Zaključak
Univerzalni adhezivi pružaju mnogo prednosti a neki materijali su napredovali daleko od same snažne jačine veze. Ovi materijali novih generacija su formulisani tako da obraćaju pažnju na specifične potrebe stomatologa, poput radiotransparentnosti ili podrške minimalno invazivnoj stomatologiji. Zbog ovih razloga, vredi pogledati nove univerzalne adhezive- ali i kako vam najnovija dostignuća mogu pomoći da dostignete svoje ciljeve.

Autor
Dr. Christoph Thalacker je deo tima 3M ESPE/3M Oral Care od avgusta 2001 god. Kao šef odeljenja Adhezivi R&D, njegov fokus je na adhezivima i kompozitnim materijalima za restauraciju. Bivši student Univerziteta u Ulmu je objavio 19 naučno-istraživačkih radova u editovanim uglednim časopisima, napravio 26 patenata i preko 30 prezentacija na internacionalnim konferencijama do danas. U slobodno vreme voli šetnju, vožnju bicikla, skijanje, učenje jezika, kuvanje, unapređenje doma, baštovanstvo.

Slični postovi

Ultimativna snaga za bezmetalnu keramiku

Ultimativna snaga za bezmetalnu keramiku

RelyX™ Ultimate Adhesive Resin Cement je inovativni dual vezujući cement kompanije 3M™ ESPE™, razvijen da zadovolji specifične potrebe cementiranja bezmetalne keramike.

5030
Novi samovezujući 3M Relyx Univerzalni Kompozitni Cement

Novi samovezujući 3M Relyx Univerzalni Kompozitni Cement

3M™ RelyX™ Univerzalni kompozitni cement je dvokomponentni sistem koji zadovoljava sve potrebe za jednofazno samoadherirajuće cementiranje, ili u kombinaciji sa 3M™ Scotchbond™ Universal Plus Adhezivom,  adhezivno dvofazno cementiranje zubnih...

2165
5 novih načina da iskoristite najviše iz vaših samomešajućih špriceva

5 novih načina da iskoristite najviše iz vaših samomešajućih špriceva

Preferirani način upotrebe kompozitnih cemenata je upravo postao bolji. Otkrijte samomešajući špric koji ne samo da smanjuje bacanje materijala i plastike već je i više ergonomski, higijenski i jednostavniji za upotrebu. Za mnoge, korišćenje...

1245

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.