Izveštaj slučaja: Enamelast lak sa fluoridima

617
Izveštaj slučaja: Enamelast lak sa fluoridima

Kombinacija izvrsnog otpuštanja fluorida sa sjajnim ukusom

Trošenje zuba zbog prisutnog stiskanja ili škripanja se kontinuirano povećava. Posledično, eksponirani i bolni/osetljivi zubi kao i hiperosetljivi korenovi postali su uobičajen razlog za posetu stomatološkoj ordinaciji.
Ali svakako, ne zahteva svaki osetljiv zub neki invazivni tretman, jer na njima nema uvek defekata oštrih ivica  ili je pak gubitak zubne supstance veliki toliko da opravdava konzervativno zbrinjavanje zuba.


Slika 1: Nije svim osetljivim zubima potrebna minimalno invazivna terapija
Slika 2: Zahvaljujući svojim prirodnim smolama koji pospešuju adheziju, Enamelast lak sa fluoridima prijanja na zubnu površinu za naročito dugo vreme, konstantno oslobađajući fluoride u zub.

Pacijenti, kod kojih nije indikovana minimalno invazivna terapija, mogu ipak dobiti olakšanje za svoje tegobe. Aplikacija laka sa fluoridima, poput Enamelast-a, zatvara dentinske tubule zahvaljujući dugoročnom oslobađanju fluorida. Zato, uspešno sanira osetljivost dentina.
Iz moje tačke gledišta, Enamelast lak sa fluoridima sa 5% natrijum-fluoridom dokazano je izuzetno efikasan. Zbog svoje posebne konzistencije, bazirane na prirodnim smolama koje pospešuju adheziju, Enamelast lak sa fluoridima prijanja na površinu zuba za osobito dugo vreme, konstantno oslobađajući fluoride u zub. Ovo superiorno oslobađanje fluorida u zub vodi zatvaranju eksponiranih dentinskih tubula na više sati. Sa povećanom retencijom za zubnu površinu, rezidue laka se često uklone tek sa sledećim pranjem zuba. Ovo je razlog zašto se ostvaruje dugotrajno oslobađanje fluorida, vodeći ka izvanrednim rezultatima tokom tretiranja hiperosetljivih zuba.
Pacijenti me često pitaju za Enamelast lak sa fluoridima, kada je moguće, jer se sećaju kako je ovaj neuporedivo efikasan lak  sa sjajnim ukusom bio koristan za njih.
Pre nanošenja Enamelast laka sa fluoridima, površine zuba treba da budu suve koliko god je moguće. Zatim, tanak i ravnomeran sloj laka sa fluoridima se nanosi na površinu zuba kratkim potezima.


Slika 3: Pre nanošenja Enamelast laka sa fluoridima, treba pažljivo osušiti površine zuba.

Enamelast lak sa fluoridima je dostupan u dva pakovanja doza: Enamelast Unit-Doza u blister fabričkom pakovanju sadrži lak kao i četkicu za aplikaciju.


Slika 4: Enamelast Unit-doza u fabričkom blister pakovanju, sadrži lak sa fluoridima i četkicu za aplikaciju.

Slika 5: Enamelast lak sa fluoridima se može lako naneti  četkicom.

Jedna Doza  ima velike prednosti, jer je stomatolog može dati pacijentu za potrebe kućnog tretmana, ukoliko je potrebno. Moji pacijenti mogu lako i samostalno naneti lak na pogođenu regiju ili na osetljive zubne površine četkicom. Obično, postoji primetno poboljšanje u osetljivosti zuba nakon samo dve aplikacije. Pacijenti čak mogu koristiti lak pre odlaska u krevet, puštajući ga da radi tokom noći.
Enamelast zaslađen ksilitolom u Jedna Doza pakovanju proizvodi se u različitim ukusima: Karamela, Krem narandže, Hladni mint, Žvakaća guma i Walterberry.
Deca su naročito radosna zbog različitih ukusa i uživaju kako oni kažu u najukusnijem laku sa fluoridima.


Slika 6: Enamelast lak sa fluoridima različitih ukusa

Druga vrsta pakovanja se prozvodi samo u Walterberry ukusu. U tom slučaju, Enamelast lak se nanosi kroz sistem šprica sa specijalnim nastavkom- četkicom (SoftEz Nastavci).
Nastavak sa četkicom se može saviti pod uglom od 90 0  da bi se obezbedio najbolju mogući pristup zubu. Ova  vrsta aplikacije je naročito pogodna za tretman pojedinih zuba, jer se potrebna količina laka za pacijenta precizno istiskuje. Nakon tretmana, špric se može obrisati i ponovo zatvoriti pa kasnije ponovo koristiti za druge pacijente.
Obe forme pakovanja su jednako efikasne i jednostavne za aplikaciju. Dalje, postižu iste izvanredne rezultate.


Slika 7: Enamelast lak sa fluoridima u špricevima.

Slika 8: Enamelast lak sa fluoridima u špricevima sa SoftEz nastavcima za aplikaciju.

Dodatna prednost je skoro transparentna do bela boja Enamelast laka sa fluoridima. Pacijenti vole da osete lak na površinama svojih zuba, bez da se opterećuju mogućim efektom prebojavanja.


Slika 9: Imajući svoju skoro transparentnu boju, Enamelast lak se vezuje za površinu zuba  i prijanja za zube u dugom vremenskom periodu.

Ja lično nikad nisam videla ili koristila druge lakove sa fluoridima, koji obezbeđuju tako efikasne i stručne rezultate, a tako su ukusni. Enamelast lak sa fluoridima je već pomogao velikom broju pacijenata na jednostavan i istovremeno idealan način. Enamelast lak sa fluoridima se jednostavno izdvaja sa sveobuhvatnim uspehom: Uspeh za korisnika, Jednostavnost u korišćenju, Ekstemno efikasan proizvod kao i uspeh za pacijenta, jer se bol može tretirati na duži vremenski period.

O autoru
Dr. CLarissa Janig, Keln, Nemačka

  • Studije stomatologije u Bonu, Nemačka
  • Stomatolog od 2012
  • Specijalista ortodoncije

Slični postovi

Izbeljivanje u ordinaciji - Opalescence® Boost i Opalescence® Endo

Izbeljivanje u ordinaciji - Opalescence® Boost i Opalescence® Endo

Opalescence Boost je gel s 40%-tnim vodonik peroksidom i neutralnim pH za maksimalnu učinkovitost i sigurnost. Nakon aktivacije, Opalescence Boost se nanosi direktno iz šprica. Homogene je konzistencije i ne razliva se.

8094
Klinička upotreba Biodentin-a™ za pulpotomije prednjih i bočnih mlečnih zuba

Klinička upotreba Biodentin-a™ za pulpotomije prednjih i bočnih mlečnih zuba

Terapija vitalne pulpe ima ključnu ulogu u terapiji mlečnih zuba; Američka Asocijacija Dečije Stomatologije je napravila protokol za lečenje vitalne pulpe. Terapija pulpe, pogotovo pulpotomije, može sačuvati mlečni zub i time izbeći potencijalne...

2438
Klinički prikaz slučaja: Restauracija II klase uz upotrebu 3M Filtek Supreme Flowable i 3M Filtek One Bulk Fill materijala

Klinički prikaz slučaja: Restauracija II klase uz upotrebu 3M Filtek Supreme Flowable i 3M Filtek One Bulk Fill materijala

Pacijent se javio sa neadekvatnim amalgamskim ispunom na kome su uočeni znaci rubnog popuštanja, prebojenost i sekundarni karijes. Pacijent se žalio na termičku i osetljivost u zagrižaju. Plan terapije je podrazumevao izradu direktnog MOB ispuna....

670

Komentari

Napiši komentar
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.