Tetric EvoFlow Bulk Fill - Postupak sa kojim se štedi na vremenu

4166
Tetric EvoFlow Bulk Fill - Postupak sa kojim se štedi na vremenu

Bulk kompoziti probili su put novim konceptima izrade kompozitnih ispuna. Sve je veća potražnja za sistemima koji su jednostavniji za korišćenje, a ipak osiguravaju jednako pouzdana svojstva. Ivoclar Vivadent sada predstavlja novi bulk kompozit tečne konzistencije, kojiima je stepen translucencije sličan dentinu i omogućava nanošenje u slojevima do 4 mm debljine.

S obzirom na tečnu konzistenciju, Tetric EvoFlow Bulk Fill olakšava i skraćuje postupak izrade ispuna I i II klase. Novi tečni kompozit za bulk tehniku predstavlja savršenu dopunu Tetric Evo Ceram Bulk Fill kompozitu predstavljenom pre četiri godine i omogućava stomatologu povećanu efikasnost u svakodnevnom radu bez žrtvovanja kvaliteta.



Zapravo se Tetric EvoFlow Bulk Fill temelji na istom hemijskom sastavu kao Tetric EvoCeram Bulk Fill i takođe se može nanositi u pojedinačnim slojevima debljine do 4 mm, a zahteva kratko vreme izlaganja polimerizacionom svetlu. Tu prednost omogućava jedinstveni fotoinicijator Ivocerin, koji je razvio Ivoclar Vivadent. Dodatna je prednost što Tetric EvoFlow Bulk Fill ima nizak stepen translucencije sličan dentinu pa omogućava efikasno prikrivanje diskolorisanog dentina, uključujući obojenja od amalgamskih ispuna, kako bi se postigao što prirodniji izgled ispuna. Materijal dobija svoju translucenciju sličnu dentinu zahvaljujući Aessencio tehnologiji, koju je takođe razvio Ivoclar Vivadent. Ovom tehnologijom uspešno je rešena očigledna protivrečnost između velike dubine polimerizacije, kratkog vremena izlaganja svetlu i niskog stepena translucencije.

Tetric EvoFlow Bulk Fill pogodan je za primenu u kavitetima I i II klase i treba ga završno prekriti slojem kompozita otpornijeg na žvačne sile i trošenje, kao što je Tetric EvoCeram Bulk Fill. Pokrivni sloj nije potreban za ispune na mlečnim zubima. S obzirom na stepen translucencije sličan dentinu, tečni Tetric EvoFlow Bulk Fill idealan je u kombinaciji s Tetric EvoCeram Bulk Fill kompozitom, koji ima translucenciju sličniju gleđi. Boje IVA, IVA i IVW savršeno su prilagođene kombinovanoj primeni sa Tetric EvoCeram Bulk Fill-om.

Prvi klinički slučaj

U okviru kontrolnog pregleda otkrivena su četiri karijesa ispod postojećih ispuna u prvom kvadrantu (slika 1.). Pacijent je izrazio želju da mu se minimalno invazivnim, direktnim postupkom tokom jedne posete izrade ispuni. Nakon uklanjanja starih ispuna i sekundarnog karijesa, postavljen je koferdam te su rubovi gleđi pripremljeni na način da se osigura optimala veza sa restaurativnim materijalom. Cilj je bio da se upotrebom Tetric EvoFlow Bulk Fill-a prikriju diskolorisana područja, od kojih su neka znatno promenila boju. Postavljeni su sistemi matrica Garrison Composi Tight i Composi Tight 3D XR. Nakon nagrizanja gleđi ortofosfornom kiselinom (total etch tehnika) u trajanju od 30 sekundi i dentina 15 sekundi, kavitet je premazan adhezivom Adhese Universal iz VivaPen aplikatora na način da se 20 sekundi utrljava u površinu zuba, a zatim rasprši komprimovanim vazduhom (slike 3.i 4.). Adhese Universal treba rasprišivati dok adhezivni sloj ne prestane da se pomera. Zatim se adheziv osvetljava 10 sekundi polimerizacionom lampom Bluephase Style.
Nakon toga, u kavitet se nanosi Tetric EvoFlow Bulk Fill IVA (slike 6. i 7.). Tokom polimerizacije translucencija materijala se smanjuje do stepena sličnog dentinu, što se može videti na slici 8. Nanešen je jedan površinski sloj kompozita Tetric EvoCeram Bulk Fill kako bi se oblikovao okluzioni reljef. Time se omogućava prekrivanje tečnog materijala i postiže okluziono stabilan ispun (slika 9.). Svaki sloj polimerizovan je 10 sekundi.
Ispuni se obrađuju dijamantskim borerima i diskovima za poliranje. Nakon prilagođavanja okluzije i uklanjanja smetnji, ispuni se poliraju do visokog sjaja pomoću OptraPol sistema (slike 10. i 11.).



Drugi klinički slučaj

U ovom slučaju je takođe Tetric EvoFlow Bulk Fill omogućio postizanje prirodnog izgleda ispuna. Tri amalgamska ispuna zamenjena su kompozitnima od Tetric EvoFlow Bulk Fill IVA i Tetric EvoCeram Bulk Fill IVA (slike 12. i 13.). Ponovo stepen translucencije materijala opada tokom polimerizacije (slike 14. i 15.). Aessencio tehnologija ponovo je osigurala da se amalgamska obojenja uspešno prikriju. Kao i u prethodnom slučaju, kao pokrovni sloj upotrebljen je Tetric EvoCeram Bulk Fill (slika 16.). Treći klinički slučaj
Tetric EvoFlow Bulk Fill posebno je pogodan za primenu nakon endodontskog tretmana jer ima sposobnost samoprilagođavanja stepenu translucencije (slike 17., 18. i 19.). Zahvaljujući mogućnosti aplikacije slojeva do 4 mm debljine, štedi se u velikoj meri na vremenu.



Zaključak

Duboki kaviteti mogu se ispuniti u samo dva koraka ako se tečni Tetric EvoFlow Bulk Fill upotrebljava u kombinaciji sa kompozitom Tetric EvoCeram Bulk Fill pogodnim za modelaciju. Zahvaljujući Aessencio tehnologiji i Ivocerin fotoinicijatoru po prvi put je moguće polimerisati slojeve debljine 4 mm uz kratku ekspoziciju svetlu, uprkos manjem stepenu translucencije. Diskolorisani dentin može se pouzdano rekonstruisati kako bi se postigao estetski nedostatak pomoću materijala iz Ivoclar Vivadent Bulk Fill asortimana. Tetric EvoFlow Bulk Fill idealan je u kombinaciju sa Tetric EvoCeram Bulk Fill-om.

Slični postovi

Tetric EvoCeram Bulk Fill

Tetric EvoCeram Bulk Fill

Tetric EvoCeram Bulk Fill je lako modelirajući nanohibridni kompozit pogodan za  tehniku “bulk” ispuna. Omogućuje novi nivo učinkovitosti  za restauracije na posteriornim zubima: jedan ispun, jedan materijal, jedan sloj.

2946
Direktni glasjonomer ispuni u bočnoj regiji

Direktni glasjonomer ispuni u bočnoj regiji

Abstrakt   Koncepti restorativne stomatologije se već desetlećima stalno menjaju; adhezivna stomatologija stalno dobija na važnosti.

5425

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.